Makkay József

2019. január 17., 11:45

Az egyházfői látogatás elé

Ferenc pápa romániai látogatása katolikus püspökök és világi személyiségek szerint is történelmi pillanat. A katolikus egyház feje ezúttal nemcsak Bukarestbe látogat el – ahogyan elődje, II. János Pál pápa tette –, hanem eljön Erdélybe is, hiszen híveinek zöme itt él. A magyarság számára a látogatás különösen fontos, hiszen azon túl, hogy a Kárpát-medence leghíresebb búcsújáró helyén, Csíksomlyón még soha nem járt a katolikus egyház feje, a mintegy száz éve Romániához tartozó Erdélyben a pápa magyar egyházi vezetőkkel is találkozik, illetve az erdélyi magyarság sajátos helyzetével szembesül. Ahhoz nem fér kétség, hogy a román politika sok mindent elkövet majd, hogy az erdélyi látogatás kevésbé tűnjön fontosnak és azt a látszatot keltse, hogy az erdélyi magyar katolikus közösség gondjai rendezettek, vagyis a román állam nem hibás a rendezetlen tulajdonviszonyokért és az egyházi oktatásban tapasztalható visszásságokért.
Már az a tény, hogy a hírek szerint Ferenc pápa ragaszkodott az erdélyi – és azon belül a csíksomlyói – látogatáshoz, sokat elmond a Vatikán tájékozódásáról és párbeszédigényéről.
Úgy gondolom, egyházi hovatartozástól függetlenül a katolikus és a protestáns hívek közös ünnepe lehet a mostani látogatás, hiszen a II. János Pál pápa által elindított bensőséges ökumenizmus, a történelmi egyházak közötti mélyebb együttműködés a kiteljesedés irányába mutat.
Ferenc pápa munkássága azt mutatja, hogy az egyházi reformok irányába tett határozott lépései, a templom falain kívüli világ irányába történő nyitás olyan mérföldkő lehet, amelynek jótékony hatásait nemcsak a római katolikusok érzik és élik meg, hanem a többi keresztény felekezet is.
A lapunknak nyilatkozó Pál József Csaba temesvári megyéspüspök személyes példája – a világi sajtó által is többször felkapott, az egyházak közötti őszinte együttműködésre törekvő papi előélete – is azt mutatja: a keresztények számára ez a járható út. Sok minden elválaszt bennünket – a történelem számtalan öröksége vert éket közénk –, az ezeken átsegítő út azonban csak egymás elfogadásával és szeretetével járható be. A most kezdődő ökuménia hetében ezt még inkább hangsúlyozni kell, hiszen sokkal több az, ami bennünket, keresztényeket összeköt, mint ami elválaszt. Ebből a látószögből kell értékelni Ferenc pápa erdélyi látogatását is, amelyre rátelepedhetnek ugyan a fogadó ország különböző politikusi cselei és szándékai, de ettől az Erdélybe érkező egyházfő személye és megítélése ugyanaz marad.
Az erdélyi magyar keresztények számára felekezettől függetlenül fontos, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat, hitüket, az állami szervek ezt semmiben ne akadályozzák – legyen szó oktatásról, vagy a kommunizmusban elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásáról. Meggyőződésem, hogy Ferenc pápa romániai látogatása ezen a területen is áttörést hozhat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Hallgassa online rádióinkat