HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. november 28., 10:11

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva. Maga is elcsodálkozott azon, hogy miért csak hétkor vinnyogott a telefon ébresztőórája, de ahogy kilépett a házból, rögtön megkapta rá a választ: a forgalom tempósan haladt, ugyanis valamiféle újabb csoda folytán a munkahelyüktől 50–100 méterre lakók aznap reggel nem voltak restek tömegközlekedést, biciklit és frissen cipőpasztázott bakancsokba dugott lábaikat használni. A csodák aztán egyre sokszorozódtak: Albert nem hitt a szemének, amikor a busz ablakából látta, hogy a sárga lámpánál nem a gázra, hanem a fékre lépnek rá a higgadt, hetvennel közlekedő sofőrök. Még a száját is nyitva felejtette nem egészen két percig, amikor a járdán gyalogolva már a harminckettedik sima, nyugodt ábrázatú polgár haladt el mellette. Néhányan mintha rá is mosolyogtak volna halványan, kellemes napot kívánó tekintettel. Hová lett a fülmelegítőikből és csepegő termoszaikból ki sem látszó, búbánat rágta figurák hömpölygő tömege? –morfondírozott Albert, aki a boltban már végképp nem tudta hová tenni ezt a lehetetlenül ideális napot, hiszen a sorban senki nem vágott eléje, és a kiló cukor is épen ért a zacskó aljára, kedvenc elárusítójának ugyanis aznap valamiért nem volt feltett szándéka, hogy diszkoszvetést játsszon a termékekkel.

Amikor rájött, hogy az irodában órák óta senki nem emlegette a Teremtőt, Albert komolyan fontolgatni kezdte, hogy a sürgősségire megy és kimosatja magát vagy vérátömlesztést végeztet, mert valaki titkon biztos bedrogozta. Olyan nincs, hogy a kivagyiság egy teljes munkaidőn át ne üssön ki szó szerinti hangversenyben a kollégák között.

A halál közeli meglepetés késő délután érte, amikor a fizetés átutalásakor a szokásosnál másfélszer nagyobb összeg érkezett a bankszámlájára. Talán így már szóba jöhet régóta dédelgetett álma: egy teljes fizioterápia állandóan gyulladt ízületeinek valamelyik magánklinikán. Gyakorlatilag sírva fakadt, amikor az interneten fél órás keresgélés után rájött, újabb csoda folytán nem potyára fizette a tb-t: egy közeli állami kórházban is tudnak számára megfelelő kezelést biztosítani olyan környezetben, amelyben az ember nem érzi hullának magát rögtön a belépés pillanatában. Percek múlva az általa bérelt lakás tulaja hívta, hogy e hónaptól nem kell a fizetése 85 százalékát lakbérre áldoznia, mert az illetőben halvány szégyenérzet és együttérzés kezdett motoszkálni bérlői iránt, akikről évek óta havonta a bőrt is lehúzta egy Isten háta mögötti, penészes falú, lyukas ablakú pajtáért.

Ez már fekete mágia! –rémüldözött hangosan Albert, majd kisétált a parkba megnyugodni. De a helyzet ott sem volt jobb: minden ember szelektív kukákba dobálta a szemetet, senki nem öklelte fel a másikat abban a hitben, hogy az ő sietsége fontosabb.

Albert szíve gyorsan verni kezdett, s hirtelen elsötétült minden. Majd újra világos lett. Szétizzadt tarkóval ébredt a villogó telefonja fényére és zörgésére. Hajnali öt. Csak egy álom volt –sóhajtott Albert megkönnyebülten, majd kinyitotta az ablakot. Olyan hideg van, a fene egye meg, inkább kocsiba ülök –döntötte el. Percek múlva a kormány mögött lilult céklafeje a többi sofőr, néha egy-két gyalogos felmenőinek és szexuális hovatartozásának hígítatlan cifraságú emlegetése közepette.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS