HIRDETÉS

Makkay József

2018. február 16., 10:14

Elszabotált helyi autonómia

Miközben a romániai sajtó az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) körüli botrányoktól hangos – mindez olyan, mintha az ember egy maffiaállamban élne, ahol a szemben álló maffiacsoportok éppen az egymással történő leszámolásra készülnek –, az önkormányzatokra zúduló anyagi gondokra jóval kevesebb figyelem jut. Pedig elsősorban ez határozza meg a polgárok életét. Hiszen ha nincs elegendő pénz infrastruktúrafejlesztésre, helyi beruházásokra, a tartóssá váló elfogadhatatlan állapot még azokat is elriasztja, akik szűkebb hazájukban terveznek jövőt maguknak.  

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta, hogy azokat újraosztva kiemelje a mélynyomorból a Kárpátokon túli legszegényebb megyéket. A szokásos pénzszivattyúra idén még ráerősített a jövedelemadó csökkenése, ami önmagában serkentő hatású lehetne, ha ezt nem az életképes helyi közösségek ellenében játszanák ki. A lehetőségekhez képest jól működő helyi önkormányzatok beruházásaik folytatásához mást nem tehetnek, mint helyi adókat emelnek, vagy elnapolják az eltervezett korszerűsítési munkálatokat. Egyik sem jó megoldás, de a bukaresti látszatkormányzás embereit ez aligha érdekli.

A bőrét mentő szociáldemokrata politikusgárda átgondolatlan, ész nélküli intézkedései nemcsak az önkormányzatokat, hanem az egész ország gazdaságát mellékvágányra juttatják. Helyi és országos szinten a beruházások lefaragása tovább növeli az ország lemaradását.

A szóban jól hangzó, de a valóságban csak nagyon felszínesen működő helyi autonómia a kerékkötője mindennek. A helyben megtermelt pénzek átláthatatlan vándorútja alapjaiban kérdőjelezi meg egy-egy közösség önbizalmát, saját erejébe és a jövőjébe vetett hitét. A nagy beruházásokra képes erdélyi városok és azok vonzáskörzete – hogy csak Kolozsvár, Temesvár vagy Brassó példáját említsem – távolról sem tudnak olyan mértékben fejlődni, mint amire a helyi potenciál alapján képesek lennének. A különböző bukaresti adminisztratív intézkedésekkel hátráltatott helyi régiók ördögi körbe kerülnek, amire élő példa Kolozsvár esete: a város robbanásszerű gazdasági és demográfiai növekedését a helyi és a megyei önkormányzat képtelen infrastrukturális beruházásokkal támogatni. Az egyre inkább ellehetetlenülő kincses városból és környékéről éppen azok a beruházások hiányoznak, amelyeket a hasonló potenciállal rendelkező nyugat-európai városok már rég megoldottak.

A hatalmas lemaradás ledolgozását azonban Bukarest ezúttal is akadályozza.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha egyszer elveszítik, nagyon nehezen szerzik vissza. Ha egyáltalán.

Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 09., péntek

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját és az az azt követő megaláztatásokat. 

Borbély Zsolt Attila 2018. február 03., szombat

Az RMDSZ és az ingyen liba története

Markó Béla a hatalomból való látszólagos részesedés kedvéért adta fel az autonómiaprogramot s vált a román diplomácia szekértolójává. Az RMDSZ a kormányban nem rendelkezett valós hatalmi kompetenciával, viszont partner volt a hamis látszatteremtésben. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 02., péntek

„Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

Somogyi Botond 2018. január 26., péntek

Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani lehetett rá. Mégis rosszul esett. Mert immár nem láthatom A futballistát.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. január 26., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte.

Somogyi Botond 2018. január 21., vasárnap

Ezt is lenyeljük majd?

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy nem fog bocsánatot kérni.

Makkay József 2018. január 20., szombat

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök bukását követően, ha nem tudnám, hogy a menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés.

Rostás Szabolcs 2018. január 11., csütörtök

Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az autonómia kérdése kapcsán, abban azonban nagyjából mindig is egyetértettek, hogy a magyar közösségnek szüksége van a nemzeti önrendelkezésre. 

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha ...

Nánó Csaba: A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai ...

Makkay József: „Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló ...

HIRDETÉS