Kádár Hanga

2017. november 28., 10:11

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva. Maga is elcsodálkozott azon, hogy miért csak hétkor vinnyogott a telefon ébresztőórája, de ahogy kilépett a házból, rögtön megkapta rá a választ: a forgalom tempósan haladt, ugyanis valamiféle újabb csoda folytán a munkahelyüktől 50–100 méterre lakók aznap reggel nem voltak restek tömegközlekedést, biciklit és frissen cipőpasztázott bakancsokba dugott lábaikat használni. A csodák aztán egyre sokszorozódtak: Albert nem hitt a szemének, amikor a busz ablakából látta, hogy a sárga lámpánál nem a gázra, hanem a fékre lépnek rá a higgadt, hetvennel közlekedő sofőrök. Még a száját is nyitva felejtette nem egészen két percig, amikor a járdán gyalogolva már a harminckettedik sima, nyugodt ábrázatú polgár haladt el mellette. Néhányan mintha rá is mosolyogtak volna halványan, kellemes napot kívánó tekintettel. Hová lett a fülmelegítőikből és csepegő termoszaikból ki sem látszó, búbánat rágta figurák hömpölygő tömege? –morfondírozott Albert, aki a boltban már végképp nem tudta hová tenni ezt a lehetetlenül ideális napot, hiszen a sorban senki nem vágott eléje, és a kiló cukor is épen ért a zacskó aljára, kedvenc elárusítójának ugyanis aznap valamiért nem volt feltett szándéka, hogy diszkoszvetést játsszon a termékekkel.

Amikor rájött, hogy az irodában órák óta senki nem emlegette a Teremtőt, Albert komolyan fontolgatni kezdte, hogy a sürgősségire megy és kimosatja magát vagy vérátömlesztést végeztet, mert valaki titkon biztos bedrogozta. Olyan nincs, hogy a kivagyiság egy teljes munkaidőn át ne üssön ki szó szerinti hangversenyben a kollégák között.

A halál közeli meglepetés késő délután érte, amikor a fizetés átutalásakor a szokásosnál másfélszer nagyobb összeg érkezett a bankszámlájára. Talán így már szóba jöhet régóta dédelgetett álma: egy teljes fizioterápia állandóan gyulladt ízületeinek valamelyik magánklinikán. Gyakorlatilag sírva fakadt, amikor az interneten fél órás keresgélés után rájött, újabb csoda folytán nem potyára fizette a tb-t: egy közeli állami kórházban is tudnak számára megfelelő kezelést biztosítani olyan környezetben, amelyben az ember nem érzi hullának magát rögtön a belépés pillanatában. Percek múlva az általa bérelt lakás tulaja hívta, hogy e hónaptól nem kell a fizetése 85 százalékát lakbérre áldoznia, mert az illetőben halvány szégyenérzet és együttérzés kezdett motoszkálni bérlői iránt, akikről évek óta havonta a bőrt is lehúzta egy Isten háta mögötti, penészes falú, lyukas ablakú pajtáért.

Ez már fekete mágia! –rémüldözött hangosan Albert, majd kisétált a parkba megnyugodni. De a helyzet ott sem volt jobb: minden ember szelektív kukákba dobálta a szemetet, senki nem öklelte fel a másikat abban a hitben, hogy az ő sietsége fontosabb.

Albert szíve gyorsan verni kezdett, s hirtelen elsötétült minden. Majd újra világos lett. Szétizzadt tarkóval ébredt a villogó telefonja fényére és zörgésére. Hajnali öt. Csak egy álom volt –sóhajtott Albert megkönnyebülten, majd kinyitotta az ablakot. Olyan hideg van, a fene egye meg, inkább kocsiba ülök –döntötte el. Percek múlva a kormány mögött lilult céklafeje a többi sofőr, néha egy-két gyalogos felmenőinek és szexuális hovatartozásának hígítatlan cifraságú emlegetése közepette.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS