HIRDETÉS

Kádár Hanga

2017. augusztus 22., 23:26

Hadd lélegezzen fel az utókor!

Van egy globális probléma, ami független minden politikai eszmerendszertől és társadalmi hovatartozástól. Világméretű kérdés, amelynek egyik mellékhatásaként csak Romániában öt ember halt meg két hét alatt, és ki tudja, hány jutott kórházba. A globális felmelegedést legtöbben csak akkor kezdik komolyan venni, amikor már az augusztusi 40 Celsius-fokos Lucifer-hőhullám elhomályosítja a látásukat. Bármennyire is hallgatunk az öregekre, akik szerint a nyár évtizedekkel ezelőtt is meleg volt, az egyre tikkasztóbb kánikula ma már nem véletlen. Mielőtt azonban valaki Donald Trump módjára felemlegetné, hogy ha decemberben hideg van, akkor a nyár is meleg, olvasson kicsit utána a szakemberek kutatásainak.

A globális felmelegedés nemcsak állandó természeti katasztrófa, de az emberi önzőség mintapéldája is egyben: a hirtelen megvastagodott pénztárcákért és a mai jólétért cserébe dédunokáink öröksége egy pohár vízért és egy marék nedves termőföldért folytatott harc lesz. A jelen állapot fő előidézője a világpiacot minden áron uralni akaró Kína és India, valamint a globális felmelegedést továbbra is bizonyíthatatlan hisztinek tartó, a világon a második legtöbb széndioxidot kibocsátó ország, az Egyesült Államok elnöke. És sok más ország mellett beállt a sorba a román állam is, amely megszüntette a gépjárművekre vonatkozó környezetvédelmi adót, és tíz éve még mindig csak szoktatja az embereket a szelektív hulladékgyűjtésre anélkül, hogy azt szelektíven feldolgozná.

De megköszönhetjük ezt a fokozódó természeti katasztrófát a rövidtávon gondolkodó, a jövőt figyelmen kívül hagyó éjjeli fatolvajoknak is, akik tonnaszámra termelik ki az erdőket, bizonyítva, hogy nem jártak biológia órára. Különben tudnák, hogy az élőlények számára a növények által termelt oxigén szükséges. De „köszönet” illeti azokat a szűkös látókörű, az utódaik egészségét elfelejtett székelyeket és hasonszőrű kollégáikat is, akik ezrével vállalnak lelkesen munkát az erdőpusztító Schweighofer-féle fafeldolgozó üzemeknél.

Az már távolról sem meglepő, hogy az emberiséget úgy általában nem érdekli a pusztuló madarak látványa, de utódaik nyomorúságának gondolata talán ébreszt még bennünk némi lelkiismeret-furdalást. Számos szakember szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésével sem lehetne már megállítani a globális felmelegedést, de többek szerint viszont stabilizálni lehetne a helyzetet. Talán érdemes az utóbbi változatra figyelnünk. Nem lenne könnyebb rákeresni néhány tanácsra a világhálón, hogy hétköznapi emberként miként jobbítsunk helyzetünkön? Azt hiszem, ennyi hitet és erőfeszítést megér az emberiség egészsége.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
vasárnap, 17:39
vasárnap, 17:55
péntek, 11:23
HIRDETÉS
HIRDETÉS