HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. augusztus 22., 23:26

Hadd lélegezzen fel az utókor!

Van egy globális probléma, ami független minden politikai eszmerendszertől és társadalmi hovatartozástól. Világméretű kérdés, amelynek egyik mellékhatásaként csak Romániában öt ember halt meg két hét alatt, és ki tudja, hány jutott kórházba. A globális felmelegedést legtöbben csak akkor kezdik komolyan venni, amikor már az augusztusi 40 Celsius-fokos Lucifer-hőhullám elhomályosítja a látásukat. Bármennyire is hallgatunk az öregekre, akik szerint a nyár évtizedekkel ezelőtt is meleg volt, az egyre tikkasztóbb kánikula ma már nem véletlen. Mielőtt azonban valaki Donald Trump módjára felemlegetné, hogy ha decemberben hideg van, akkor a nyár is meleg, olvasson kicsit utána a szakemberek kutatásainak.

A globális felmelegedés nemcsak állandó természeti katasztrófa, de az emberi önzőség mintapéldája is egyben: a hirtelen megvastagodott pénztárcákért és a mai jólétért cserébe dédunokáink öröksége egy pohár vízért és egy marék nedves termőföldért folytatott harc lesz. A jelen állapot fő előidézője a világpiacot minden áron uralni akaró Kína és India, valamint a globális felmelegedést továbbra is bizonyíthatatlan hisztinek tartó, a világon a második legtöbb széndioxidot kibocsátó ország, az Egyesült Államok elnöke. És sok más ország mellett beállt a sorba a román állam is, amely megszüntette a gépjárművekre vonatkozó környezetvédelmi adót, és tíz éve még mindig csak szoktatja az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre anélkül, hogy azt szelektíven feldolgozná.

De megköszönhetjük ezt a fokozódó természeti katasztrófát a rövidtávon gondolkodó, a jövőt figyelmen kívül hagyó éjjeli fatolvajoknak is, akik tonnaszámra termelik ki az erdőket, bizonyítva, hogy nem jártak biológia órára. Különben tudnák, hogy az élőlények számára a növények által termelt oxigén szükséges. De „köszönet” illeti azokat a szűkös látókörű, az utódaik egészségét elfelejtett székelyeket és hasonszőrű kollégáikat is, akik ezrével vállalnak lelkesen munkát az erdőpusztító Schweighofer-féle fafeldolgozó üzemeknél.

Az már távolról sem meglepő, hogy az emberiséget úgy általában nem érdekli a pusztuló madarak látványa, de utódaik nyomorúságának gondolata talán ébreszt még bennünk némi lelkiismeret-furdalást. Számos szakember szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésével sem lehetne már megállítani a globális felmelegedést, de többek szerint viszont stabilizálni lehetne a helyzetet. Talán érdemes az utóbbi változatra figyelnünk. Nem lenne könnyebb rákeresni néhány tanácsra a világhálón, hogy hétköznapi emberként miként jobbítsunk helyzetünkön? Azt hiszem, ennyi hitet és erőfeszítést megér az emberiség egészsége.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS