HIRDETÉS

Makkay József

2018. július 05., 17:48

Bűn nélküli bűnhődés

Gyergyószentmiklós egykori polgármesterének, Mezei Jánosnak a története is jól mutatja, mekkora bajok vannak a romániai igazságszolgáltatás háza táján. A három és fél évvel ezelőtt kommandósok által a házából elhurcolt polgármester egyhavi előzetes letartóztatás és kéthavi házi őrizet után három éven keresztül koptatta az ügyészség és a bíróság folyosóit, mígnem hétfőn alapfokon a Hargita Megyei Törvényszék felmentette az ellene felhozott vádak – azaz a hivatali visszaélés, a zsarolás és a sikkasztásra való felbujtás – alól.

A Magyar Polgári Párt színeiben a második polgármesteri mandátumát töltő Mezei Jánosnak nem adatott meg például ugyanaz a jog, mint tucatnyi román polgármesternek – közöttük Dorin Floreának, Marosvásárhely városgazdájának –, hogy évek óta elhúzódó bűnügyi perei ellenére választott tisztségét megőrizze.

Mezei az ellene hozott hatósági kényszerintézkedések miatt 2016-ban nem indulhatott újabb polgármesteri mandátumért, holott azt jó eséllyel megnyerte volna. Persze lehet azon filozofálni, hogy amennyiben másodfokon is felmentik, Mezei János kártérítésért perelheti a román államot, ha lehet egyáltalán kárpótolni azt a megaláztatást és stresszt, amit tisztességes ember él át a több évnyi igazságtalan meghurcoltatás alatt.

A mai közhangulatban nem ildomos politikusokat védeni, de nem is kell. Ez a történet nem csak politikusokról szól: minden olyan emberről, akit a nagy számok törvénye alapján indított korrupcióellenes harc mellékvizein igazságtalanul megvádolnak és meghurcolnak. Ezért nem kell leállítani vagy megzabolázni az igazságszolgáltatást, csak éppen azokat az ügyészeket kellene felelősségre vonni, akik hibájából megtörténhetnek az ilyen esetek. Ha az igazságszolgáltatás berkeiben is számon kérhetővé válik a műhiba – akárcsak az orvosok vagy bármilyen más szakma esetében –, akkor eleve igazságosabb igazságszolgáltatás lesz. Nem hajlana arra egyetlen ügyész sem, hogy akár titkosszolgálati sugallatra indítson eljárást terhelő bizonyítékok nélkül.

Nem kell tehát feltalálni a spanyolviaszt, ugyanis demokratikus országokban régóta működik a megfelelő rendszer, amelyet hibái ellenére is az emberek többsége megbízhatónak tart. Engem jobban zavar Liviu Dragnea sorsánál az, hogy Mezei János MPP-s, vagy volt néppárti és RMDSZ-es magyar tisztségviselőket hurcolt és hurcol meg a DNA jogtalanul, mígnem évek múltán derül ki, hogy az ügyben eljáró ügyész tévedett. Nem kell felmenteni egyetlen bűnöst sem, mint ahogy igazságtalanul sem szabad meghurcolni embereket. Ebben kell megtalálnia a törvényhozásnak a közös nevezőt.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

Rostás Szabolcs 2018. július 05., csütörtök

Energia és nacionalizmus

A fekete-tengeri földgáznak akkor is el kell jutnia Magyarországon keresztül Nyugat-Európába, ha a román nacionalisták keresztbe fekszenek Aradnál a vezetéknek.

Kádár Hanga 2018. június 29., péntek

Sok kincs sok szeméttel

A romániai híradók rendszerint tele vannak a nagyvárosokból elszállított, felgyülemlett szeméthegyek megoldhatatlannak tűnő problémájával, amelynek ékes példája a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelep.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Sok kincs sok szeméttel

A romániai híradók rendszerint tele vannak a nagyvárosokból elszállított, felgyülemlett szeméthegyek ...

Nánó Csaba: Jöhet a kilencedik?

Elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság küzdelmei, és a szurkolók örömére ...

Nánó Csaba: Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. ...

HIRDETÉS