HIRDETÉS

Makkay József

2018. január 20., 12:15

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök hétfői bukását követően, ha nem tudnám, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága által menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés. A kormánypárton belül a hatalomért folytatott kemény harcok főszereplőjeként ugyanis a miniszterelnöknek nem véletlenül futott ki a száján az erdélyi magyarságot súlyosan sértő kijelentése, amivel pártjában maga mellé szerette volna állítani a magyar autonómiatörekvéseket hozzá hasonlóan elutasító párttársait. Számítása azonban nem jött be. Nyilván nem ezért buktatták meg. Hiszen Romániában pártállástól függetlenül nemzeti virtusnak számít, ha egy politikus beletörli a lábát az erdélyi magyarságba. Ha áttételesen is, a kormányfő menesztésével azonban számunkra is született egyféle igazságtétel.

Az más kérdés, hogy a szociáldemokrata kormányzás alatt az ország helyzete sem Tudoséval, sem nélküle nem lesz jobb. A kormánypártot a saját foglyaként kezelő Liviu Dragnea pártelnök rovott múltjának elsimításáig eleve átmeneti állapotra és kormányzásra rendezkedett be, amit az általa jelölt és megbuktatott két miniszterelnök példája bizonyít. Minden bizonnyal Mihai Tudose ma is a miniszterelnöki székben ülne, ha nem mond ellent felettesének, a pártelnöknek, és sürgősségi kormányrendelet formájában adja áldását az igazságügyi reformcsomagra, megspórolva ezzel egy csomó parlamenti cécót, és az ezt övező utcai tüntetéseket.

Az elbocsátó szép üzenetet megfogalmazó PSD-vezetőségi ülésről kiszivárgott, hogy összességében elégedettek voltak a menesztett miniszterelnök teljesítményével. A pártelnök azt rótta fel neki nyilvánosan, hogy olyasmikről fecsegett, amit előbb a pártban kellett volna tisztáznia. Magyarán: mindkét fél mellébeszél, de ennek ellenére a közvélemény tudja, hogy valójában mi történik. Azt is könnyű előre látni, hogy az úton levő harmadik miniszterelnökre is ugyanez a sors vár, ha csak bábszerepet szánnak neki.

Az állandósult belpolitikai válság közepette ma az országban minden van, csak eufórikus hangulat nincs a nagy centenáriumi évforduló kapcsán. Mintha a véletlenek egybeesése is úgy akarná, hogy az érdemtelenül magamutogató és a magyarságot folyamatosan sértegető, megalázó kormányzati elit idei nagy projektje úgy dől dugába, hogy magával sodorhatja a kormánypártot is. A teljesíthetetlen ígérgetésekkel és hazugságokkal hatalomra került politikusok jellegzetes lejtmenete ez, amelynek rendszerint egy végkimenetele szokott leni: a bukás.

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Túl a nyilatkozatokon

A romániai magyar politikai-társadalmi szervezetek számos tekintetben eltérő álláspontra helyezkedtek az ...

Nánó Csaba: Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és ...

Makkay József: Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium ...

HIRDETÉS