avatar
Makkay József

2023. május 29., 16:14

Járni jár, csak nem jut

Instálom, nekem nem jár? – kérdezte a viccbeli cigányprímást a zenekar bőgőse, amikor a banda osztozkodására került sor. Járni jár, csak nem jut! – hangzott el a szállóigévé vált mondat, amit manapság is gyakran idézünk. Az egykori prímásának tulajdonított frappáns válasz tökéletesen ráillik a mai tanügyi sztrájkra, amikor a politikum elismeri ugyan a fizetésemelést követelő pedagógusok igazát, de az eredmény ugyanaz, mint ahogy a prímás viszonyult méltatlankodó társához.

Ekkora fizetésemelésre ma nincs pénz. Az évi közel kétmilliárd eurós pluszkiadást akkor sem tudná kifizetni a kormány, ha akarná. De nem akarja, így leegyszerűsödik a helyzet.

A politikusok szempontjából érthető az óvatosság, hiszen ha egyetlen társadalmi kategória követelésére rábólintanak, holnaptól sorra sztrájkol a közalkalmazotti szférában dolgozók széles tábora,

ami végeláthatatlan spirált indítana el. A követelések másoknál is jogosak, hiszen a legtöbb helyen a keresetek reálértéke felét ha éri annak, mint két évvel ezelőtt. Lehet mesélni az embereknek 15 százalékos inflációról, amikor a mindennapi élethez szükséges kenyér, krumpli, zöldség, hús, tej, olaj, tojás bő egy év alatt legalább duplájára drágult, miközben a fizetések jó esetben pár százalékkal emelkedtek. Mit mondjanak akkor a nyugdíjasok, ahol az átlagnyugdíj a havi kétezer lejt sem éri el?

Annyi keserűség és pattanásig feszülő hangulat rekedt az emberekben, hogy nehéz eldönteni, kinek van nagyobb joga követelőzni? Mennyivel tud könyebben megélni az ezervalahány lejes nyugdíjából egy életet ledolgozó, betegségekkel küzdő idős ember, mint a 2500-3000 lejt kereső kezdő tanár? Mindkettőnek nagyon nehéz és emberileg méltatlan bánásmód, amiben Romániában része van.

A lejtmenet története azonban nem most kezdődött.

Az ősbűnökért felelős kommunista rendszer bukása után a posztkommunista Iliescu-rezsim évtizedekre megpecsételte az ország sorsát.

Ahogy mondani szokás, ami rosszul kezdődik, rosszul is végződik, és ez Romániára hatványozottan igaz. A hógörgetegként magunk előtt cipelt társadalmi és gazdasági problémákra 33 év alatt sem születtek érdemi válaszok, amire az európai uniós csatlakozás sem kínált valódi megoldást.

GDP-adatok ide vagy oda, Románia továbbra is egy szegény ország. Bármennyire is szeretnék egyesek néhány megkozmetikázott adattal a sor végén kullogó államot előbbre hozni, az izzadságszagú próbálkozáson kívül másra nem futja. Nem csak a termelékenység és sok más adat terén osztozunk az uniós sor végén kullogó Bulgáriával – az egyetlen (kár)öröm, ha a még balkánibb országot magunk mögé tudjuk sorolni –, hanem a jövedelmek szempontjából is európai sereghajtók vagyunk.

A legtöbb alkalmazottnak felesleges Romániában arról álmodoznia, hogy mekkora a francia, német vagy holland átlagkereset, mert rajtunk ez nem segít.

Amíg a romániai munkavállalók negyven százaléka havi háromszáz euró körüli minimálbéren tengődik, nehéz magunkat nyugat- vagy észak-európai országokhoz hasonlítgatni. Ehhez a nyomorúságos trendhez igazódnak a tanári bérek, a nyugdíjak és megannyi más társadalmi réteg jövedelme.

Vannak, persze sokkal jobban kereső emberek is, de amióta világ a világ, ez mindig így volt. Csak a kommunizmus hazudta azt, hogy megszünteti a társadalmi különbözőségeket, miközben épp a legvadabb diktatórikus rendszer termelte ki a legnagyobb megkülönböztetést ember és ember között.

Kíváncsian várom a kormány részéről a közalkalmazottak bérezéséről szóló új törvényt, amelyet hosszú hónapok óta egyféle csodaszerként lengetnek be a közvélemény elé. Annyit már lehet róla tudni, hogy ez sem hozza el a rég áhított jelentős fizetésemeléseket. Ha nem így volna, akkor a kormány külön rendeletben fogadja el a szakszervezetek követelését a 25 százalékos béremelésről, amit ősztől beépített volna az új bértörvénybe. Sejthető, hogy valamiféle kozmetikázásra készülnek, az ugyanis kizárt, hogy mindenkinek nagyságrenddel nőjjön a bére.

Marad tehát a húzd meg, ereszd meg politikája.

Aki nem bírja, az veszi a sátorfáját, és Nyugat-Európába távozik. Évtizedekig az a veszély fenyegetett, hogy a nagy kivándorlás miatt orvosok nélkül marad az ország, ezért a kormány a problémát hosszú évekkel ezelőtt némiképpen rendezte. Ma már a román állami egészségügyi ellátórendszerben az orvos legalább háromszor annyit keres, mint a tanár. Mivel a tanárok jóval kisebb eséllyel tudnak Nyugaton elhelyezkedni, a kormány nem számol a tömeges kivándorlásukkal, így alkupozícióik eleve gyengébbek.

A következő napokban minden bizonnyal születik valamilyen köztesmegoldás, de távolról sem az, amire a tanárok számítanak. Mert ahogy mondani szokás, járni jár, csak nem jut.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.