HIRDETÉS

Makkay József

2018. március 03., 11:14

A legkártékonyabb rendszer áldozatainak emlékezete

„A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek!” – írta Alekszandr Szolzsenyicin A Gulág szigetcsoport Nobel-díjas szerzője, aki nyolc évet töltött sztálini börtönökben és munkatáborokban. Ennél alaposabban nem is lehet körülírni a barbárságnak azt a fajta ideológiáját, amely mintegy százmillió ember haláláért felelős, és amelyet kommunizmusnak hívnak. És amelynek emléknapja Kovács Béla, a kisgazdapárt volt főtitkárának 1945. február 25-i letartóztatásához kapcsolódik, amikor a leendő totalitárius hatalom koholt vádak alapján mentelmi joga ellenére elhurcolta a magyar politikust, bizonyosságként arra, mi vár az ország lakosságára a hatalmat megkaparintó kommunisták részéről. Ami ezután következett, az már kelet-európai történelem. Az újabb kori történetírásnak egy olyan fejezete, amiről kortárs politikusok, történészek és egyéb közéleti hangadók ma is vitáznak, hogy mégsem volt annyira szörnyű és rossz, mint ahogyan azt „egyesek” beállítják. Mindez oda vezethető vissza, hogy a náci rendszer lezárásától eltérően a kommunizmusnak soha nem volt rendszerszintű pere, ami rávilágított volna e szörnyű korszak embertelenségére, elkövetőinek felelősségére és természetesen ezek felelősségre vonására. Ami ilyen téren történik, nem több az áldozatok arculcsapásánál, megcsúfolásánál, hiszen a néhány pellengérre állított börtönparancsnok vagy egy-két magas rangú kommunista vezető tű a szénakazalban ahhoz képest, hány felelőse van a több évtizedes terrornak.

A felelősségre vonásra, az elszámoltatásra, a múlttal történő őszinte szembenézésre ma már nemcsak politikai akarat, hanem közösségi igény sincs. Ilyen formán ezek a megemlékezések egyre kevesebb embert –rendszerint az áldozatok emlékét ápoló családtagokat vagy szűkebb közösségeket – foglalkoztatnak.

Az igazi terrort csak olvasmányokból vagy dokumentumfilmekből ismerő nyugati szocialisták és kommunisták nyilván nem érdekeltek szembenézni e szörnyű múlttal –amúgy is rég fátylat borítottak rá –, így marad a kelet-európai társadalmak kisebbik részének az emlékezése, amely egymagában nem elég erős kikényszeríteni a kommunizmus perét. E nélkül viszont nemcsak az emlékezet, hanem a mindennemű kárpótlás is felszínes marad.

HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. február 23., péntek

Sport és politika kéz a kézben

A fair-play szellemét leginkább az öli meg, amikor utólag derül ki egy-egy bajnokról, hogy tiltott szereket használt kimagasló eredményei eléréséhez. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy évek multával fosztanak meg valakit érmétől.

Somogyi Botond 2018. február 17., szombat

Sok sikert a választásokon!

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek a pártja az erdélyi magyar választók körében (rég) megbukott. De hát végül is joguk van hozzá.

HIRDETÉS
Kádár Hanga 2018. február 16., péntek

A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára.

Makkay József 2018. február 16., péntek

Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha egyszer elveszítik, nagyon nehezen szerzik vissza. Ha egyáltalán.

Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 09., péntek

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját és az az azt követő megaláztatásokat. 

Borbély Zsolt Attila 2018. február 03., szombat

Az RMDSZ és az ingyen liba története

Markó Béla a hatalomból való látszólagos részesedés kedvéért adta fel az autonómiaprogramot s vált a román diplomácia szekértolójává. Az RMDSZ a kormányban nem rendelkezett valós hatalmi kompetenciával, viszont partner volt a hamis látszatteremtésben. 

Makkay József 2018. február 02., péntek

„Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

Somogyi Botond 2018. január 26., péntek

Ronaldinho, az igazi Fenomén

Ronaldinho abbahagyta – nem bombahírként érkezett a bejelentés, hiszen előbb-utóbb számítani lehetett rá. Mégis rosszul esett. Mert immár nem láthatom A futballistát.

HIRDETÉS
Vélemény
Nánó Csaba: Sport és politika kéz a kézben

A fair-play szellemét leginkább az öli meg, amikor utólag derül ki egy-egy bajnokról, hogy tiltott szereket használt ...

Somogyi Botond: Sok sikert a választásokon!

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek ...

Kádár Hanga: A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák ...

HIRDETÉS