HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2018. július 05., 17:48

Bűn nélküli bűnhődés

Gyergyószentmiklós egykori polgármesterének, Mezei Jánosnak a története is jól mutatja, mekkora bajok vannak a romániai igazságszolgáltatás háza táján. A három és fél évvel ezelőtt kommandósok által a házából elhurcolt polgármester egyhavi előzetes letartóztatás és kéthavi házi őrizet után három éven keresztül koptatta az ügyészség és a bíróság folyosóit, mígnem hétfőn alapfokon a Hargita Megyei Törvényszék felmentette az ellene felhozott vádak – azaz a hivatali visszaélés, a zsarolás és a sikkasztásra való felbujtás – alól.

A Magyar Polgári Párt színeiben a második polgármesteri mandátumát töltő Mezei Jánosnak nem adatott meg például ugyanaz a jog, mint tucatnyi román polgármesternek – közöttük Dorin Floreának, Marosvásárhely városgazdájának –, hogy évek óta elhúzódó bűnügyi perei ellenére választott tisztségét megőrizze.

Mezei az ellene hozott hatósági kényszerintézkedések miatt 2016-ban nem indulhatott újabb polgármesteri mandátumért, holott azt jó eséllyel megnyerte volna. Persze lehet azon filozofálni, hogy amennyiben másodfokon is felmentik, Mezei János kártérítésért perelheti a román államot, ha lehet egyáltalán kárpótolni azt a megaláztatást és stresszt, amit tisztességes ember él át a több évnyi igazságtalan meghurcoltatás alatt.

A mai közhangulatban nem ildomos politikusokat védeni, de nem is kell. Ez a történet nem csak politikusokról szól: minden olyan emberről, akit a nagy számok törvénye alapján indított korrupcióellenes harc mellékvizein igazságtalanul megvádolnak és meghurcolnak. Ezért nem kell leállítani vagy megzabolázni az igazságszolgáltatást, csak éppen azokat az ügyészeket kellene felelősségre vonni, akik hibájából megtörténhetnek az ilyen esetek. Ha az igazságszolgáltatás berkeiben is számon kérhetővé válik a műhiba – akárcsak az orvosok vagy bármilyen más szakma esetében –, akkor eleve igazságosabb igazságszolgáltatás lesz. Nem hajlana arra egyetlen ügyész sem, hogy akár titkosszolgálati sugallatra indítson eljárást terhelő bizonyítékok nélkül.

Nem kell tehát feltalálni a spanyolviaszt, ugyanis demokratikus országokban régóta működik a megfelelő rendszer, amelyet hibái ellenére is az emberek többsége megbízhatónak tart. Engem jobban zavar Liviu Dragnea sorsánál az, hogy Mezei János MPP-s, vagy volt néppárti és RMDSZ-es magyar tisztségviselőket hurcolt és hurcol meg a DNA jogtalanul, mígnem évek múltán derül ki, hogy az ügyben eljáró ügyész tévedett. Nem kell felmenteni egyetlen bűnöst sem, mint ahogy igazságtalanul sem szabad meghurcolni embereket. Ebben kell megtalálnia a törvényhozásnak a közös nevezőt.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2018. június 29., péntek

Sok kincs sok szeméttel

A romániai híradók rendszerint tele vannak a nagyvárosokból elszállított, felgyülemlett szeméthegyek megoldhatatlannak tűnő problémájával, amelynek ékes példája a Kolozsvár melletti pataréti szeméttelep.

Nánó Csaba 2018. június 21., csütörtök

Jöhet a kilencedik?

Elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság küzdelmei, és a szurkolók örömére (vagy bánatára) már az első körben sem maradtak el a meglepetések.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. június 15., péntek

Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. A pályán elért eredmény szent, Temesvár együttese a következő idényben a második ligában verejtékezhet.

Borbély Zsolt Attila 2018. június 15., péntek

Magyar kulturális autonómiát az anyaországnak!

Nem kétséges, a talaj ingoványos, de aligha tartható a jelenlegi helyzet, amelyben a kormány saját ellenségeit támogatja, akik a legtöbb esetben a magyar nemzet és Magyarország ellenségei is.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. június 15., péntek

Az elszabadult ágyúgolyó

Nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök.

Rostás Szabolcs 2018. június 11., hétfő

Alkotmányos harapófogó

Az elmúlt időszak bukaresti fejleményei, mindenekelőtt az alkotmánybíróság ítélete alapján kijelenthetjük, hogy a román alkotmány éppenséggel a belpolitikai válságokat garantálja.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. június 11., hétfő

Régen volt Trianon

Az úton-útfélen hangoztatott centenárium évében Romániában kevés ok van az ünneplésre. Ám továbbra is csodálatosan működik a xenofóbia, sokaknak okoz mérhetetlen kielégülést, ha gyalázhatják az „ősellenséget”.

Somogyi Botond 2018. június 02., szombat

Zidane, a király(i)

Zidane élt a lehetőséggel, új lendületet adott a gárdának, a bajnokságban nagy hajrába kezdett. Ronaldóék végül az utolsó fordulóban lemaradtak a bajnoki címről, azonban a Bajnokok Ligája serleget elhódították

Kádár Hanga 2018. június 01., péntek

Elég a hetes is

Könny szökött a fiú szemébe, de nem a fájdalomtól, hanem inkább a csalódástól és meglepetéstől: nem értette a tasli okát, hiszen csak azt mondta szüleinek, elég neki a hetes is biológiából.

Makkay József 2018. június 01., péntek

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Sok kincs sok szeméttel

A romániai híradók rendszerint tele vannak a nagyvárosokból elszállított, felgyülemlett szeméthegyek ...

Nánó Csaba: Jöhet a kilencedik?

Elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság küzdelmei, és a szurkolók örömére ...

Nánó Csaba: Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. ...

HIRDETÉS