Rostás Szabolcs

2017. szeptember 16., 20:53

Gyűlöletkampány álhírekkel

„Egy Románia és Magyarország közötti esetleges háború esetén vajon melyik oldalra állnának az erdélyi magyarok?” A kérdést a magyarellenességben élen járó bukaresti hírtelevízió beszélgető műsorának (értsd: szabadon gyalázzák a magyarokat úgy, hogy az ő véleményükre nem vagyunk kíváncsiak) egyik meghívottja tette fel, amikor a marosvásárhelyi katolikus gimnázium körül kialakult helyzet mentén vitatták meg a „magyar ügyet”. A kérdés amúgy erősen retorikai volt, sőt igazság szerint nagyon is sugallta a választ. Amely a talk showban elhangzottak és a résztvevők világnézete alapján körülbelül úgy hangzik: a romániai magyarok olyannyira a trianoni „békeszerződés” revízióján munkálkodó Budapest befolyása alá kerültek, hogy nem a román államhoz, hanem anyaországukhoz lojálisak. Vagyis nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Első hallásra két lehetőség merül fel az esetleges háború során tanúsítandó magatartásunkat firtató véleményformálóval kapcsolatban: hülye vagy iszonyatosan kétszínű. Mivel az előbbit elvethetjük, megmaradhatunk az utóbbi lehetőségnél. Nem feltételezhetjük róla ugyanis, hogy büszke román, ráadásul sokat bizonygatott hazafi létére nem olvasott Liviu Rebreanut, az egyik legnagyobb román írótól pedig éppen az Akasztottak erdejét hagyta volna ki. Azt a regényt, amelynek főhőse, Apostol Bologa az első világégés idején az osztrák–magyar monarchia erdélyi román tisztjeként képtelen szembefordulni saját fajtájával, vagyis a román hadsereg katonáival, és inkább vállalja az átállással járó halálos ítéletet. Ha tehát a jelenlegi román társadalom tagjai megpróbálnák átélni a monarchia román katonájának helyzetét (el- vagy újraolvasva az elsőként amúgy magyarul publikáló Rebreanut) és erkölcsi dilemmáját, bizony alaposabban megértenék azokat a nehézségeket, amelyekkel immár száz éve szembesülnek kisebbségi sorban élő magyar nemzetiségű honfitársaik. Ehhez azonban tényleg több empátiára és kevesebb kirekesztő nacionalizmusra lenne szükség. Csakhogy még mindig olyan időket élünk, amikor a magyarok elleni uszítás nagyon is kifizetődő.

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról. Megjelenik egy manipulatív módon összevágott, hamis állítást bizonygató videó arról, hogy Székelyudvarhelyen nem kap kenyeret, miccset, aki nem magyarul kéri, és az emberek mindjárt nem arról beszélnek, hogy a kormánynak nincs miből fedeznie béremelési ígéreteit, hogy az állami nyugdíjrendszer eurómilliárdokra rúgó deficitje miatt megszűnik a kötelező magánnyugdíj, vagy hogy a román hatóságok egyszerűen képtelenek a korszerű infrastruktúra megteremtésére.

Nálunk alig kap visszhangot, hogy civil szervezetek és fuvarozó társaságok kezdeményezésére több mint száz járművezető vett részt a hétvégén azon a rendhagyó tiltakozó felvonuláson, amelynek során Jászvásárról Marosvásárhelyig autózva követelték a két történelmi régió, Moldva és Erdély autópályával való összekötését. Annál nagyobb a hírértéke az olyan álhírnek, miszerint „az autonóm Székelyföld” térképének forgalmazásával a MOL Románia a tömbmagyar régió elszakadását célzó törekvéseket támogatja. Az álhírt terjesztő Traian Băsescu exállamfőt és pártbeli beosztottjait persze nem zavarja, hogy a Székelyföldi legendárium csapata által az idegenforgalmi nevezetességek megismertetése és népszerűsítése érdekében összeállított kulturális és értéktérképet állítják be revizionista propagandának. Amely ráadásul annak idején annyira tetszett Elena Udrea idegenforgalmi és régiófejlesztési miniszternek, hogy a támogatásáról biztosította a legendáriumosokat; ha valaki már nem emlékezne szőkeségére, Băsescu egykori tanácsadójáról van szó.

A nagyromán egyesülés jövő évi centenáriumának közeledtével versenyfutásba fogtak magyarellenességben a bukaresti politikusok. Szegénységi bizonyítvány, hogy százéves államiságukat, nemzettudatukat ma is a magyarokhoz való viszonyulás, de főleg a kisebbséggel szembeni fóbia határozza meg. Pedig gyűlölködve nehéz ünnepelni.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...

Legnézettebb
csütörtök, 10:28