avatar
Makkay József

2023. június 26., 11:13

Az AUR megoldásai

Fűt-fát ígér a népnek a közvélmény-kutatásokban húsz százalék, és a párt vezetőjének vágyálmaiban már harminc százalék fölött tartó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője. A mélyülő szegénységet, az Európai Unióból és a politikából kiábránduló tömeg reményeit meglovagoló szélsőséges román párt elnöke, George Simion magabiztosan állítja, hogy a jövő évi parlamenti választások után önálló kormányalakításra képes politikai formációja átalakítja Romániát.

Ha ez a politikai szörnyűség kormánykerékhez jutna, nekünk, erdélyi magyaroknak aligha lehetnek kétségeink afelől, hogy az országot ,,saját képükre” alakítanák át.

Magabiztosságuknak egyelőre kicsi a valószínűsége, de a veszélyt nem lehet kizárni.

Sokan még jól emlékszünk a funari korszakra, amikor a kincses város betegesen magyarellenes polgármesterének, Gheorghe Funarnak a rémuralma egybeesett az ultranacionalista Vatra Românească és a Román Nemzeti Egységpárt (PUNR), majd a Nagy-Románia Párt térhódításával. A PUNR 1994 és 1996 között a mai Szociáldemokrata Párt (PSD) elődjével, a PSDR-vel alkotott kormánykoalíciót. Harminc év távlatából is fel lehet idézni az erdélyi magyarokat szülőföldjükről tömegesen elűző magyarellenes retorikát, amely a törvényhozás, a kormány és az államelnöki hivatal szintjéről zúdult rá az országra.

A NATO- és az európai uniós csatlakozás időszakában a legdurvább magyarellenes pártok némileg háttérbe szorultak, vagy feszámolódtak, de ,,szalonképesebb” tagjaik nem maradtak munka nélkül, mert zsíros törvényhozói és más állami állások várták őket a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben.

A két legnagyobb román párt már csak azért sem lehetett nyíltan magyarellenes, hogy a látszatra adjanak, de belső struktúráikban – főleg az erdélyi szervezetekben –, bőven akadnak ma is helytartók, akik legszívesebben egy kanál vízben megfojtanának bennünket.

Főleg, ha a magyar kártyát mindig a megfelelő pillanatban kihúzó ,,Jó napot kívánok Klaus Johannis” államfő a ,,nemes ügy” élére áll. Ahogyan tette legutóbb is az RMDSZ kiebrudálásával a kormányból, ami mögött valószínűleg az áll, hogy a gazdasági nyomorral párhuzamosan erősödő magyarellenességet ne csak az AUR tudja meglovagolni az előttünk álló egy évnyi kampányidőszakban, hanem a többi román párt is részesüljön ,,jótékony hatásaiból”.

Klaus Iohannis húzásának lehetnek pozitív hatásai is. Ahogyan összehozta a korábban sokak számára elképzelhetetlennek tartott PSD-PNL nagykoalíciót, most az RMDSZ kiebrudálásával a kormányból fékezheti a rémuralommal egyenértékű AUR térhódítását, hogy az elszabadult áraktól, a mélyülő szegénységtől és a kiszámíthatatlanná váló ukrajnai háborútól rettegő román választók ne kerüljenek milliós nagyságrendben a legszélsőségesebb román párt kelepcéjébe.

Bárki is legyen hatalmon, nagyon nehéz esztendő vár a román kormányra. Az országra zúduló társadalmi elégedetlenségből kaptunk már némi ízelítőt a tanársztrájkkal, de következnek az ügyészek és bírák, az egészségügy és sok más állami szektor, ahol az alkalmazottak úgy gondolják, sarokba lehet szorítani a kormányt. Az országot fenntartó vállalkozói réteg alkalmazottai közben hüledezve néznek ki a fejükből, hogy milyen fizetésekért folyik a harc az állami szektorban. A több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztató állami szférában, amely a fizetéseit a másik tábor adójából kapja.

Az évtizedek óta rossz vágányon haladó román nemzetgazdaság egyik legnehezebb éve elé néz.

Miközben a román politikusok bólogató jánosokként Brüsszelnek és Washingtonnak egyaránt meg akarnak felelni, senki nem tudja, hogyan lehet kimászni a koronavírus-járványt követő újabb megpróbáltatásból, a hatalmas gazdasági károkat és áremelkedést okozó ukrajnai háborús slamasztikából.

Azaz egyvalaki ,,tisztában” van vele: az AUR legénysége. Az ők megoldásaiktól azonban Isten óvja Romániát, és bennünket, erdélyi magyarokat!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.