Makkay József

2018. december 07., 08:12

Balkán a javából

Az Európai Unió soron következő, hathónapos elnökségére készülő Romániában régóta nem volt ennyire kiéleződött harc a különböző politikai táborok között. A belpolitikai helyzet jobban hasonlít egy háborús övezethez, mint egy európai uniós tagország hétköznapjaihoz. Igaz, nem fegyverek ropognak, de szinte olyan hatása van az ország fejlődésére, mintha valódi háború folyna.
E bozótharcban nehéz eligazodnia a gyanútlan szemlélőnek, itt ugyanis nem a mesebeli jó és rossz küzdelmét látjuk. Felszínes lenne úgy beállítani a történteket, hogy az európaiság, a korrupcióellenes harc és a jogállamiság bajnokaként tetszelgő államelnök, Klaus Johannis és tábora a korrupt szociáldemokrata kormányzás ámokfutását próbálja megállítani. Az is illúzió, hogy amennyiben sikerülne a mai kormányoldalt megbuktatni, Romániában beköszöntene a Kánaán. Akik egyre szélesebb körben népszerűsítik e forgatókönyvet, arról feledkeznek meg, hogy az ország már átélte a politikai váltógazdálkodást. És sokan nem emlékszünk, hogy a mai liberális ellenzék mitől lett volna jobb a kormányzás ideje alatt.
Kormányoktól függetlenül Románia az elmúlt száz évben a Balkán oszlopos tagja maradt annak minden negatív következményével együtt. A szász származású, de a tipikus köpönyegforgató román politikus minden ismérvét magán hordozó Klaus Johannis szirénhangja semmivel sem cseng szebben, mint a mai ellenzék többi vezéralakjának a csatakiáltása, akik éppen azon dolgoznak, hogy átvegyék a hatalmat. Ha belegondolok, hogy a törpepártját (meg)vezető Traian Băsescu volt román államfő – aki pár éve még kedélyesen koccintgatott a székelyekkel – ma olyan fasisztoid kicsengésű, magyarellenes szövegeket mond, hogy azt az egykori nagyromániás Corneliu Vadim Tudor pártelnök is megirigyelné, akkor nincsenek illúzióim afelől: az erdélyi magyarságnak semmi jobbat nem hozna egy kormányváltás.
Nehéz tehát e politikai káoszban eligazodni, és a román politikum észjárásán elindulva még nehezebb valamiféle fogódzót találni az ország megbízható fejlődéséhez. A gazdasági növekedésről szóló statisztikai adatok mögött az emberek legtöbbször nem látnak semmit, vagy csak olyan enyhe változást, amelynek jótékony hatásait egyre kevesebben hajlandóak kivárni. A Nyugat felé történő kiáramlást még inkább serkenti a politikai harcok mögötti kilátástalanság érzete, ami még azokat az apró, de biztató jeleket is lenullázza, ami a jövőbe vetett hitre alapozva itthon tartaná az éppen távozásra készülők derékhadát.
Az összeesküvés-elméleteket kedvelők szerint annyira mégsem lehet korlátolt a mai román politikai osztály, hogy e cirkuszt önerőből, külső segítség nélkül „menedzselje”. Mint ahogyan a világ számos táján idegen érdekek miatt omlanak össze békésnek hitt társadalmak és országok, sejthető, hogy Románia esetében sem idehaza kell keresni a felfordulást levezénylő „karmestereket”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2019. július 23., kedd

A „több Európa” a földrész halálát jelenti

Létkérdés, hogy tovább lássunk az orrunknál és felfogjuk: a globalista nyomással szemben a nemzetállam jelenthet csak védelmet. A nemzetállam, amely nem feltétlenül intoleráns, demagóg, asszimilációra törekvő, mint amilyenek a kisantant államok. 

Nánó Csaba 2019. július 20., szombat

Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes fát kivágta. Csak akkor jöttünk rá, hogy az ortodox egyház vette meg, amikor egyik napról a másikra egy fatemplom épült a kertben.

Makkay József 2019. július 18., csütörtök

Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek meg, hogy azt csak bukdácsoló diákokkal lehet feltölteni. Nagy kérdés, hogy a román közoktatási rendszer miért tol mindenkit az érettségi fele?

Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Vélemény
Nánó Csaba: Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes ...

Makkay József: Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek ...

Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...