HIRDETÉS

Makkay József

2018. június 15., 08:28

Az elszabadult ágyúgolyó

Sok ember számára nincs izgalmasabb téma, mint a titkosszolgálatok rejtett világa, amelynek könyvtárnyi irodalma és gazdag filmarchívuma van. Mindez valójában addig szórakoztató és érdekes, amíg az ember nem a saját bőrén érzi a titkos ügynökök érdeklődését. George Orwell 1984 című regénye némi ízelítőt nyújt abból a valóságból, amit a kommunista rendszerek lakói átéltek, de úgy tűnik, ennek öröksége ma is nyomasztja több kelet-európai ország, mindenekelőtt Románia hétköznapjait. A Román Hírszerző Szolgálat visszaélései körül felröppenő hírek ezt igazolják, mintegy bizonyosságként arra, hogy a legnagyobb hazai titkosszolgálat nem tudott szakítani kommunista múltjával. Ha emberállománya az elmúlt három évtizedben ki is cserélődött, a módszerek, a beidegződések, az egységes román nemzetállam elleni „magyar veszély” rémképe továbbra is élénken él a szervezet életében.

Persze nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok valamiféle világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében sokszor értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök. Magyar szempontból erre már csak azért sem számíthatunk, mert a Romániában egymással háborús viszonyban álló mindkét politikai erőcentrumnak az erdélyi magyarság a közös belső ellensége. Függetlenül a hátsó politikai szándékoktól, amelyek lehetővé tették, hogy a lehallgatási botrányok a nagy nyilvánosság elé kerüljenek, a mostani helyzet jótékony hatással van a közvélemény felrázására is. Lehet ugyan minimalizálni a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás szoros összefonódását, de el kell gondolkozni azon, hogy a bűnözők gyorsabb hűvösre kerülésén túl ez milyen más következményekkel járhat a tisztes polgárok életére nézve. Mennyire lehet megbízni egy olyan ország államapparátusában, ahol nem lehet tudni, hogy egy adott döntést a szakemberként alkalmazott tisztviselő vagy az éppen mögötte álló, láthatatlan titkos ügynök és az őt fenntartó hálózata hoz meg?

Az unió tagországainak titkosszolgálatai között az egyik legnagyobb emberállománnyal rendelkező Román Hírszerző Szolgálat átvilágítása és tisztába tétele immár egyre több politikai szereplő számára létérdek. Nem az a kérdés, hogy egy országnak szüksége van-e jól működő és hatékony titkosszolgálatra, hanem az, hogy lehet-e hatékonyan ellenőrizni működésének törvényes keretét, amely kordában tarthatná az utóbbi évtizedben elszabadult és önjáróvá vált mamutszervezetet. A megfelelő ellenőrzés hiányában ugyanis a romániai társadalom egy újabb Szekuritátét támogat közpénzekből.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Somogyi Botond: Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának ...

Makkay József: Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen ...

Nánó Csaba: Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország ...

HIRDETÉS