avatar
Makkay József

2024. január 09., 10:19

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

A nagy kérdés az, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető politikai kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Sokak szerint az európai, a román parlamenti, a helyhatósági és az államelnöki választásokat tömörítő 2024-es esztendő nagy kihívásának számít a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a szélsőséges pártból kivált Diana Şoşoacă SOS Románia nevű új politikai formációjának látványos előretörése a közvélemény-kutatásokban.

A két betegesen magyarellenes párt támogatottsága eléri a 25 százalékot, pártvezetőik egymással küzdenek a szavazókért.

A nagy kérdés az, hogy a legsötétebb időkre emlékeztető politikai kínálatuk rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát? A 30 százalékon álló Szociáldemokrata Párt (PSD) és a 20 százalékos népszerűségnek örvendő Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta nagykoalícióban van-e elég szufla ahhoz, hogy az egyre több kihívással szembenéző kormányzás körülményei között megmentsék az országot a legszörnyűbb szélsőséges haramiáktól. Akik a többi román párthoz hasonlóan nem csak szidnak bennünket, hanem az első adódó alkalommal a létünkre akarnak törni.

Az AUR és az SOS Románia pártok nyilván nem a semmiből nőttek ki. Már a két világháború között, majd az 1989 utáni ,,demokráciában” is mély gyökerei alakultak ki a legionárius, vasgárdista mozgalmaknak és utódpártoknak. Az egykori zsidó- és magyargyűlölet az utóbbi három évtizedben egységes magyarellenességben csúcsosodott ki. Az egymást váltó szélsőséges román pártok a magyar politikumot és a magyar közösséget teszik felelőssé az országot ért gondokért és bajokért.

Az erdélyi magyarság számára az immár 34 éve ismerősen csengő Diana Şoşoacă-szólama arról, hogy telepedjünk át Magyarországra nem jelent újdonságot,

de arra elegendő, hogy rádöbbenjünk, a román közéletben és politikában a rendszerváltás óta semmi nem változott.

A választások közeledtével minduntalan előkerülő magyar kártya egy dologra világít rá: a román politikum és a többségi román nemzet változatlan álma a homogén nemzetállam megteremtése, ahol a mostani dísz-szászokhoz hasonlóan elnéptelenedett közösségekben élő dísz-magyarokat akarnak látni. Erre kellenek az időről időre átkeresztelt legszélsőségesebb román pártok, akikkel választások közeledtével a többi, demokratikusnak mondott párt is bekeményít. A hivatalos szlogen szerint nem kell engedni, hogy szélsőségesek győzzenek, ezért a két nagy román párt a szélsőséges eszmék szintjén száll versenybe velük, és együtt dagonyáznak a magyarellenességben.

Elrettentő példa erre az RMDSZ-frakció keretében benyújtott három autonómiatörvény-tervezet vitája a bukaresti törvényhozásban, ahol

a kormánypártok, az AUR és az SOS Románia szónokai megtámogatva egymást, közösen estek neki jogköveteléseinknek.

A vita az 1990-es évek eleji Har-Kov-jelentést idézte, amikor ,,ideológiáktól mentesen”, minden parlamenti – és azon kívüli – román párt egységes gyűlöletkampányt folytatott az erdélyi magyarság ellen.

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy Románia európai uniós tagságával a román politikum – és általában a román néplélek –, befogadóbb vagy elfogadóbb lett a Trianoni döntés nyomán bekebelezett nemzeti kisebbségek iránt. Már csak mi maradtunk nagyobb közösségben Erdélyben. A mai AUR-osok és szellemtársaik nagy elődje, Nicolae Ceașescu pártvezér a németeket és zsidókat darabszámra adta el jó pénzért külföldre, mi viszont maradtunk. Emiatt a rendszerváltás után is össznemzeti gond lett Romániában, hogy a magyarok jelentős része a legdurvább szélsőséges megnyilvánulások ellenére sem hajlandó elhagyni szülőföldjét.

A különböző titkosszolgálati műhelyek által újra és újra ,,piacra dobott” szélsőséges pártok rohama tehát nem újdonság, hiszen ez a Trianon óta tartó zsigeri magyaellenesség szerves része. Megszoktuk és hozzánőttünk. Rajtunk múlik, hogy legyen erőnk és kitartásunk kivárni azt az időt, amikor nekünk fog állni a zászló. A világpolitika mai alakulása szerint erre talán nem is kell annyit várni, mint gondolnánk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Meddig fajulhatnak a dolgok? – a Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? – a Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött
Makkay József 2023. szeptember 03., vasárnap

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött

Amit ma az ukránok elkövetnek az ország területén élő nemzeti kisebbségekkel – elsősorban a kárpátaljai magyarsággal – szemben, nagyon hasonlít a Nicolae Ceașescu román kommunista pártfőtitkár idejében megélt magyarellenességre.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? – a Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.