HIRDETÉS

Makkay József

2018. május 11., 13:21

Doina Cornea emlékezete

Doina Corneáról először a líceumi évek alatt hallottam franciát oktató tanárnőmtől a nyolcvanas évek derekán, amikor a kommunista rendszert kritizáló egyetemi oktatót eltávolították a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről, és elkezdődött szekuritátés kihallgatása. Az osztályból néhányan azzal szórakoztunk, hogy a tankönyvekből kitéptük a Ceauşescu-portrét, és kipingáltuk mindenféle maskarába. Nagy szerencsénkre a diákokkal szemben empátiát mutató fiatal franciatanárnő kezébe került a „festmény”, aki nem buktatott le, hanem egyik szünetben félrehívta az osztály renitenskedőit, és alapos fejmosás kíséretében felhívta a figyelmünket: reméli, nem akarunk oda jutni, mint egyetemi oktatója, Doina Cornea, akit éppen akkor vallattak a kolozsvári Szekuritáté pincéiben.

Ügyünk szerencsésen lezárult, de kamaszfejjel még sokáig foglalkoztatott az akkoriban már egyre népszerűbbé váló kommunista ellenálló, Cornea asszony története. Emlékszem, később mekkora izgalomnak számított a kolozsvári Hajnal negyedbe tartó 35-ös autóbuszon felkapaszkodni a Tordai úton és lesni az egyik mellékutcát, amelyet éveken át lezárt a rendőrség, ugyanis ott lakott a hős. Az utca mindkét végében és a ház előtt is éjjel-nappal milicisták és szekusok őrködtek, nehogy valaki megközelíthesse a házi őrizetre ítélt ellenállót.

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam a kommunizmus bűneit kutató jeles történész, Marius Oprea szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. A szakember szerint ezek a tisztek ma hatalmas nyugdíjjal élik békés mindennapjaikat, miközben a kommunizmus idején meghurcolt és bebörtönzött hősök aprópénzes gondokkal küszködnek. Az élők sorából 89 évesen eltávozott jeles antikommunista harcos nemcsak a nyolcvanas években tett tanúbizonyságot váteszi képességeiről – megrögzötten hitt benne, hogy a Ceuşescu-rendszer előbb-utóbb megbukik –, hanem a rendszerváltás után, 1990 januárjában elsőként ismerte fel, hogy az Iliescu-rezsim totális vakvágány az ország jövője szempontjából. Évekkel később a tömegek számára is bebizonyosodott igaza, amit maga így fogalmazott meg: hiszékenységünk és gyávaságunk árát fizetjük ma.

Érdemes eljátszani a gondolattal: mi lett volna, ha Doina Cornea, Tőkés László és a hozzájuk hasonló antikommunista ellenállók alakíthatják az ország jövőjét? Egy dolog bizonyos: ma teljesen más ország lenne a napjainkra szegénységben, kiábrándultságban és korrupcióban vergődő Románia.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS