avatar
Makkay József

2023. szeptember 22., 08:20

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az ukrajnai háború a fronton harcoló katonákat érinti legsúlyosabban, ők a halállal néznek farkasszemet. Más dimenziókban hasonlóan súlyos a gazdasági válság is, ami a háború miatt seper végig Európán, emberek millióit taszítva szegénységbe. A szomszédunkban zajló háború a gazdaság minden területére kihatással van, aminek valódi következményeit a következő években fogjuk megérezni, miután sokan hosszan tartó – akár több esztendős – fegyveres konfliktusra számítanak.

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai vesztese a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Az Európai Bizottság döntése mindenféle szakmaiságot mellőzött.

Az uniós élelmiszer-biztonságnak évtizedeken át jól kiépített, szigorú ellenőrzési mechanizmusa volt. Nem csak a belső uniós piac kínálatát ellenőrizték a tagországok hatóságai, hanem az Európai Unión kívüli államokból érkező élelmiszerek behozatalát is szigorú feltételekhez és kvótákhoz kötötték. Ehhez képest az ukrán termékek előtt úgy nyitották meg az uniós országok kapuit, hogy vámilletékek és élelmiszer-biztonsági ellenőrzések nélkül sok millió tonna kenyérgabona, napraforgó, kukorica, csirkehús, méz, tojás és tucatnyi más élelmiszer lépte át a román, szlovák, lengyel, magyar és bolgár határt. Nyugat-Európába is jutott, de a környező országokban landolt a legtöbb kétes minőségű és olcsó ukrán áru.

Mivel az ukrán mezőgazdasági termelőknek semmiféle uniós szabályt nem kell betartaniuk, sok olyan gyomirtót, növényvédő szert és számos más kemikáit használhatnak, amelyek az unió területén be vannak tiltva, vagy csak korlátozott mennyiségben lehet azokat bevinni a termelésbe. A szakemberek a túlvegyszerezett gabonánál is nagyobb kockázatnak tartják a növekedési hormonokkal nevelt, hizlalt állatok húsának importját – amit az EU országaiban már több évtizede tiltanak –, hogy a hamisított mézek tárházáról ne is beszéljünk...

Olcsó áruk miatt a gyenge minőségű ukrán élelmiszerek népszerűek lettek az uniós piac kereskedői körében.

Megbízható élelmiszer-biztonsági ellenőrzés nélkül, külsőre alig lehet megkülönböztetni a mutatós kinézetű, de rossz beltartalmú terméket a helyi termelők ellenőrzött felhozatalától. Brüsszelben semmiféle szándék nem volt az uniós szabályok egységes betartására az ukrán termékek esetében is, ezért az Európai Bizottságban csak idén májusban kaptak észbe, amikor a kelet-európai gazdák tiltakozáshulláma és öt ország miniszterelnökeinek közös fellépése az ukrajnai gabona behozatali tilalmának kierőszakolásához vezetett. A magyar, román és lengyel gazdák már kétségbeesetten várták, hogy mi lesz a magtárakban rekedt, eladhatatlan tavalyi gabonájukkal, miközben a kereskedők olcsó ukrán áruval töltötték fel a gabonasilókat.

A kijevi kormány közben félrevezette a fél világot, hogy exportált gabonája nem Európába, hanem az éhező afrikaiakhoz jutott el. Erről

a naratíváról azonban hamar kiderült, hogy mese habbal, hiszen az uniós gazdák a saját bőrükön érezték, hogy az olcsó ukrán gabona miatt csődközelbe kerülnek.

A szeptember 15-ig tartó tilalmat nem hosszabbította meg Brüsszel, annak ellenére sem, hogy az Ukrajnával szomszédos kelet-európai országok fenntartják és anyagilag is támogatják az ukrán termékek számára kiépített ,,szolidaritási folyosókat”. Közúti vagy vasúti forgalomban az ukrajnai gabona megkötések nélkül eljuthat a román, lengyel vagy a dél-európai kikötőkbe, ha az volna a cél, hogy az ukrajnai mezőgazdasági termékek valóban az unión kívüli, rászoruló országokba találjanak vevőre. A kelet-európai importtilalom meghosszabbítása ellen tiltakozó Zelenszkij és kormánya azonban nem Afrikában, hanem a jól fizető Európában szeretné termékeit értékesíteni. Ilyen egyszerű ez a történet! Az afrikai éhezőkről szóló körítés azoknak szól, akik nem érzik a bőrükön az illojális ukrajnai konkurencia pusztító hatását.

A történetnek nincs vége. Ukrajna perelni készül a renitenskedő kelet-európai országokat, közben, akinek lehet, ígér fűt-fát.

Romániának például azt, hogy az állattenyésztők számára akar gabonát eladni. Miközben az idei romániai rekord gabonatermésnek csak kis része fogy el itthon, a többségét szintén külföldi vásárlóknak kellene értékesíteni.

Még nehezebb idők jönnek a hazai mezőgazdasági farmok számára. Az Európai Bizottság egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásokkal szorítja sarokba saját termelőit, közben az uniós piacot elárasztó ukrán mezőgazdasági vállalatok kínálata fölött szemet huny. Ki érti ezt?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött
Makkay József 2023. szeptember 03., vasárnap

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött

Amit ma az ukránok elkövetnek az ország területén élő nemzeti kisebbségekkel – elsősorban a kárpátaljai magyarsággal – szemben, nagyon hasonlít a Nicolae Ceașescu román kommunista pártfőtitkár idejében megélt magyarellenességre.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.