HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. augusztus 22., 23:26

Hadd lélegezzen fel az utókor!

Van egy globális probléma, ami független minden politikai eszmerendszertől és társadalmi hovatartozástól. Világméretű kérdés, amelynek egyik mellékhatásaként csak Romániában öt ember halt meg két hét alatt, és ki tudja, hány jutott kórházba. A globális felmelegedést legtöbben csak akkor kezdik komolyan venni, amikor már az augusztusi 40 Celsius-fokos Lucifer-hőhullám elhomályosítja a látásukat. Bármennyire is hallgatunk az öregekre, akik szerint a nyár évtizedekkel ezelőtt is meleg volt, az egyre tikkasztóbb kánikula ma már nem véletlen. Mielőtt azonban valaki Donald Trump módjára felemlegetné, hogy ha decemberben hideg van, akkor a nyár is meleg, olvasson kicsit utána a szakemberek kutatásainak.

A globális felmelegedés nemcsak állandó természeti katasztrófa, de az emberi önzőség mintapéldája is egyben: a hirtelen megvastagodott pénztárcákért és a mai jólétért cserébe dédunokáink öröksége egy pohár vízért és egy marék nedves termőföldért folytatott harc lesz. A jelen állapot fő előidézője a világpiacot minden áron uralni akaró Kína és India, valamint a globális felmelegedést továbbra is bizonyíthatatlan hisztinek tartó, a világon a második legtöbb széndioxidot kibocsátó ország, az Egyesült Államok elnöke. És sok más ország mellett beállt a sorba a román állam is, amely megszüntette a gépjárművekre vonatkozó környezetvédelmi adót, és tíz éve még mindig csak szoktatja az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre anélkül, hogy azt szelektíven feldolgozná.

De megköszönhetjük ezt a fokozódó természeti katasztrófát a rövidtávon gondolkodó, a jövőt figyelmen kívül hagyó éjjeli fatolvajoknak is, akik tonnaszámra termelik ki az erdőket, bizonyítva, hogy nem jártak biológia órára. Különben tudnák, hogy az élőlények számára a növények által termelt oxigén szükséges. De „köszönet” illeti azokat a szűkös látókörű, az utódaik egészségét elfelejtett székelyeket és hasonszőrű kollégáikat is, akik ezrével vállalnak lelkesen munkát az erdőpusztító Schweighofer-féle fafeldolgozó üzemeknél.

Az már távolról sem meglepő, hogy az emberiséget úgy általában nem érdekli a pusztuló madarak látványa, de utódaik nyomorúságának gondolata talán ébreszt még bennünk némi lelkiismeret-furdalást. Számos szakember szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésével sem lehetne már megállítani a globális felmelegedést, de többek szerint viszont stabilizálni lehetne a helyzetet. Talán érdemes az utóbbi változatra figyelnünk. Nem lenne könnyebb rákeresni néhány tanácsra a világhálón, hogy hétköznapi emberként miként jobbítsunk helyzetünkön? Azt hiszem, ennyi hitet és erőfeszítést megér az emberiség egészsége.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2017. augusztus 16., szerda

Megoldhatatlannak látszó ügyek Vásárhelyen

Két éve tart az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bűnvádi eljárása a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében. A hatósági zaklatások ellehetetlenítették az iskolát. Jogászszemmel foglaljuk össze az elmúlt időszak történéseit. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 16., szerda

Sírjunk vagy nevessünk?

Az újságírónak nem a riogatás a dolga, de Beethoven Örömódája sem zenghet minduntalan a lelkünkben. Az élet már csak olyan, hogy naponta szembesülünk pozitív és negatív dolgokkal, történésekkel.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. augusztus 16., szerda

Uborkaszezon és másként gondolkodók

A nyár a médiában úgynevezett uborkaszezon, amikor a politikusok és más emberek szabadságon vannak, a diákok és tanárok vakáción, a kulturális intézményekben szünetel az élet, és úgy általában szinte semmi sem történik. Nincs kit átkozni vagy dicsérni.

Kádár Hanga 2017. augusztus 16., szerda

Medvebecsület

Magóg, a barnamedve a csűr mögötti bozótosban leste a ház asszonyát, mikor hagyja egy pillanatra magára a főtt kukoricás fazekat, hogy bár egy csövecskét tudjon lopni belőle. Világlátott medve volt, hiszen körbemálnászta már fél Erdélyt.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. augusztus 16., szerda

Kommentdzsungel törvénye

Nem feltétlenül kell osztani a jelenlegi magyar kormány politikáját és irányvonalát még itt Erdélyben sem, ám az egyet nem értésnek nem szabad odáig terjednie, hogy egy egész közösséget megfosszon a jólét esélyétől. Még ha csak kommentelés szintjén is. 

Makkay József 2017. augusztus 16., szerda

Az elodázott turizmus

A nyári trendek alapján kijelenthető, hogy Erdélyben tombol a turizmus. Turizmussal foglalkozó szakemberek, falusi vagy nagyvárosi vendéglátók visszajelzései alapján tudjuk, hogy egyre többen érkeznek külföldről, illetve az ország más részeiből. 

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2017. július 27., csütörtök

Mi vagyunk Európa jövője!

Orbán Viktor a muszlimizált, kevert fajú Európa megteremtésének legkeményebb, leghatékonyabb, legkövetkezetesebb ellenzője, és régiónk integrációnak első számú motorja.

Makkay József 2017. július 27., csütörtök

A párbeszédnek nincs alternatívája

Az apróbb csipkelődésektől nem mentes, de mégis jó hangulatú RMDSZ_Néppárt beszélgetés arról győzte meg a szépszámú hallgatóságot, hogy a hasonló tárgyalásokat nem az erdélyi magyar politikai protokoll részeként, hanem létszükségletként kell kezelni. 

2017. július 25., kedd

Valótlan emlékek a fekete márciusról

Nem kizárható, hogy az államelnök látogatásával a csíkszeredai román fórum felhívására reagált, bizonyítandó, hogy nem tartozik az elítélt román politikusok közé, akik nem lépnek fel határozottan a „Románia destabilizálását célzó akciók” ellen. 

Makkay József 2017. július 20., csütörtök

A román államhatalom székelyföldi testőre

A helyzet mai állása szerint úgy tűnik, nem sok esélyünk van a területi önrendelkezés kiharcolására, amit Johannis elnök és román politikustársai a világ legelfogadhatatlanabb kérésének tartanak. De ez a helyzet mai állása.

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Sírjunk vagy nevessünk?

Az újságírónak nem a riogatás a dolga, de Beethoven Örömódája sem zenghet minduntalan a lelkünkben. ...

Nánó Csaba: Uborkaszezon és másként gondolkodók

A nyár a médiában úgynevezett uborkaszezon, amikor a politikusok és más emberek szabadságon vannak, ...

Kádár Hanga: Medvebecsület

Magóg, a barnamedve a csűr mögötti bozótosban leste a ház asszonyát, mikor hagyja egy pillanatra magára ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS