Nánó Csaba

2018. augusztus 13., 20:17

Ember embernek nem érti szavát

Klasszikusunktól úgy tudtuk, hogy „Dunának, Oltnak egy a hangja”. Ám szép lassan kiderült, tájainkon nemhogy a két folyó, de ember embernek sem érti a szavát, mi több, az érettségi eredményeket elnézve a magyar gyerek román kölöknek sem érti beszédét. Ez is okot adhat arra, hogy a rohamléptekkel közeledő nagy egyesülés évfordulóján a mérleg nyelve újra átbillenjen a magyargyűlölők javára. A románság „nagy bulijának”előestéjén a szász származású román államfő azzal járult hozzá a helyzet fokozásához, hogy alkotmányossági kifogást emelt a közigazgatási törvénykönyv minden olyan rendelkezése ellen, amely túlmutat az alaptörvényben rögzített anyanyelv-használati jogon, vagy megengedő módon értelmezi azt. Vagyis 17 éve hatályos, nemzetközi szerződésekben is szereplő kisebbségi jogokat törölne el.

Ilyen körülmények között ne csodálkozzunk, hogy a román állam ott tesz keresztbe a magyar kisebbségnek, ahol csak tud. Elég, ha a nemrégiben „visszaállamosított”gyulafehérvári Batthyáneumra, Bekéék elzárására, a nagyváradi kétnyelvű utcanévtáblák kálváriájára, a székely zászlók miatt állandósult zaklatásra gondolunk.

Ám minden képzeletet felülmúl egy olyan akció, amit egy magát bizonyára roppant viccesnek gondoló „őslakos”bukaresti vitt véghez a napokban. Az illető ugyanis fényképet, születési és elhalálozási dátumot tartalmazó képzeletbeli sírkövet állított Sepsiszentgyörgy polgármesterének egy közösségi portálon. Sértő feliratot is körmölt mellé: „ma este, a munkaidő végeztével, miközben kilépett a polgármesteri hivatalból, pontosan Antal Árpád polgármester nagy és teljesen üres fejére esett a Románia zászlója mellé kitűzött gyászlobogó. Isten bocsásson meg az ostobának!”

A közösségi háló sok mindent megtűr, de az már kicsit furcsa, hogy a diszkriminációellenes tanács sok esetben rendkívül elnézően viselkedik az elkövetőkkel szemben. Néha kiszab egy-egy jelképesnek is alig mondható büntetést, aztán minden ugyanúgy megy tovább. Elgondolkodtató, ami kiérződik a sorozatos támadásokból: tudniillik az, hogy a 100 éves Romániát ért minden szerencsétlenségért „az idegenek”a hibásak. A történelem pedig bebizonyította: a bűnbakkeresés szörnyeket szül. Az állampolitikai szintre emelt idegengyűlölet pedig etnikai tisztogatáshoz vezethet.

A Duna és az Olt hangja régen nem lel egymásra. Ha volt is esély arra, hogy a Romániában élő nemzetiségek közös nevezőre találjanak, ez a remény egyre távolabbinak tűnik. A száz év megünneplésének közeledte mintha egyre fokozná a rágalomhadjáratot ellenünk. Hiszen a mindenkori román politika nagy álma mindig is a nemzetállam volt –ha lehet, nélkülünk…

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Ki milyen jövőt akar a Kárpát-medencében?

Orbán nem vesz el egy lejt sem a román nemzettől, de azzal, hogy sokmilliárd forintot ad az erdélyi magyarság boldogulására, ...

Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS