Makkay József

2019. január 17., 11:45

Az egyházfői látogatás elé

Ferenc pápa romániai látogatása katolikus püspökök és világi személyiségek szerint is történelmi pillanat. A katolikus egyház feje ezúttal nemcsak Bukarestbe látogat el – ahogyan elődje, II. János Pál pápa tette –, hanem eljön Erdélybe is, hiszen híveinek zöme itt él. A magyarság számára a látogatás különösen fontos, hiszen azon túl, hogy a Kárpát-medence leghíresebb búcsújáró helyén, Csíksomlyón még soha nem járt a katolikus egyház feje, a mintegy száz éve Romániához tartozó Erdélyben a pápa magyar egyházi vezetőkkel is találkozik, illetve az erdélyi magyarság sajátos helyzetével szembesül. Ahhoz nem fér kétség, hogy a román politika sok mindent elkövet majd, hogy az erdélyi látogatás kevésbé tűnjön fontosnak és azt a látszatot keltse, hogy az erdélyi magyar katolikus közösség gondjai rendezettek, vagyis a román állam nem hibás a rendezetlen tulajdonviszonyokért és az egyházi oktatásban tapasztalható visszásságokért.
Már az a tény, hogy a hírek szerint Ferenc pápa ragaszkodott az erdélyi – és azon belül a csíksomlyói – látogatáshoz, sokat elmond a Vatikán tájékozódásáról és párbeszédigényéről.
Úgy gondolom, egyházi hovatartozástól függetlenül a katolikus és a protestáns hívek közös ünnepe lehet a mostani látogatás, hiszen a II. János Pál pápa által elindított bensőséges ökumenizmus, a történelmi egyházak közötti mélyebb együttműködés a kiteljesedés irányába mutat.
Ferenc pápa munkássága azt mutatja, hogy az egyházi reformok irányába tett határozott lépései, a templom falain kívüli világ irányába történő nyitás olyan mérföldkő lehet, amelynek jótékony hatásait nemcsak a római katolikusok érzik és élik meg, hanem a többi keresztény felekezet is.
A lapunknak nyilatkozó Pál József Csaba temesvári megyéspüspök személyes példája – a világi sajtó által is többször felkapott, az egyházak közötti őszinte együttműködésre törekvő papi előélete – is azt mutatja: a keresztények számára ez a járható út. Sok minden elválaszt bennünket – a történelem számtalan öröksége vert éket közénk –, az ezeken átsegítő út azonban csak egymás elfogadásával és szeretetével járható be. A most kezdődő ökuménia hetében ezt még inkább hangsúlyozni kell, hiszen sokkal több az, ami bennünket, keresztényeket összeköt, mint ami elválaszt. Ebből a látószögből kell értékelni Ferenc pápa erdélyi látogatását is, amelyre rátelepedhetnek ugyan a fogadó ország különböző politikusi cselei és szándékai, de ettől az Erdélybe érkező egyházfő személye és megítélése ugyanaz marad.
Az erdélyi magyar keresztények számára felekezettől függetlenül fontos, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat, hitüket, az állami szervek ezt semmiben ne akadályozzák – legyen szó oktatásról, vagy a kommunizmusban elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásáról. Meggyőződésem, hogy Ferenc pápa romániai látogatása ezen a területen is áttörést hozhat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb