HIRDETÉS
HIRDETÉS

Makkay József

2017. július 20., 07:18

A román államhatalom székelyföldi testőre

A legutóbbi romániai elnökválasztás kapcsán Németországba szakadt félig szász és félig magyar unokatestvéremmel folytatott elektronikus levelezésem néhány részlete jutott eszembe, amikor a fiatalember örömmámorral felérő üdvrivalgással nyugtázta földije román elnökké történő felkenetését. Az erdélyi közélet iránt érdeklődő barcasági rokonom akkor még azt jósolta, hogy ha területi autonómia nem is, de hamarosan kulturális önrendelkezés dukál nekünk, itthon maradt erdélyi magyaroknak. Azóta, persze, sokat változott a teljesen románná átvedlett szász elnökkel kapcsolatos véleménye, de az államfő keddi, székelyföldi látogatása nála is kiverte a biztosítékot. Ő ugyanis azon szászok közé tartozik, aki ismeri a magyar és szász történelmet, és II. András magyar király szászoknak nyújtott széles körű önrendelkezését. Úgy tűnik, mindezzel Johannis köszönő viszonyban sincs, és fújja ugyanazt a régi nótát, ami rég megkopott a román politikusok örökzöld kottájában is. És ami az erdélyi magyarság számára semmi újdonságot nem tartogat.

Talán nem véletlen, hogy a román államfő székelyföldi látogatását éppen Tusványos idejére időzítették. Tett már ilyen gesztust Traian Băsescu is, de ő legalább elmerészkedett a táborba, ahol elmondta ugyanazt, amit most utódja, azaz nem kell az autonómia. Vagy ha lesz, az ugyanolyan legyen, mint Caracalban. Johannis már nem jött el a táborba. A román államhatalom legfontosabb jelképeként az észt osztó román államelnök semmi újat nem mondott Székelyföldön. Csak azt, amit Trianon óta mindannyian tudunk: nekünk, erdélyi magyaroknak közösségi jogaink, autonómiánk nem lehet, merthogy az akadályozná fejlődésünket.

Hát ezért fontosak az olyan közösségi terek, közéleti táborok, mint Tusványos. Ezt a fajta abszurd, mindenféle logikát mellőző nagyromán propagandát próbálja ellensúlyozni érvekkel, tényekkel, vitákkal. Igyekszik legalább a magyar fejekben rendbe tenni a dolgokat, hogyha érdemi tárgyalásra kerülne sor, mi legyünk tisztában jogainkkal és saját igazunkkal.

A helyzet mai állása szerint úgy tűnik, nem sok esélyünk van a területi önrendelkezés kiharcolására, amit Johannis elnök és román politikustársai a világ legelfogadhatatlanabb kérésének tartanak. De ez a helyzet mai állása. Mert mehet Johannis elnök akár minden héten NATO-hadgyakorlatra, és akár évi rendszerességgel gazsulázhat Washingtonban, Románia hazugságra épített múltját, jelenét és jövőjét nem tudja megváltani.

A hazugságra épített társadalom olyan, mint a kártyavár. Egyszer valaki csak kihúz alulról egy lapot, és minden összeomlik.

HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Somogyi Botond 2017. július 16., vasárnap

Légy jó, fiam!

Könnycsepp gördült le a szemén. Pedig csak nyolcadikos lehetett. Vagy talán még annyi sem. De a lányt nem érdekelték a körülötte levő diákok, szép szemét a színpadra szegezte s szenvedett a szereplővel. Beleélte magát helyzetébe.

Borbély Zsolt Attila 2017. július 14., péntek

A liberalizmus vadhajtásai

Aligha tagadható, hogy a liberalizmusból nőtt ki a „politikai korrektség”nevű kifejezés, amely voltaképpen cenzúra- és öncenzúraforrás. Ennek szerves része a genderideológia, amely ma már egészen abszurd, a normalitást nemcsak támadó, tagadó, de büntetőjogilag szankcionáló kinövésekkel is bír.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. július 13., csütörtök

Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete legyen könnyebb. Természetes emberi igény ez, ami viszont pályaválasztáskor nem veszi figyelembe a tizenéves képességeit, hajlamait és rátermettségét. 

Kádár Hanga 2017. július 07., péntek

Mielőtt jönne az álom

Ha iskolaelső, egyetem. Ha egyetem, minimum mérnöki. Ha mérnöki, legalább egy ösztöndíj. Vagy kettő. Ha Pistiék fiának is van, Margitkának miért ne lehetne? Margitka pedig közben hízik, fogy, stresszel, s müzli helyett Magne B6-ot aprít a reggeli tejbe. 

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. július 07., péntek

Kódolt kormánybukás

Sokan találgatják, vajon melyik volt Románia leggyengébb kormánya 1989 óta. Mivel nehéz egyetemes mércét felállítani, nem könnyű elkészíteni a toplistát. Mi most nem a leköszönt kormányokat, hanem az új bukaresti kabinetet kívánjuk górcső alá venni.

Makkay József 2017. július 07., péntek

Marosvásárhely, az eladott város?

Nem szívügyem a román–magyar vegyes párt méltatása, de a Szabad Emberek Pártjának marosvásárhelyi ajánlata támogatandó ötlet lehetett volna, hiszen a két magyar alpolgármester Marosvásárhelyen ellensúlyozhatná Dorin Florea magyarellenes ámokfutását. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. július 01., szombat

Az ember gyarló, a gép nem téved

A technika rohamos fejlődésével a tenisz lett a világon talán az első olyan sportág, ahol a bírói tévedést kizárták. Ha a labdarúgásban most próbálkoznak a videóbíró bevezetésével, a fehér sportág képviselői régóta élhetnek ezzel a kiváltsággal. 

Rédai Attila 2017. július 01., szombat

A gombnyomogatók bűne

A magyarellenesség gombnyomásra indul, s pillanatok alatt olyan helyzetet teremt, hogy a politikusok egy része megtorpan, és felülvizsgálja álláspontját a magyarokkal kapcsolatban. Huszonhét év alatt sokszor láttuk ezt a manipulációs gépezetet. 

Makkay József 2017. június 30., péntek

Tort ül a középszerűség

A miniszterelnökké kinevezett Mihai Tudose életrajzát olvasgatva az emberben több kérdés is megfogalmazódik. Nem döbben meg, nem csodálkozik, csak úgy magában elgondolkozik, hogy az újabb kori Romániában kikből lesznek vezető beosztású elvtársak. 

Borbély Zsolt Attila 2017. június 23., péntek

Ki fogja megvédeni Magyarországot?

Újkori magyar demokráciánkban nem volt arra példa, hogy egy évvel a soron következő voksolás előtt javában dübörögjön a választási kampány. Márpedig ma Magyarországon ez történik.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái ...

Somogyi Botond: A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből ...

Nánó Csaba: Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS