Makkay József

2018. december 07., 08:12

Balkán a javából

Az Európai Unió soron következő, hathónapos elnökségére készülő Romániában régóta nem volt ennyire kiéleződött harc a különböző politikai táborok között. A belpolitikai helyzet jobban hasonlít egy háborús övezethez, mint egy európai uniós tagország hétköznapjaihoz. Igaz, nem fegyverek ropognak, de szinte olyan hatása van az ország fejlődésére, mintha valódi háború folyna.
E bozótharcban nehéz eligazodnia a gyanútlan szemlélőnek, itt ugyanis nem a mesebeli jó és rossz küzdelmét látjuk. Felszínes lenne úgy beállítani a történteket, hogy az európaiság, a korrupcióellenes harc és a jogállamiság bajnokaként tetszelgő államelnök, Klaus Johannis és tábora a korrupt szociáldemokrata kormányzás ámokfutását próbálja megállítani. Az is illúzió, hogy amennyiben sikerülne a mai kormányoldalt megbuktatni, Romániában beköszöntene a Kánaán. Akik egyre szélesebb körben népszerűsítik e forgatókönyvet, arról feledkeznek meg, hogy az ország már átélte a politikai váltógazdálkodást. És sokan nem emlékszünk, hogy a mai liberális ellenzék mitől lett volna jobb a kormányzás ideje alatt.
Kormányoktól függetlenül Románia az elmúlt száz évben a Balkán oszlopos tagja maradt annak minden negatív következményével együtt. A szász származású, de a tipikus köpönyegforgató román politikus minden ismérvét magán hordozó Klaus Johannis szirénhangja semmivel sem cseng szebben, mint a mai ellenzék többi vezéralakjának a csatakiáltása, akik éppen azon dolgoznak, hogy átvegyék a hatalmat. Ha belegondolok, hogy a törpepártját (meg)vezető Traian Băsescu volt román államfő – aki pár éve még kedélyesen koccintgatott a székelyekkel – ma olyan fasisztoid kicsengésű, magyarellenes szövegeket mond, hogy azt az egykori nagyromániás Corneliu Vadim Tudor pártelnök is megirigyelné, akkor nincsenek illúzióim afelől: az erdélyi magyarságnak semmi jobbat nem hozna egy kormányváltás.
Nehéz tehát e politikai káoszban eligazodni, és a román politikum észjárásán elindulva még nehezebb valamiféle fogódzót találni az ország megbízható fejlődéséhez. A gazdasági növekedésről szóló statisztikai adatok mögött az emberek legtöbbször nem látnak semmit, vagy csak olyan enyhe változást, amelynek jótékony hatásait egyre kevesebben hajlandóak kivárni. A Nyugat felé történő kiáramlást még inkább serkenti a politikai harcok mögötti kilátástalanság érzete, ami még azokat az apró, de biztató jeleket is lenullázza, ami a jövőbe vetett hitre alapozva itthon tartaná az éppen távozásra készülők derékhadát.
Az összeesküvés-elméleteket kedvelők szerint annyira mégsem lehet korlátolt a mai román politikai osztály, hogy e cirkuszt önerőből, külső segítség nélkül „menedzselje”. Mint ahogyan a világ számos táján idegen érdekek miatt omlanak össze békésnek hitt társadalmak és országok, sejthető, hogy Románia esetében sem idehaza kell keresni a felfordulást levezénylő „karmestereket”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat