HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2018. május 16., 19:29

Hacsek és Sajó a Dâmboviţa partján

A május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvége témaínsége közepette a bukaresti hírtelevíziók számára az jelentette a fő hírt, hogy egy vezető román politikus fogadást nyert egy közösségi oldalon tamáskodó galaci polgárral szemben. Aki kétségbe vonta, hogy valóban a magas rangú közszereplő posztolgatja a kommentárokat saját profilján, nem pedig egy bérkommentelő. A nyertes jutalma egy láda sör lett, amelyet a szavatartó vesztes fél át is adott, mégpedig a pártszékház udvarán, ahol a felek a fogadás kapcsán kötött ismerkedés örömére el is fogyasztottak pár üveggel a nedűből. És ha már így összejöttek, újabb fogadást kötöttek: a galaci férfi kész újabb láda sört átnyújtani a politikusnak, ha a jelenlegi kormány 2020-ig 150 kilométernél több autópályát épít szerte az országban.

A színes közjáték nem lenne több politikai bulvárnál, ha a fogadást nyerő politikus történetesen nem Románia jelenlegi erős embere, Liviu Dragnea lenne, a sztrádaépítésről és sok minden másról szóló ígérgetéseknek pedig nem egy egész ország inná a levét.

A kormányzó szociáldemokrata párt vezetőjének nem nehéz fogadásokat állni vagy kötni csak azért, hogy elvigye a show-t, és ne a saját büntetőügyei vagy éppen az általa összeállított és felügyelt kormány ballépései szolgáltassák a híranyagot a média számára.

Az a baj, hogy a másfél éve hatalmon lévő román balliberálisok jóformán semmit nem valósítottak meg választási programjukból és kampányígéretükből. Több száz kilométernyi új autópályával kecsegtették az embereket, ehhez képest Romániában legutóbb 2016-ban adtak át sztrádaszakaszt a forgalomnak. Jóléti társadalmat ígértek, ahol az évtizedeken keresztül mellőzött egészségügyi és oktatási dolgozók nyugati színvonalú bérezést kapnak majd – aminek az lett az eredménye, hogy az egészségügyi kisegítő személyzet tiltakozó akciója miatt a teljes ágazat lebénulhat, ezáltal a lakosság élete kerülhet veszélybe.

Nem véletlen tehát, hogy ezeket a kormányzati elhajlásokat és tévelygéseket meglovagolva Klaus Johannis az elmúlt időszakban kétszer is durván nekiment a balliberális koalíciónak, követelve Viorica Dăncilă miniszterelnök távozását. Az államfőnek vitathatatlanul igaza van, amikor felrója, hogy az államháztartás bevételei elmaradnak a tervezett szinttől, hogy a beígért béremeléseknek csupán a töredéke valósult meg, vagy hogy a kormány álságos módon igyekszik a központi bank nyakába varrni az elmúlt időszakban elszabadult infláció felelősségét. És persze joggal morog Johannis amiatt is, hogy a Dăncilă-kabinet teljesen kizárta az államfőt egy fajsúlyos külpolitikai témában, amikor nemrég titkos memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezése ügyében. De

vajon miért éppen most – Dăncilă kinevezése után három hónappal – látta elérkezettnek a pillanatot a sokáig Csipkerózsika-álmát alvó Johannis a balliberális koalíció elleni támadás elindításához?

Elvégre ő maga bízta meg kormányalakítással Dragnea sokadik kiszemeltjét, akinek alkalmatlanságáról már akkor megannyi információ látott napvilágot. Nos, a titok nyitja egyértelműen abban rejlik, hogy Johannis máris a jövő évi államfőválasztásra, és az általa remélt második mandátum megszerzésére hangol. E téren pedig abban látja a győzelmi esélyt, ha – elődjéhez, Traian Băsescuhoz hasonlóan – amolyan játékos, proaktív elnökként gyakorolja hatáskö-rét. Nagyszeben egykori polgármesterét az sem riasztja el, hogy a bukaresti koalíció adott esetben nekiláthat a tisztségéből való felfüggesztésének, ez a lépés ugyanis vélhetően kifejezetten jót tenne halványuló népszerűsége visszaszerzésének. Abban ugyanis pillanatig sem bízhat, hogy Dragnea majd az ő követelése nyomán válik meg harmadik miniszterelnökétől.

Nagyon úgy fest tehát, hogy az idei esztendő kőkemény politikai csatározásokkal, az elnöki hivatal és a kormány közötti „palotaháborúval” fog eltelni, amikoris a felek Hacsek és Sajó módjára követelik majd egymás lemondását. Teljesen világos, hogy ilyen politikai közegben egy hozzáértő kormánynak sem lenne könnyű dolga irányítani az ország szekerét, hát akkor a mostani társaságnak! Mindazonáltal ha szigorúan a többség szemszögéből vizsgáljuk a dolgokat, a román társadalom számára bizonyára szomorú lehet, hogy olyan politikai elittel áldotta meg a sors, amely még a nagy egyesülés centenáriumát sem képes az alkalomnak megfelelően, tisztességesen megünnepelni. Valószínűleg nem erre fogadtak, nem ilyen lovat akartak.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. május 11., péntek

Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam Marius Oprea történész szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. 

Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. május 07., hétfő

Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában élők közül. „Nekünk is jár valami, ez nem demokrácia” – harsogták egyre többen.

Kádár Hanga 2018. május 06., vasárnap

Kinek az Európája?

Gyanútlanul ültem le végignézni a legfrissebb LIBE-jelentést Magyarország jogi helyzetéről abban a naiv reményben, hogy a becsületesség és a tisztánlátás jegyében végighallgathatom az ellenkező álláspont megalapozott érveit.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. május 04., péntek

Egy legitim választás után utcára vonulni bolsevik tempó

Egyáltalán mit követelhetnek racionálisan a tüntetők egy magas részvétel mellett lezajlott, tiszta választás után, amelynek során a nép többsége egyértelműen letette voksát a Fidesz–KDNP mellett? Új választásokat?

Rédai Attila 2018. május 04., péntek

MOGYE-nekrológ helyett

A MOGYE ügyében a romániai magyar politikum, társadalom elaludt. Az utolsó pillanatban ébredtek fel a pártok – már amelyik –, a marosvásárhelyi közbeszédben is csak pár nappal a döntés előtt lett téma a fúzió, miután a sajtó észrevette, hogy itt az idő.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok és vásárok, felolvasási maratonok és az újabban kitalált, igen ötletes könyvturkálás színesíti programjainkat.

Rostás Szabolcs 2018. április 21., szombat

Párhuzamos valóságok

Legyen szó egységes bérezést előíró jogszabályról, gazdaságpolitikáról vagy infrastruktúra-fejlesztésről, a másfél éve hatalmon lévő román balliberálisok folyamatosan arról tesznek tanúbizonyságot, hogy képtelenek hatékonyan kormányozni az országot.

Makkay József 2018. április 20., péntek

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

A különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak.

Borbély Zsolt Attila 2018. április 13., péntek

Mesterhármas Budapesten

Az ellenzéki média habzik, fröcsög, uszít, a nemzetközi sajtóban viszont egyre több a józan hang. Orbán Viktor azzal, hogy harmadszor is győzött, ráadásul kétharmados többséggel, valódi mesterhármast mutatott be, amivel történelmet írt.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam ...

Péter Beáta: Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. ...

Somogyi Botond: Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS