Makkay József

2017. december 22., 22:03

Boldogság, gyere haza!

Spiró Györggyel készült interjút olvasok legújabb könyvéről egy magyarországi lapban, és addig jutok el, amíg a nagyra tartott kortárs író azt mondja, még a Kádár-rendszerbeli szocializmusban is jobb volt, mint ma Magyarországon. Ekkor leteszem a lapot, mert nincs kedvem tovább olvasni. Belefáradtam már a minden információs csatornán folyó panaszáradatba arról, hogy a mai ember mennyire rosszul él, mennyire kiszolgáltatott, mekkora diktatúra veszi körül, meg egyáltalán, milyen szörnyű a mai világ.

Tulajdonképpen nem magyar sajátosság ez. Az idén, amikor többet utaztam Európában és családostól megfordultunk Párizsban, Brüsszelben, Kölnben és Bécsben, az újságírói kíváncsiságtól vezérelve ismerős és ismeretlen emberekkel beszélgetve szinte mindig előbuggyant az állandó panasz: a mai világ összehasonlíthatatlanul rosszabb, mint a pár évvel vagy évtizeddel ezelőtti. És hiába mondtam, hogy ha beszélgetőtársam a Ceauşescu-rendszerben élt volna, teljesen másként kezelné a jó és rossz, a szegénység és gazdagság, a jólét és a nyomor fogalmát. Mindez nem segített, mert az emberek egy részének illuzórikus elképzelése van arról, hogy milyen az igazi jólét, és az milyen kocsit, milyen kirándulást, mekkora házat és mekkora fizetést jelenthet.

A globális világ csillogó fényei nemcsak megtévesztők, hanem sokakat kényszerképzetekkel, elérhetetlen vágyálmokkal üldöznek, és állandó stresszben tartanak.

Elevenen él emlékezetemben nagymamám háborús története, amikor elmesélte, hogy a legnagyobb ínség közepén nagy fazéknyi puliszkát főzött az asztalt körülülő hat gyereknek – nagyapám akkor már valahol a fronton küzdött az életéért –, és amikor éppen tálalta volna a csemegének számító túrós puliszkát, két katona felkapta a fazekat, és kivitte a házból. Szerencséjük volt, hogy életben maradtak. Éhesen ugyan, de nyugovóra hajthatták fejüket.

A reggeliző asztal tucatnyi választéka között ma mindezt hiába mesélem gyerekeimnek, mert egyrészt nincs tudomásuk arról, hogy milyen az éhség és a nyomorgás, másrészt ők is azt látják, hogy vannak osztálytársaik, akiknek jobban megy, mint nekik. És a nyolcvanas évek üresen kongó élelmiszerüzleteinek látványa is csak kuriózumként hat nemzedékükre, de még azok egy részére is, akik ugyan átélték a kommunizmust, de valami megmagyarázhatatlan okból ma is visszasírják. Mert minden jobb és szebb volt, mint ma.

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó elégedetlenség, a vágyálmok által kergetett délibábok, a pénzzel és gazdagsággal társított és utolérhetetlennek tartott jólét. Soha nem ott jó, ahol vagyunk. Mindig máshol és más korban szeretnénk élni.

A sajtó részben e határok nélküli tömeghisztériának a lenyomata, a globális elégedetlenség tükörképe, a „mindent elérhetsz, csak akarni kell” reklámarca, ahol elhitetik az emberrel, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha a legújabb és legdrágább telefon, kocsi, tévéképernyő vagy hajókirándulás a tied.

Pszichológus barátom szerint ezért van az, hogy annyi boldogtalan ember talán soha nem volt a világon, mint manapság.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2017. december 22., péntek

Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni a karácsonyra.

Somogyi Botond 2017. december 22., péntek

Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.

Simon Virág 2017. december 22., péntek

Áldott találkozások ideje

Ma még advent van, várakozunk, de hamarosan eljön a találkozások ideje. Számomra a karácsony már kisgyermekként is először a templomi csendességet, az ünneplést jelentette, s csak utána következett a családi karácsonyozás.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Karácsony: hittel a hitetlenség ellen

Hitevesztett világunkban a karácsonyi üzenetnek kiemelt szerepe lehet mindenki számára. Azoknak is, akik tanácstalanul bolyongnak, és nem értik, mi történik velük és körülöttük, merre sodródik a világ, illetve miért nem olyan, mint amilyennek elképzelték.

Rostás Szabolcs 2017. december 20., szerda

A király csalódott hívei

Meghökkentő kettősség figyelhető meg a kilencvenhetedik életévében, december 6-án elhunyt I. Mihály volt király megítélésével kapcsolatban a román társadalmon, de különösen a politikai osztályon belül.

Nánó Csaba 2017. december 15., péntek

Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen regnáló hatalommal, jelen esetben a szocdemekkel paktálna le. Elvárhattuk volna, hogy a magyarok érdekképviselete legalább a mostani többség túlkapásaihoz ne adja nevét.

Borbély Zsolt Attila 2017. december 09., szombat

Hetvenöt év az igazság útján

A Szabad Európa Rádió 1983-ban újra és újra hírt adott az Ellenpontok folyóirat szerkesztőinek sorsáról, akikre nem sokkal azelőtt csapott le a hírhedt román titkosrendőrség, a Szekuritáté.

2017. december 09., szombat

Adventi levél 2017-ben

Történelmi tapasztalat és számos irodalmi olvasmány segít abban, hogy tudjuk: amióta választások léteznek, a hordószónokok és a csapra vert hordók főszereplők voltak a nemzet sorsát irányítók kiválasztásában. 

Kádár Hanga 2017. december 09., szombat

Erőszakos röghöz kötés helyett ösztönzést!

Az elmúlt héten szinte kész tényként tálalták, hogy Romániában minden államilag támogatott egyetemistát öt év itthoni munkavállalásra kötelezne a kormány tanulmányai elvégzése után. 

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni ...

Somogyi Botond: Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

Kádár Hanga: Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS