Makkay József

2018. június 15., 08:28

Az elszabadult ágyúgolyó

Sok ember számára nincs izgalmasabb téma, mint a titkosszolgálatok rejtett világa, amelynek könyvtárnyi irodalma és gazdag filmarchívuma van. Mindez valójában addig szórakoztató és érdekes, amíg az ember nem a saját bőrén érzi a titkos ügynökök érdeklődését. George Orwell 1984 című regénye némi ízelítőt nyújt abból a valóságból, amit a kommunista rendszerek lakói átéltek, de úgy tűnik, ennek öröksége ma is nyomasztja több kelet-európai ország, mindenekelőtt Románia hétköznapjait. A Román Hírszerző Szolgálat visszaélései körül felröppenő hírek ezt igazolják, mintegy bizonyosságként arra, hogy a legnagyobb hazai titkosszolgálat nem tudott szakítani kommunista múltjával. Ha emberállománya az elmúlt három évtizedben ki is cserélődött, a módszerek, a beidegződések, az egységes román nemzetállam elleni „magyar veszély” rémképe továbbra is élénken él a szervezet életében.

Persze nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok valamiféle világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében sokszor értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök. Magyar szempontból erre már csak azért sem számíthatunk, mert a Romániában egymással háborús viszonyban álló mindkét politikai erőcentrumnak az erdélyi magyarság a közös belső ellensége. Függetlenül a hátsó politikai szándékoktól, amelyek lehetővé tették, hogy a lehallgatási botrányok a nagy nyilvánosság elé kerüljenek, a mostani helyzet jótékony hatással van a közvélemény felrázására is. Lehet ugyan minimalizálni a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás szoros összefonódását, de el kell gondolkozni azon, hogy a bűnözők gyorsabb hűvösre kerülésén túl ez milyen más következményekkel járhat a tisztes polgárok életére nézve. Mennyire lehet megbízni egy olyan ország államapparátusában, ahol nem lehet tudni, hogy egy adott döntést a szakemberként alkalmazott tisztviselő vagy az éppen mögötte álló, láthatatlan titkos ügynök és az őt fenntartó hálózata hoz meg?

Az unió tagországainak titkosszolgálatai között az egyik legnagyobb emberállománnyal rendelkező Román Hírszerző Szolgálat átvilágítása és tisztába tétele immár egyre több politikai szereplő számára létérdek. Nem az a kérdés, hogy egy országnak szüksége van-e jól működő és hatékony titkosszolgálatra, hanem az, hogy lehet-e hatékonyan ellenőrizni működésének törvényes keretét, amely kordában tarthatná az utóbbi évtizedben elszabadult és önjáróvá vált mamutszervezetet. A megfelelő ellenőrzés hiányában ugyanis a romániai társadalom egy újabb Szekuritátét támogat közpénzekből.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Hallgassa online rádióinkat