Nánó Csaba

2019. november 08., 21:36

Csocsó, az elnökjelölt

Azon az éjszakán Csocsó rosszul aludt, sokat forgolódott az ágyában, reggelre kiverte a hideg veríték. Furcsa álma volt: királynak választotta valami Istentől is elfelejtett bennszülött törzs valahol egy őserdő mélyén. Ezzel nem is lett volna baj, de álmában Csocsót, mivel elsikkasztotta a kókuszdiókészletet, alattvalói egy nagy fazékban megfőzték és megették.
Félelmetes álom, de Csocsó, mivel optimista és kissé ütődött volt, jelnek fogta fel. Van egy álmom – szólt oda feleségének. Nekem több is – felelte az asszony, miközben a heti paszulyleves adagot kavarta. A paszuly, amit a szomszéd kertjéből loptak, nehezen főtt, Csocsónét ette meg a méreg, nem érdekelték férje hülyeségei. Pedig az álom hatására Csocsóban már érlelődött a gondolat. Ha éjjel király lehettem – gondolta –, miért ne lehetnék nappal valódi államelnök? Úgy érezte, teljesen megfelel a követelményeknek: semmihez sem ért, semmi sem érdekli, az írás és olvasás nagy kihívás számára, hazudozásban utolérhetetlen, a jövőről halvány elképzelése sincs. Büszke volt szerény származására, gyakorlatilag azt sem tudta, ki fia-borja, az is kérdés volt, mikor született és minek. Idegen nyelveket nem beszélt – anyanyelvét is alig –, így hát jogosan érezte úgy: eséllyel indulhat a közelgő elnökválasztáson. Példaképe egy Jimmy Hoffa nevű alak volt, akiről olvasta, hogy betonba öntötték. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy szobrot emeltek neki.
A gondolatot tett követte: mire nagy nehezen megfőtt a fuszulyka, Csocsó gyorsan hamisított annyi aláírást, hogy feliratkozzon az elnökjelöltek listájára. Egyik ismerősét, aki korábban feladott a helyi lapban egy apróhirdetést, és ettől írástudónak számított, megkérte, készítsen plakátokat neki. A nép összes rétegéhez szólni akart, ezért a plakátokon szerepelt vörös csillag, Nap és Hold, vaseke, ásó, kapa és nagyharang, tulipán és lóhere, lúdtoll, és nem utolsósorban Csocsó fényképe, amint egy almafa tetejéről néz fürkésző tekintettel a semmibe. Úgy gondolta, ezzel meghódítja a legalsó és a legfelső rétegeket is.
Már a kampány első napjaiban észrevette, hogy ellenfelei kerékpárról és rollerről osztják az észt. Hirtelen elhatározástól vezérleve úgy döntött, ő márpedig biokampányba kezd. Beszerzett magának egy vadonatúj szamarat – arra gondolt, így nem igazán vádolhatják környezetszennyezéssel, meg a szamárban értelmes társra is lelt –, és ezen indult hülyíteni választóit. Rongyosan öltözött, hogy összhangba kerüljön a csőcselékkel. Ha nagy volt a tömeg, baseballütővel tört utat magának a szamaráról. Virágvasárnapra időzítette bemenetelét a városba, Csocsónak ugyanis rémlett, hogy valami nagy elődje, aki annak idején nála is csóróbb volt, de kiválóan kommunikált, így vonult be a történelembe.
Köztereken, folyók partján, hegyek ormán szónokolt a hallgatóságnak, amely általában két-három pálinkával lefizetett emberből állt. Sörmentes alkoholt, kávémentes koffeint, ingyen csodatevést és halálmentes életet ígért. Az autópályákat elavultnak ítélte, helyettük azt ajánlotta a népnek, tanuljanak meg repülni. Elmondta, egyetlen célja, hogy meggazdagodjon, tojik a becsületre, a nép meg amúgy is le van ejtve. Erre a mondatára kapta a legnagyobb ujjongást, az emberek meghatottan éljenezték őt. Minél több marhaságot hordott össze, annál jobban kedvelte a nép. Érezték, hogy közülük való egyszerű lélek, akinek semmi célja nincs az életben, nem létező elképzeléseit pompásan életbe tudja ültetni.
Egy dologgal azonban nem számolt. Mégpedig azzal, hogy tapasztaltabb vetélytársai nála is hihetőbben tudtak hazudni. Rövidnadrágos ovis volt hozzájuk képest, így nem csoda, hogy utolsó lett a választásokon. Egy szavazatot kapott, utólag hevesen tagadta, hogy ő ütötte volna saját magára a pecsétet. Szégyenében elvonult az álmában látott törzshöz. Amikor a bennszülöttek megtudták, hogy hazájában elnökjelölt volt, azonnal kinevezték királynak. Gondolták, nála nagyobb hantást úgysem találnak az őserdőben…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2020. január 23., csütörtök

Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel a forradalomnak nevezett összevisszaság után mindmáig átmeneti időszakban élünk.

Nánó Csaba 2020. január 21., kedd

Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett szánkázni, csúszkálni. Egy-egy szánkózásra alkalmas utca akár több kilométer hosszú volt, az emberfia negyedórákat is csúszott lefelé.

Pataky István 2020. január 20., hétfő

Kezelésre vár Románia demográfiai válsága

A politikai elit elvitatkozhat azon, hogy miként lehet gyorsítani az autópályák építését, de előbb mégiscsak meg kellene egyezni az ország hosszú távú legfontosabb prioritásában. Ami nem lehet más, mint a demográfiai vészhelyzet kezelése. 

Rostás Szabolcs 2020. január 17., péntek

A hazavesztés relativizálása

A legtöbben már két évvel ezelőtt, az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumán leszámoltak azzal az illúzióval, hogy a trianoni kérdéskörről lehet higgadt párbeszédet folytatni.

Makkay József 2020. január 09., csütörtök

A jövő elkezdődött

Közel-Kelet szétverése az Egyesült Államoknak sem jó. A gond csak az, hogy a korábban meghozott téves döntésekből a világhatalmi politika soha nem tanul. Vagyis a történelem folyamatosan ismétli önmagát.

Makkay József 2019. december 20., péntek

Szabadulásunk harmincéves története

Igazi hősök mindazok, akik az elnyomó gépezet pribékjeivel szembe menve nemcsak szabadságukat kockáztatták, hanem életüket áldozták. Ne legyenek illúzióink: hősiességük nélkül nem lehetett volna megbuktatni Európa legutolsó sztálinista rendszerét.

Makkay József 2019. december 13., péntek

Macska-egér játék Bukarestben

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt miniszterelnöke szélmalomharcot folytat, hiszen beharangozott reformelképzeléseit parlamenti támogatottság nélkül képtelen megvalósítani. Már a kiemelt, speciális nyugdíjak ügye is kemény diónak bizonyult. 

Nánó Csaba 2019. december 11., szerda

A fiúból lett Júlia és a kínai fehér ember

A politikai korrektség jegyében átestünk a ló túlsó oldalára, és egyre gyakrabban adódnak olyan helyzetek, amikor a normálist utasítják el és a magamutogató másságot emelik piedesztálra.

Somogyi Botond 2019. december 09., hétfő

Mitokondriumok. De minek és kinek?

A gyerekek meg vannak terhelve: egyrészt a régi tantervek alapján óriási mennyiségű tananyagot kell elsajátítaniuk. Ezért inkább a gondolkodásra, a logikára, a kísérletekre kellene összpontosítani. Másrészt rengeteg időt kell iskolában tölteniük.

Makkay József 2019. december 05., csütörtök

Ha a medve az úr

Se szeri, se száma a székelyföldi medvetámadásoknak. Már ott tartunk, hogy a gazda fellélegzik, ha a nagyvad nem embert, hanem „csak” haszonállatot veszélyeztet.

Vélemény
Nánó Csaba: Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel ...

Nánó Csaba: Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett ...

Pataky István: Kezelésre vár Románia demográfiai válsága

A politikai elit elvitatkozhat azon, hogy miként lehet gyorsítani az autópályák építését, ...

Legnézettebb