HIRDETÉS

Makkay József

2018. február 09., 12:05

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Ha összehasonlítom az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket az önálló állami magyar egyetemért folytatott küzdelem hamar véget ért történetével, a kettő között sok a hasonlóság, de van néhány alapvető különbség is. A fő hasonlóság, hogy egyikből sem valósult meg semmi, a nagy különbség viszont az, hogy az önálló magyar egyetem már a közbeszédből is kiveszett. Erre akkor döbbentem rá, amikor a multikulturálisnak mondott Babeş–Bolyai Tudományegyetem néhány tanárával beszélgetve kiderült: a Bolyai Egyetem ügye történelem, és a mai oktatói gárdából gyakorlatilag senkit nem foglalkoztat a kilencvenes években még parázs vitákat és állásfoglalásokat kiváltó közösségi ügy. Fiatal tanár­ismerősöm szerint a romániai magyarság számára ma ez a maximum, amit többnyelvűségben a Babeş–Bolyai multikulturális struktúrája nyújthat. És ezt szerintem így gondolja a magyarul tanító tanárok többsége, akiket rég nem zavar a kétnyelvű feliratok hiánya vagy a román vezetéssel szembeni kiszolgáltatottság. A rendszerbe beleszokva és a romániai rögvalóságot ismerve úgy vélik: ha már létezik egyféle oktatási biztonság és a havonta pontos időben érkező fizetés, kár szélmalomharcot folytatni délibábokért. Az emberi természet szempontjából ez akár érthető is lenne, ha nem vennénk figyelembe, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem körüli botrány az intő példa arra, hogy a román befolyás alatt álló magyar felsőoktatás teljesen kiszolgáltatott. Hiába van törvény a többnyelvűségnek mondott multikulturalizmusra, ha az csak addig működik, amíg a román hatalom megtűri, illetve apróbb engedményekkel el nem hiteti a magyar közösséggel, hogy ez lehet számára az elérhető maximális lehetőség.

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját, az azt követő megaláztatásokat, amelyek új formában és nagyjából hasonló intenzitással éledtek újjá a rendszerváltás után.

A mai romániai magyar felsőoktatás az önfeladás és a jogainkról történő lemondás iskolapéldája. Példa arra, hogy egy egész közösség miként azonosul a többségi hatalom által diktált elvárásokkal, és miként győzi meg magát arról, hogy amit a román hatalom ad nekünk, az jó és elegendő.

A „példásan megoldott” nemzetiségi kérdés külföldön tálalt tézisének egyik bástyája lett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem multikulturalizmusa, amely az ország legjobb egyetemeként immár békés, boldog, baráti együttlétet biztosít románnak, magyarnak, németnek és cigánynak egyaránt. Az, hogy az egyetemen a hivatalos nyelv a román, senkit nem zavar. Ezt külföldön úgysem tudják.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2018. február 03., szombat

Az RMDSZ és az ingyen liba története

Markó Béla a hatalomból való látszólagos részesedés kedvéért adta fel az autonómiaprogramot s vált a román diplomácia szekértolójává. Az RMDSZ a kormányban nem rendelkezett valós hatalmi kompetenciával, viszont partner volt a hamis látszatteremtésben. 

Makkay József 2018. február 02., péntek

„Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. január 26., péntek

Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani lehetett rá. Mégis rosszul esett. Mert immár nem láthatom A futballistát.

Nánó Csaba 2018. január 26., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. január 21., vasárnap

Ezt is lenyeljük majd?

Kíváncsi vagyok: a magyar diplomácia most meddig megy el? Mert a románok nem hollandok. Sem Tudose, sem a külügy nem fog bocsánatot kérni.

Makkay József 2018. január 20., szombat

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök bukását követően, ha nem tudnám, hogy a menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. január 11., csütörtök

Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az autonómia kérdése kapcsán, abban azonban nagyjából mindig is egyetértettek, hogy a magyar közösségnek szüksége van a nemzeti önrendelkezésre. 

Nánó Csaba 2018. január 11., csütörtök

Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és akkor mi van?

Makkay József 2018. január 05., péntek

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. 

Ilyés Szabolcs 2017. december 22., péntek

A teqball és interjúalanyaim

A 2017-es évemet az új keletű magyar sportág, a teqball határozta meg, amely mellett kiemelném a számos sportolóval és szakvezetővel készített interjúimat is. A kettő azonban összekapcsolódik.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: „Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ...

Somogyi Botond: Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani ...

Nánó Csaba: Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat ...

HIRDETÉS