HIRDETÉS

Makkay József

2017. augusztus 16., 16:44

Az elodázott turizmus

A nyári trendek alapján kijelenthető, hogy Erdélyben tombol a turizmus. Megbízható régiós statisztikák ugyan nincsenek, de turizmussal foglalkozó szakemberek, falusi vagy éppen nagyvárosi vendéglátók visszajelzései alapján tudjuk, hogy évről évre egyre többen érkeznek külföldről, illetve az ország más részeiből. A különböző székelyföldi táborok zömében magyarországi és erdélyi magyarokat vonzanak, az Erdély nagyvárosaiban szárba szökő zenei fesztiválok pedig Európa-szerte érdeklődésre tartanak számot. Elég, ha a kolozsvári Untold fesztivált említem, ahova tízezrek érkeznek külföldről, és jó előre elkelt már minden hivatalosan jegyzett, de feketén kiadott szálláshely is. Aki városnapokra vagy fesztiválokra látogat hozzánk, az már a környéken is szétnéz, meglátogatja a hely nevezetességeit, megkóstolja az erdélyi gasztronómia kínálatát, azaz igazi turistának akarja érezni magát. Magyarán, szinte a semmiből nő ki a szemünk előtt egy jobb sorsra érdemes ágazat úgy, hogy közben szinte senki nem veszi komolyan, fejlesztésére nem építenek stratégiát. Ha jön a turista, akkor itt van, ha nem, a hatóságoknak úgy is jó – körülbelül ez a helyzet.

Sokan és sokszor leírták már, hogy természeti és kulturális adottságait tekintve Erdély Európa második Svájca lehetne. Lehetne, ha a román hatóságok engednék. De rengeteg adattal igazolható, hogy nem engedik. Ha csak az észak-erdélyi autópálya építési munkálatainak immár a végtelenbe nyúló halogatását nézzük, egyértelmű, hogy Bukarestnek semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a Kolozsvár és Budapest közötti bő négyszáz kilométeres távot gépkocsival jó tempóban három és fél óra alatt meg lehessen tenni. Számukra ez azért sem jó, mert Kolozsvár és több erdélyi város elhúzna a regáti kullogók mögött, ami talán a regionalisták és a helyi lokálpatrióták malmára hajtaná a vizet.

Marad tehát az infrastruktúrafejlesztés nélküli héjrupp, amikor helyi forrásokból próbálják egy-egy régió arculatát úgy kozmetikázni, hogy első látszatra eléggé vonzó legyen az ide érkező turista számára. Ami önmagában nem rossz, de hiú ábránd arra számítani, hogy komoly befektetések nélkül pótolható a korszerű műút- és vasúthálózat hiánya.

Ha a romániai hatóságok kicsit is figyelnének a változó európai turisztikai trendekre, ahol a nyugati terrorizmusveszély miatt egyre inkább felértékelődik Kelet-Európa szerepe – és benne a hazai turizmusé –, rögtön más megvilágításba kerülne a szervezett hazai vendéglátás. Amíg erre bukaresti szinten fogékonyság lesz, marad a helyi kezdeményezés. Igaz, ezen a téren is még nagyon sok a tennivaló.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2017. október 01., vasárnap

Hogyan viszonyuljunk december elsejéhez?

A Kárpát-medencében sokan tartanak attól, hogy a jövőben esedékes román évforduló felkorbácsolja majd a magyarellenes indulatokat. Nem alaptalanul: a várt vihar előjelei már most mutatkoznak. Nekünk viszont sokkal fontosabb ünnepeink vannak.  

Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

HIRDETÉS
Rédai Attila 2017. szeptember 22., péntek

Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt vasárnapi viharnak a mérlege, amelyről a hatóságok elmulasztották idejében és hatásosan figyelmeztetni a polgárokat.

Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2017. szeptember 16., szombat

Jövőre a kultúránk megmaradásáról döntünk

A magyar miniszterelnök Európa-szinten egyedüliként koherens, megvalósítható megoldást hirdet a legfőbb problémára: kiutat tud mutatni abból a válságból, amely eltemetheti mindazt, amit Európa jelent.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 16., szombat

Gyűlöletkampány álhírekkel

A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség bűnbakká nyilvánításával, a magyar kártya előrángatásával kiválóan el lehet terelni a társadalom figyelmét a valós problémákról.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

Nánó Csaba 2017. szeptember 01., péntek

A magyarok kimenetele

Románok körében ma is tartja magát az a nézet, hogy a honfoglaló magyarok vademberek voltak, akik nyereg alatt puhított nyers húst ettek, és mindent elpusztítottak, ami az útjukba került. Nem úgy, mint ők, a vendégszeretők, akik évezredek óta élnek itt. 

Nánó Csaba 2017. augusztus 25., péntek

Egykori stúdiósok második találkozója: színházat játszó örökifjak

Kereken három évtizede, ugyanaz a hatalom, amelyik megengedte, majd elnézte azt, hogy magyar beszéd hallatszódjon egy kicsiny színpadról, majdnem pillanatok alatt betömte a szájakat. Akkor már zavaró volt, hogy megszólalunk.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése ...

Rédai Attila: Elmulasztott viharjelzés

Nyolc halálos áldozat, több tucat sérült, hatalmas károk: e sorok születésekor ez annak a múlt ...

Makkay József: Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
vasárnap, 17:39
vasárnap, 17:55
péntek, 11:23
HIRDETÉS
HIRDETÉS