HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 15., 18:50

Diplomáciai „keménykedés”

Látszólag mindenki fellélegzett, amikor a magyar diplomácia határozott fellépésének köszönhetően a marosvásárhelyi katolikus gimnázium sorsa átmenetileg rendeződött. A magyar kormány sikerként könyvelheti el, hogy a kisebbségi jogokat folyamatosan lábbal tipró Románia visszakozásra kényszerült, hiszen ne férjen kétség ahhoz, hogy külügyi tiltakozás nélkül – az ominózus bírósági döntésre hivatkozva – a helyi tanfelügyelőség rég áthelyezte volna a gyerekeket más iskolákba. Paradox módon a Tudose vezette román kormány is fellélegzett, mert az iskolacirkusz rendeződésének oldalvizén megmaradt az RMDSZ-szel fenntartott paktuma. Amúgy jellemző az RMDSZ politizálására, hogy hiába van egyezsége a Szociáldemokrata Párttal, önmagában képtelen egy ilyen iskolaügyre megoldást találni. Ha ennyire sem telik a kormányzópárttal kötött paktumból, kérdés, hogy lehet-e ennél nagyobb horderejű ügyek megoldására számítani?

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett volna a trianoni országcsonkítás óta.

Huszadik századi történelmi tapasztalatok bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. Példa rá a közelmúltban lezajlott, mosolydiplomácia-ízű román–magyar külügyminiszteri találkozó, amikor a román külügyminiszter még mindent megígért, de rögtön el is felejtette. A kétoldalú megállapodásról szóló egyezségen jóformán még meg sem száradt a tinta, és bírósági határozatra hivatkozva a román tanügy-minisztérium fel is számolta a katolikus gimnáziumot.

Ehhez hasonló, illetve ennél keményebb meccsek ígérkeznek Kárpátalja magyarságának védelmében is, ahol a kijevi hatalom teljesen felszámolná a nemzetiségi oktatást.

Igaz, hogy az orosz nyelv ukrajnai kiirtása a tét, de mivel ezt így nem lehet törvénybe iktatni, egy kalap alatt elintéznék az „ősellenség” magyarokat is.

Nincs új a nap alatt, csak a módszerek és a rendszerek változnak.

Magyarország kormánya ma már nem csak az erősödő migráció elleni harc végvárainak egyike Európában: az unió és a környező sovén nemzetállamok ellenében kell megvédenie saját nemzeti közösségeit is. Ebben a harcban az országnak évszázados tapasztalatai vannak, ezért a kormány helyzeti előnye, hogy hideg fejjel elemezheti, melyik módszer volt sikeres és melyik nem.

Ma már egyértelmű, hogy minden bevethető diplomáciai eszközre szükség van. Ha ügyesen csináljuk – lásd a V4-ek együttműködését –, az eredmény nem marad el. A politikában ugyanis az igazság rendszerint az erősebb oldalán áll.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

Nánó Csaba 2017. augusztus 22., kedd

Édes balgaság és önsanyargatás

Üzent a hatalom. „Meggyőződésem, hogy azoknak a románoknak, akik külföldön vállaltak munkát, van okuk hazatérni. Szeretettel várjuk őket, együtt egy jobb Romániát építhetünk” – írja közösségi oldalán a román miniszterelnök.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS