HIRDETÉS

Makkay József

2018. február 09., 12:05

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Ha összehasonlítom az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket az önálló állami magyar egyetemért folytatott küzdelem hamar véget ért történetével, a kettő között sok a hasonlóság, de van néhány alapvető különbség is. A fő hasonlóság, hogy egyikből sem valósult meg semmi, a nagy különbség viszont az, hogy az önálló magyar egyetem már a közbeszédből is kiveszett. Erre akkor döbbentem rá, amikor a multikulturálisnak mondott Babeş–Bolyai Tudományegyetem néhány tanárával beszélgetve kiderült: a Bolyai Egyetem ügye történelem, és a mai oktatói gárdából gyakorlatilag senkit nem foglalkoztat a kilencvenes években még parázs vitákat és állásfoglalásokat kiváltó közösségi ügy. Fiatal tanár­ismerősöm szerint a romániai magyarság számára ma ez a maximum, amit többnyelvűségben a Babeş–Bolyai multikulturális struktúrája nyújthat. És ezt szerintem így gondolja a magyarul tanító tanárok többsége, akiket rég nem zavar a kétnyelvű feliratok hiánya vagy a román vezetéssel szembeni kiszolgáltatottság. A rendszerbe beleszokva és a romániai rögvalóságot ismerve úgy vélik: ha már létezik egyféle oktatási biztonság és a havonta pontos időben érkező fizetés, kár szélmalomharcot folytatni délibábokért. Az emberi természet szempontjából ez akár érthető is lenne, ha nem vennénk figyelembe, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem körüli botrány az intő példa arra, hogy a román befolyás alatt álló magyar felsőoktatás teljesen kiszolgáltatott. Hiába van törvény a többnyelvűségnek mondott multikulturalizmusra, ha az csak addig működik, amíg a román hatalom megtűri, illetve apróbb engedményekkel el nem hiteti a magyar közösséggel, hogy ez lehet számára az elérhető maximális lehetőség.

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját, az azt követő megaláztatásokat, amelyek új formában és nagyjából hasonló intenzitással éledtek újjá a rendszerváltás után.

A mai romániai magyar felsőoktatás az önfeladás és a jogainkról történő lemondás iskolapéldája. Példa arra, hogy egy egész közösség miként azonosul a többségi hatalom által diktált elvárásokkal, és miként győzi meg magát arról, hogy amit a román hatalom ad nekünk, az jó és elegendő.

A „példásan megoldott” nemzetiségi kérdés külföldön tálalt tézisének egyik bástyája lett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem multikulturalizmusa, amely az ország legjobb egyetemeként immár békés, boldog, baráti együttlétet biztosít románnak, magyarnak, németnek és cigánynak egyaránt. Az, hogy az egyetemen a hivatalos nyelv a román, senkit nem zavar. Ezt külföldön úgysem tudják.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS