Nánó Csaba

2018. január 26., 20:55

Ez a harc lesz a végső?

Mintegy 75 ezer ember gyűlt össze országszerte az utcákon, tereken, hogy kifejezze nemtetszését a kormány intézkedéseivel szemben. Demokráciában nem egy megszokott forgatókönyv szerint zajlottak az események Bukarestben: a karhatalmi erők előbb megpróbálták megakadályozni, hogy a tüntetésre érkezők feljöjjenek a metrófeljárókon, majd a tüntetőket egy rendőr ököllel ütötte. A kisebb botrányok kirobbanásában nagy szerepe volt a bukaresti focicsapatok szurkolóinak is, akik – ha egy kicsit az összeesküvés-elméletek szempontjából vizsgáljuk a történteket – valószínűleg a hatalom provokátorai voltak.

Mindeközben egy televíziós műsorban Ecaterina Andronescu, a román tanügy sírásója – akinek nevéről és megszólalásaiból nekem leginkább egy illegalitásban küzdő kommunista asszonyság jut eszembe, aki a hőskorban a barikádokon harcolt és szirénákat bömböltetett – a tüntetések idején ilyesmiket mondott: az országszerte kirobbant tiltakozások azt a benyomást keltik külföldön, hogy Románia instabil és kormányozhatatlan. Hozzátette, az ország minden tájáról érkező tüntetők útját egyes (ellenzéki) polgármesterek fizették. Nos, a bukaresti tiltakozás jelképévé váltak azok a kolozsvári zarándokok, akik gyalog tették meg a 450 kilométeres utat, hogy részt vegyenek a tüntetésen. Elsősorban őket kellene megkérdezni, mit szólnak a pártkatona meredek állításaihoz.

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte. El kell hallgatni a valóságot, és akkor a csőcselékre lehet kenni mindent. A gerenda megvan, a szálka maradhat. Nem az a baj, hogy a hatalom minden eszközt bevet, hogy korrupt vezetőit tisztára mossa. Az sem baj, hogy az ország újabb púpot kapott a hátára az újonnan kinevezett, félművelt miniszterelnök asszony személyében. Még az sem, hogy az árak az egekig ugrottak, a lej értéke pedig meredeken tart a bánya mélye felé. Nem érdekes, hogy a japán miniszterelnök „történelmi látogatásán” a falumúzeumban kötött ki, mert nem volt kivel tárgyalnia. Akár a fociban: sohasem a csapat, az edző, a tulajdonos a hibás a kisiklásokért, hanem a játékvezető, a pálya, az időjárás, a stopli…

Ahogy régen mondták: meglehet, ez a harc lesz a végső. Ha így folytatódnak a dolgok, és a korrupciónak senki sem vet gátat, elképzelhető, hogy néhány év múlva már annyi ember sem lesz ebben az országban, hogy megtöltse egy kisebb falu központját, nemhogy a főváros tereit.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2018. január 21., vasárnap

Ezt is lenyeljük majd?

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy nem fog bocsánatot kérni.

Makkay József 2018. január 20., szombat

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök bukását követően, ha nem tudnám, hogy a menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés.

Rostás Szabolcs 2018. január 11., csütörtök

Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az autonómia kérdése kapcsán, abban azonban nagyjából mindig is egyetértettek, hogy a magyar közösségnek szüksége van a nemzeti önrendelkezésre. 

Nánó Csaba 2018. január 11., csütörtök

Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és akkor mi van?

Makkay József 2018. január 05., péntek

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. 

Ilyés Szabolcs 2017. december 22., péntek

A teqball és interjúalanyaim

A 2017-es évemet az új keletű magyar sportág, a teqball határozta meg, amely mellett kiemelném a számos sportolóval és szakvezetővel készített interjúimat is. A kettő azonban összekapcsolódik.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Boldogság, gyere haza!

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó elégedetlenség, a vágyálmok által kergetett délibábok, a pénzzel és gazdagsággal társított és utolérhetetlennek tartott jólét.

Nánó Csaba 2017. december 22., péntek

Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni a karácsonyra.

Somogyi Botond 2017. december 22., péntek

Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat