HIRDETÉS

Makkay József

2018. február 02., 21:23

„Merjünk kicsik lenni!”

Nem kísérte izgalom Viorica Dăncilă új román miniszterelnöknek és kormányának a beiktatását: a Szociáldemokrata Párt, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének a kormánykoalíciója olajozottan működött. Meglepetésre tehát nem kellett számítani. A szavazás előtti héten az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szédítgette ugyan erdélyi magyar szavazótáborát, hogy a szövetség bizonytalan, és majd hétfőn fog dönteni a kabinet elfogadásáról, de hát azt már korábban sejteni lehetett, hogy az RMDSZ álláspontja az egyöntetű támogatás lesz. Látható volt ez már az előző heti találkozó után, amikor Viorica Dăncilă és Kelemen Hunor áradozott a megbeszélés őszinteségéről. Holott semmi olyasmiről nem esett szó, ami érinthetné például az erdélyi magyarság közösségi jogait.

Hogy miért is szavazta meg az RMDSZ az immár harmadik szociáldemokrata kormányt egy év alatt, számomra rejtély. És nem is várok rá választ, mert úgysem kapnék. Főleg olyan előzmények után nem, amikor immár hónapok óta kormánypárti egységfront alakult ki az erdélyi magyarsággal szemben, ami az idei centenáriumi ünnepség alatt csak erősödni fog. Minekutána a kormánykoalíció az RMDSZ nélkül is biztonságosan alakíthatott volna kormányt, nehezen érthető, hogy az erdélyi magyarság mit kaphat az újabb elköteleződésért cserébe.

Az RMDSZ magyar ellenzéki pártja, az Erdélyi Magyar Néppárt tízpontos állásfoglalásban rögzítette, hogy a kormánytámogatás feltételéül kellene szabni többek között az autonómiaformák megvalósításáról szóló román–magyar párbeszéd beindítását, az anyanyelvhasználat törvényes kereteinek kibővítését, a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem ügyének rendezését vagy a Székelyföldet is érintő észak-erdélyi autópálya mihamarabbi megépítését. Minden bizonnyal a néppárt képviselői is tudják, hogy e vágyálmok rég lekerültek az RMDSZ-es  „reálpolitika” napirendjéről, ahol az adok-kapok játék jóval kisebb, és jelentéktelenebb tétben megy. Az erdélyi magyar többségi politikumnak sikerül napi rendszerességgel a „klasszikussá” vált magyar szocialista politikus, Kovács László híres mondását megélni: „merjünk kicsik lenni!” Az erdélyi magyar rögvalóságban meghonosított kishitűség annyira beívódott a politikai köztudatba, hogy ha a kisebbségi magyar tárgyalódelegáció tagjaira Bukarestben rámosolyog a végtelenségig középszerű bábminiszterelnök-asszony, politikusaink úgy viselkednek, mint a kamasz kisfiú, akinek először fogja meg kislány a kezét.

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2018. január 26., péntek

Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani lehetett rá. Mégis rosszul esett. Mert immár nem láthatom A futballistát.

Nánó Csaba 2018. január 26., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. január 21., vasárnap

Ezt is lenyeljük majd?

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy nem fog bocsánatot kérni.

Makkay József 2018. január 20., szombat

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök bukását követően, ha nem tudnám, hogy a menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 11., csütörtök

Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az autonómia kérdése kapcsán, abban azonban nagyjából mindig is egyetértettek, hogy a magyar közösségnek szüksége van a nemzeti önrendelkezésre. 

Nánó Csaba 2018. január 11., csütörtök

Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és akkor mi van?

HIRDETÉS
Makkay József 2018. január 05., péntek

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. 

Ilyés Szabolcs 2017. december 22., péntek

A teqball és interjúalanyaim

A 2017-es évemet az új keletű magyar sportág, a teqball határozta meg, amely mellett kiemelném a számos sportolóval és szakvezetővel készített interjúimat is. A kettő azonban összekapcsolódik.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Boldogság, gyere haza!

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó elégedetlenség, a vágyálmok által kergetett délibábok, a pénzzel és gazdagsággal társított és utolérhetetlennek tartott jólét.

Nánó Csaba 2017. december 22., péntek

Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni a karácsonyra.

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani ...

Nánó Csaba: Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat ...

Somogyi Botond: Ezt is lenyeljük majd?

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS