Makkay József

2018. február 16., 10:14

Elszabotált helyi autonómia

Miközben a romániai sajtó az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) körüli botrányoktól hangos – mindez olyan, mintha az ember egy maffiaállamban élne, ahol a szemben álló maffiacsoportok éppen az egymással történő leszámolásra készülnek –, az önkormányzatokra zúduló anyagi gondokra jóval kevesebb figyelem jut. Pedig elsősorban ez határozza meg a polgárok életét. Hiszen ha nincs elegendő pénz infrastruktúrafejlesztésre, helyi beruházásokra, a tartóssá váló elfogadhatatlan állapot még azokat is elriasztja, akik szűkebb hazájukban terveznek jövőt maguknak.  

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta, hogy azokat újraosztva kiemelje a mélynyomorból a Kárpátokon túli legszegényebb megyéket. A szokásos pénzszivattyúra idén még ráerősített a jövedelemadó csökkenése, ami önmagában serkentő hatású lehetne, ha ezt nem az életképes helyi közösségek ellenében játszanák ki. A lehetőségekhez képest jól működő helyi önkormányzatok beruházásaik folytatásához mást nem tehetnek, mint helyi adókat emelnek, vagy elnapolják az eltervezett korszerűsítési munkálatokat. Egyik sem jó megoldás, de a bukaresti látszatkormányzás embereit ez aligha érdekli.

A bőrét mentő szociáldemokrata politikusgárda átgondolatlan, ész nélküli intézkedései nemcsak az önkormányzatokat, hanem az egész ország gazdaságát mellékvágányra juttatják. Helyi és országos szinten a beruházások lefaragása tovább növeli az ország lemaradását.

A szóban jól hangzó, de a valóságban csak nagyon felszínesen működő helyi autonómia a kerékkötője mindennek. A helyben megtermelt pénzek átláthatatlan vándorútja alapjaiban kérdőjelezi meg egy-egy közösség önbizalmát, saját erejébe és a jövőjébe vetett hitét. A nagy beruházásokra képes erdélyi városok és azok vonzáskörzete – hogy csak Kolozsvár, Temesvár vagy Brassó példáját említsem – távolról sem tudnak olyan mértékben fejlődni, mint amire a helyi potenciál alapján képesek lennének. A különböző bukaresti adminisztratív intézkedésekkel hátráltatott helyi régiók ördögi körbe kerülnek, amire élő példa Kolozsvár esete: a város robbanásszerű gazdasági és demográfiai növekedését a helyi és a megyei önkormányzat képtelen infrastrukturális beruházásokkal támogatni. Az egyre inkább ellehetetlenülő kincses városból és környékéről éppen azok a beruházások hiányoznak, amelyeket a hasonló potenciállal rendelkező nyugat-európai városok már rég megoldottak.

A hatalmas lemaradás ledolgozását azonban Bukarest ezúttal is akadályozza.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS