Makkay József

2018. január 20., 12:15

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök hétfői bukását követően, ha nem tudnám, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága által menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés. A kormánypárton belül a hatalomért folytatott kemény harcok főszereplőjeként ugyanis a miniszterelnöknek nem véletlenül futott ki a száján az erdélyi magyarságot súlyosan sértő kijelentése, amivel pártjában maga mellé szerette volna állítani a magyar autonómiatörekvéseket hozzá hasonlóan elutasító párttársait. Számítása azonban nem jött be. Nyilván nem ezért buktatták meg. Hiszen Romániában pártállástól függetlenül nemzeti virtusnak számít, ha egy politikus beletörli a lábát az erdélyi magyarságba. Ha áttételesen is, a kormányfő menesztésével azonban számunkra is született egyféle igazságtétel.

Az más kérdés, hogy a szociáldemokrata kormányzás alatt az ország helyzete sem Tudoséval, sem nélküle nem lesz jobb. A kormánypártot a saját foglyaként kezelő Liviu Dragnea pártelnök rovott múltjának elsimításáig eleve átmeneti állapotra és kormányzásra rendezkedett be, amit az általa jelölt és megbuktatott két miniszterelnök példája bizonyít. Minden bizonnyal Mihai Tudose ma is a miniszterelnöki székben ülne, ha nem mond ellent felettesének, a pártelnöknek, és sürgősségi kormányrendelet formájában adja áldását az igazságügyi reformcsomagra, megspórolva ezzel egy csomó parlamenti cécót, és az ezt övező utcai tüntetéseket.

Az elbocsátó szép üzenetet megfogalmazó PSD-vezetőségi ülésről kiszivárgott, hogy összességében elégedettek voltak a menesztett miniszterelnök teljesítményével. A pártelnök azt rótta fel neki nyilvánosan, hogy olyasmikről fecsegett, amit előbb a pártban kellett volna tisztáznia. Magyarán: mindkét fél mellébeszél, de ennek ellenére a közvélemény tudja, hogy valójában mi történik. Azt is könnyű előre látni, hogy az úton levő harmadik miniszterelnökre is ugyanez a sors vár, ha csak bábszerepet szánnak neki.

Az állandósult belpolitikai válság közepette ma az országban minden van, csak eufórikus hangulat nincs a nagy centenáriumi évforduló kapcsán. Mintha a véletlenek egybeesése is úgy akarná, hogy az érdemtelenül magamutogató és a magyarságot folyamatosan sértegető, megalázó kormányzati elit idei nagy projektje úgy dől dugába, hogy magával sodorhatja a kormánypártot is. A teljesíthetetlen ígérgetésekkel és hazugságokkal hatalomra került politikusok jellegzetes lejtmenete ez, amelynek rendszerint egy végkimenetele szokott leni: a bukás.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az ...

Nánó Csaba: Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és ...

Makkay József: Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium ...

Hallgassa online rádióinkat