Makkay József

2018. július 05., 17:48

Bűn nélküli bűnhődés

Gyergyószentmiklós egykori polgármesterének, Mezei Jánosnak a története is jól mutatja, mekkora bajok vannak a romániai igazságszolgáltatás háza táján. A három és fél évvel ezelőtt kommandósok által a házából elhurcolt polgármester egyhavi előzetes letartóztatás és kéthavi házi őrizet után három éven keresztül koptatta az ügyészség és a bíróság folyosóit, mígnem hétfőn alapfokon a Hargita Megyei Törvényszék felmentette az ellene felhozott vádak – azaz a hivatali visszaélés, a zsarolás és a sikkasztásra való felbujtás – alól.

A Magyar Polgári Párt színeiben a második polgármesteri mandátumát töltő Mezei Jánosnak nem adatott meg például ugyanaz a jog, mint tucatnyi román polgármesternek – közöttük Dorin Floreának, Marosvásárhely városgazdájának –, hogy évek óta elhúzódó bűnügyi perei ellenére választott tisztségét megőrizze.

Mezei az ellene hozott hatósági kényszerintézkedések miatt 2016-ban nem indulhatott újabb polgármesteri mandátumért, holott azt jó eséllyel megnyerte volna. Persze lehet azon filozofálni, hogy amennyiben másodfokon is felmentik, Mezei János kártérítésért perelheti a román államot, ha lehet egyáltalán kárpótolni azt a megaláztatást és stresszt, amit tisztességes ember él át a több évnyi igazságtalan meghurcoltatás alatt.

A mai közhangulatban nem ildomos politikusokat védeni, de nem is kell. Ez a történet nem csak politikusokról szól: minden olyan emberről, akit a nagy számok törvénye alapján indított korrupcióellenes harc mellékvizein igazságtalanul megvádolnak és meghurcolnak. Ezért nem kell leállítani vagy megzabolázni az igazságszolgáltatást, csak éppen azokat az ügyészeket kellene felelősségre vonni, akik hibájából megtörténhetnek az ilyen esetek. Ha az igazságszolgáltatás berkeiben is számon kérhetővé válik a műhiba – akárcsak az orvosok vagy bármilyen más szakma esetében –, akkor eleve igazságosabb igazságszolgáltatás lesz. Nem hajlana arra egyetlen ügyész sem, hogy akár titkosszolgálati sugallatra indítson eljárást terhelő bizonyítékok nélkül.

Nem kell tehát feltalálni a spanyolviaszt, ugyanis demokratikus országokban régóta működik a megfelelő rendszer, amelyet hibái ellenére is az emberek többsége megbízhatónak tart. Engem jobban zavar Liviu Dragnea sorsánál az, hogy Mezei János MPP-s, vagy volt néppárti és RMDSZ-es magyar tisztségviselőket hurcolt és hurcol meg a DNA jogtalanul, mígnem évek múltán derül ki, hogy az ügyben eljáró ügyész tévedett. Nem kell felmenteni egyetlen bűnöst sem, mint ahogy igazságtalanul sem szabad meghurcolni embereket. Ebben kell megtalálnia a törvényhozásnak a közös nevezőt.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Vélemény
Kádár Hanga: Sok kincs sok szeméttel

A romániai híradók rendszerint tele vannak a nagyvárosokból elszállított, felgyülemlett szeméthegyek ...

Nánó Csaba: Jöhet a kilencedik?

Elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság küzdelmei, és a szurkolók örömére ...

Nánó Csaba: Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. ...

Hallgassa online rádióinkat