Kádár Hanga

2018. június 01., 17:44

Elég a hetes is

Ferenc épp a paradicsomleves maradványait törölgette az arcáról, miután anyuka váratlan, de annál határozottabb nyaklevesének köszönhetően közelebbről is szemügyre vehette a tarhonyák állagát. Könny szökött a fiú szemébe, de nem a fájdalomtól, hanem inkább a csalódástól és meglepetéstől: nem értette a tasli okát, hiszen csak azt mondta szüleinek, elég neki a hetes is biológiából.

Ferenc hálátlan, pimasz taknyossá vált, akiért a szülők vért izzadnak. Apuka már két műszakban dolgozik, hogy a gyerek majd egyetemre mehessen, de aki még túl fiatal, és nem érti, hogy csak jót akarnak neki. – Majd a bokánkat is megcsókolod, fiam, minden pofonért – mondogatta rendre az apuka az értetlenül tátogó fiának.

Ferenc aztán szép lassan megtanulta, hogy még butuska és naiv, hogy anyukáék jobban tudják. Hogy minden körülmények között az ő javát szolgálják. Hogy amikor majd felnő, megérti. De Ferenc valamiért tizenkilenc évesen sem értette. Rendre összekeverte a csigolyák nevét, legrosszabb álmaiban életre kelt szinuszok nyuvasztgatták az egész osztály előtt. De hallgatott és tűrt. Szemei alatt egyre mélyült a fekete barázda, és időnként meghallotta, ahogy a tanárok egymás között a folyosón halkan sóhajtoztak a leadhatatlan mennyiségű, egyetemi szintű tananyag miatt. Kivéreztetik szellemileg a diákokat – sutyorogtak vízköves kémcsőket szorongatva –, miért kell tudni a hajszálerek térképéről egy leendő matektanárnak?

De Ferencnek otthon egyre ismételgették, hogy szofvterfejlesztés, gyógyszerészet vagy orvosi. Mert csak ebből lehet megélni. Ez a biztos. Anyukáék csak azt akarják, hogy legalább a gyereknek ne kelljen rozsdás felnivel útra kelni, kis bőrtasakokba alaposan szétosztani a hitvány lejt. – Majd tágas, légkondis, bőrüléses BMW-ben viszel a tengerre, milyen jó lesz! – biztatgatták.

Ferenc közben két sikertelen integrálás és három összetört golyóstoll után kezébe vette a serpenyőt, anyuka fűszerkészletét és omlettváltozatok kísérletezésébe kezdett. Különös módon a fakanál pörgetése, a fazekak koccanása, az uborka illata megnyugtatta. De anyuka azt mondta, a hagymapucolásból nem lesz német kocsi, és hogy Ferenc ennél többre képes. Ezért a fiú csak ritkán, titokban bódult a konyha gőzébe. Hát mégsem okozhat csalódást a gürcölő apukának. Irigykedve pislogott az amerikai tinisorozatokon, amelyekben külön tantárgy keretében foglalkoznak a diákok érdeklődésének felmérésével: kinek milyen adottságai vannak, kit mi érdekel. Ferencék iskolájára két lámpalázas fizikaszakos hallgató három padot is felgyújtó kísérlete jutott.

Ferenc aztán sírt, izzadt, hányt, de másodjára sikerült a felvételi. Rendszeresen megismételte vizsgáit, hogy államilag támogatott helyét megőrizze. Félkómás lendülettel igyekezett megkülönböztetni a savat a bázistól, két mély alkari sérülés után pedig már nem az egyetemi rendelőbe, hanem a pszichológushoz ment.

Anyuka otthon nem értette, Ferenc miért nem találja helyét a bőrében. – Nem baj, fiam, legalább nem hozol szégyenbe, hogy tollbamondásból élsz – mondogatta apuka henyélő újságírókat és papokat ócsárolva a bajsza alatt.

Ferenc közben gasztroblogot indított, ahová saját receptjeit töltögette fel. Titokban. Nehogy anyuka megsejtse, hogy a benzolgyűrűkből írott dolgozatának minősítése egy új nokedli-tésztareceptre ment rá. Anyuka aztán bőszen törölgette szemkörnyékét a ballagáson: önmaga megvalósult álmát látta fia talárjában, diplomájában. Nem Ferencét. A fiú pedig izzadt tenyérrel szorongatta diplomáját: fogalma sem volt, hogyan tovább. –No hát, ha nincs, menj mesterizni! Még két évig húzhatod a felnőtté válást – bíztatta egyik csoporttársa.

Ferenc mesterizett. Csakhogy még jobban meggyűlölje a patikák szagát. Apuka készségesen állást is szerzett neki a falu új gyógyszertárában. Ferenc akkor tette le a fehér köpenyt, amikor Rozi néni reumás lábára véletlenül aranyeres kenőcsöt adott. Köpeny helyett kötényt kötött, kifőzdét nyitott, pszichológusa pedig döbbenten látta, hogy páciense hirtelen megbékélt önmagával. Igaz, anyuka könnyei bőszen szaporították a paradicsomlevest. – Micsoda szégyen, hát többre is vihette volna! –sóhajtotta.

Ferenc pedig valóban mélységesen szégyellte magát, hogy harminc évébe telt, mire rájött: a régi Daciát és a vonatozást is szereti.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. június 01., péntek

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót.

Borbély Zsolt Attila 2018. május 26., szombat

Évtizedre szóló nemzeti kormányprogram

Székfoglaló beszédében a miniszterelnök világosan megfogalmazta: Magyarország nyíltan szembeszáll azokkal az erőkkel, amelyek lebontanák a nemzetállamokat és megszüntetnék a nemzeteket.

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs hatalma a helyi és a megyei önkormányzatoknak.

Somogyi Botond 2018. május 18., péntek

Egymásért küzdve: győri címvédés

A Győr történelmet írt, hiszen negyedszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját – ezt mindenki tudja. De hogy miért és hogyan, azt talán kevesebben.

Somogyi Botond 2018. május 17., csütörtök

A hóembertől a melles istenig

A svéd lutheránus egyház arra ösztönzi papságát, hogy amikor Istenre hivatkozik, kerülje „Úrként” vagy „férfiként” emlegetni. A washingtoni episzkopális egyház támogatja a transzgenderizmust, ugyanakkor semleges neművé nyilvánítja az Atyát és a Fiút. 

Makkay József 2018. május 17., csütörtök

Pünkösd hozománya

Kétezer év távlatából könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta. Immár egyértelmű, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. 

Rostás Szabolcs 2018. május 16., szerda

Hacsek és Sajó a Dâmboviţa partján

A másfél éve hatalmon lévő balliberálisok jóformán semmit nem valósítottak meg választási programjukból. Több száz kilométernyi új autópályával kecsegtették az embereket, ehhez képest Romániában legutóbb 2016-ban adtak át sztrádaszakaszt a forgalomnak. 

Makkay József 2018. május 11., péntek

Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam Marius Oprea történész szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. 

Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

Somogyi Botond 2018. május 07., hétfő

Még az Üveghegyeken is túl

Elegünk van ebből! Nincs igazság! Mindig a jók győznek – elégedetlenkedtek egyesek a mesék világában élők közül. „Nekünk is jár valami, ez nem demokrácia” – harsogták egyre többen.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS