HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2017. szeptember 15., 18:50

Diplomáciai „keménykedés”

Látszólag mindenki fellélegzett, amikor a magyar diplomácia határozott fellépésének köszönhetően a marosvásárhelyi katolikus gimnázium sorsa átmenetileg rendeződött. A magyar kormány sikerként könyvelheti el, hogy a kisebbségi jogokat folyamatosan lábbal tipró Románia visszakozásra kényszerült, hiszen ne férjen kétség ahhoz, hogy külügyi tiltakozás nélkül – az ominózus bírósági döntésre hivatkozva – a helyi tanfelügyelőség rég áthelyezte volna a gyerekeket más iskolákba. Paradox módon a Tudose vezette román kormány is fellélegzett, mert az iskolacirkusz rendeződésének oldalvizén megmaradt az RMDSZ-szel fenntartott paktuma. Amúgy jellemző az RMDSZ politizálására, hogy hiába van egyezsége a Szociáldemokrata Párttal, önmagában képtelen egy ilyen iskolaügyre megoldást találni. Ha ennyire sem telik a kormányzópárttal kötött paktumból, kérdés, hogy lehet-e ennél nagyobb horderejű ügyek megoldására számítani?

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett volna a trianoni országcsonkítás óta.

Huszadik századi történelmi tapasztalatok bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. Példa rá a közelmúltban lezajlott, mosolydiplomácia-ízű román–magyar külügyminiszteri találkozó, amikor a román külügyminiszter még mindent megígért, de rögtön el is felejtette. A kétoldalú megállapodásról szóló egyezségen jóformán még meg sem száradt a tinta, és bírósági határozatra hivatkozva a román tanügy-minisztérium fel is számolta a katolikus gimnáziumot.

Ehhez hasonló, illetve ennél keményebb meccsek ígérkeznek Kárpátalja magyarságának védelmében is, ahol a kijevi hatalom teljesen felszámolná a nemzetiségi oktatást.

Igaz, hogy az orosz nyelv ukrajnai kiirtása a tét, de mivel ezt így nem lehet törvénybe iktatni, egy kalap alatt elintéznék az „ősellenség” magyarokat is.

Nincs új a nap alatt, csak a módszerek és a rendszerek változnak.

Magyarország kormánya ma már nem csak az erősödő migráció elleni harc végvárainak egyike Európában: az unió és a környező sovén nemzetállamok ellenében kell megvédenie saját nemzeti közösségeit is. Ebben a harcban az országnak évszázados tapasztalatai vannak, ezért a kormány helyzeti előnye, hogy hideg fejjel elemezheti, melyik módszer volt sikeres és melyik nem.

Ma már egyértelmű, hogy minden bevethető diplomáciai eszközre szükség van. Ha ügyesen csináljuk – lásd a V4-ek együttműködését –, az eredmény nem marad el. A politikában ugyanis az igazság rendszerint az erősebb oldalán áll.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS