HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2017. augusztus 16., 16:44

Az elodázott turizmus

A nyári trendek alapján kijelenthető, hogy Erdélyben tombol a turizmus. Megbízható régiós statisztikák ugyan nincsenek, de turizmussal foglalkozó szakemberek, falusi vagy éppen nagyvárosi vendéglátók visszajelzései alapján tudjuk, hogy évről évre egyre többen érkeznek külföldről, illetve az ország más részeiből. A különböző székelyföldi táborok zömében magyarországi és erdélyi magyarokat vonzanak, az Erdély nagyvárosaiban szárba szökő zenei fesztiválok pedig Európa-szerte érdeklődésre tartanak számot. Elég, ha a kolozsvári Untold fesztivált említem, ahova tízezrek érkeznek külföldről, és jó előre elkelt már minden hivatalosan jegyzett, de feketén kiadott szálláshely is. Aki városnapokra vagy fesztiválokra látogat hozzánk, az már a környéken is szétnéz, meglátogatja a hely nevezetességeit, megkóstolja az erdélyi gasztronómia kínálatát, azaz igazi turistának akarja érezni magát. Magyarán, szinte a semmiből nő ki a szemünk előtt egy jobb sorsra érdemes ágazat úgy, hogy közben szinte senki nem veszi komolyan, fejlesztésére nem építenek stratégiát. Ha jön a turista, akkor itt van, ha nem, a hatóságoknak úgy is jó – körülbelül ez a helyzet.

Sokan és sokszor leírták már, hogy természeti és kulturális adottságait tekintve Erdély Európa második Svájca lehetne. Lehetne, ha a román hatóságok engednék. De rengeteg adattal igazolható, hogy nem engedik. Ha csak az észak-erdélyi autópálya építési munkálatainak immár a végtelenbe nyúló halogatását nézzük, egyértelmű, hogy Bukarestnek semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a Kolozsvár és Budapest közötti bő négyszáz kilométeres távot gépkocsival jó tempóban három és fél óra alatt meg lehessen tenni. Számukra ez azért sem jó, mert Kolozsvár és több erdélyi város elhúzna a regáti kullogók mögött, ami talán a regionalisták és a helyi lokálpatrióták malmára hajtaná a vizet.

Marad tehát az infrastruktúrafejlesztés nélküli héjrupp, amikor helyi forrásokból próbálják egy-egy régió arculatát úgy kozmetikázni, hogy első látszatra eléggé vonzó legyen az ide érkező turista számára. Ami önmagában nem rossz, de hiú ábránd arra számítani, hogy komoly befektetések nélkül pótolható a korszerű műút- és vasúthálózat hiánya.

Ha a romániai hatóságok kicsit is figyelnének a változó európai turisztikai trendekre, ahol a nyugati terrorizmusveszély miatt egyre inkább felértékelődik Kelet-Európa szerepe – és benne a hazai turizmusé –, rögtön más megvilágításba kerülne a szervezett hazai vendéglátás. Amíg erre bukaresti szinten fogékonyság lesz, marad a helyi kezdeményezés. Igaz, ezen a téren is még nagyon sok a tennivaló.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS