HIRDETÉS

Makkay József

2017. április 20., 15:06

A kétnyelvűség hamis illúziója?

Mindannyian tudjuk, hogy csak akkor kezdődhet el a magyar nyelv erdélyi térhódítása, ha a román mellett anyanyelvünk is hivatalossá válik.

HIRDETÉS

Nem szeretnék ünneprontó lenni, és lelohasztani magyar politikusaink hurráoptimizmusát a romániai egészségügyben használatos magyar nyelv térhódításáról. Az erdélyi és a magyarországi sajtó kész tényként tálalta a hírt az RMDSZ által benyújtott és megszavazott törvénytervezetről, amely előírja, hogy magyar lakosságú, vegyes vidékek egészségügyi hálózatában anyanyelvükön mondhassák el panaszaikat az orvoshoz forduló betegek.

Van már ehhez hasonló törvény, amit az önkormányzatokban ma sem alkalmaznak, a román parlament pedig elfogadott egy újabbat, hadd lássa a világ, hogy Románia – papíron legalábbis – betartja a kisebbségek nyelvi jogait. Aki vegyes lakosságú vidéken él, jól tudja, hogy a románul rosszul beszélő olaszteleki kislánnyal a kolozsvári sürgősségin tavaly megesett gyalázat távolról sem egyedi eset, legfenebb a hozzátartozók nem csapnak cirkuszt. Évekkel ezelőtt ezt jómagam is megtapasztaltam gyerekeimmel, amikor a bunkó román szakorvos azt kérte számon rajtam, hogy hat éves kisfiam miért nem tudja elmondani neki románul, hol fáj, mi a panasza. Miután felocsúdtam pofátlanságától, nem éppen szalonképesen elmagyaráztam az orvosnak, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt minden épeszű kolozsvári román tudott annyit magyarul, hogy legalább konyhanyelven elboldoguljon a vegyes lakosságú környezetében. Mondanom sem kell, a gyereket más orvoshoz vittem, de hát tudjuk, hogy nem ez a jellemző.

A frissen elfogadott törvénnyel éppen az a baj, hogy az ilyen orvosok viselkedésére semmiféle gyógymódot nem ad, miközben a kétnyelvűség hamis illúzióját kelti. Valójában magyar politikusaink számára jelent gumicsontot. Valaki is komolyan hiszi, hogy egy olyan országban, ahol a kulturális autonómiáról szóló törvénytervezetet lesöpörték az asztalról, a mostani jogszabály egy őszinte gesztus irányunkba? Vagy inkább arról van szó, hogy az Európa Tanács jelentéstevőinek kolozsvári látogatása és a készülő országjelentés tette ezt ennyire sürgőssé. Hogy a román kormánynak egy újabb érve legyen a mellett, hogy a magyarság hangoskodásának nincs alapja, mert a törvények az önkormányzatokban és az egészségügyben is biztosítják a szabad anyanyelvhasználatot.

Mindannyian tudjuk, hogy csak akkor kezdődhet el a magyar nyelv erdélyi térhódítása, ha a román mellett anyanyelvünk is hivatalossá válik. Ha törvény szabályozza, hogy a vegyes lakosságú vidékeken élő kétnyelvűség szellemében patikától vasútállomásig, és polgármesteri hivataltól kórházig bárhol megszólalhatunk magyarul és választ is kapunk. Ha ezt magyar politikai elitünk nem tűzi ki célként, akkor maradnak a pótcselekvések. Amelyek szépen hangzanak, de gyakorlati hozadékuk nulla.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Ábrám Zoltán 2017. május 01., hétfő

Igazságot kérünk!

Emlékezünk, és igazságot kérünk! – ez a jelmondata a százkét évvel ezelőtt másfél millió áldozatot követelő örmény genocídiumra való megemlékezésnek. A népirtás előzményeként már a 19. században százezernél több örmény áldozattal járó pogromra került sor.

Borbély Zsolt Attila 2017. május 01., hétfő

Autonómia: se többet, se kevesebbet

Az EMNP két évvel ezelőtti kongresszusa aligha hagyott kellemes élményt. Az akkori viták rányomták bélyegüket a közös munkára. A sikertelenség egymásra mutogatást eredményezett. A minap lezajlott gyűlés ezzel ellentétben erőt, egyetértést sugárzott.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. május 01., hétfő

Nem üres hazabeszélés

Sikeres tornász-Európa-bajnokságot tudhatnak maguk mögött a rendezők, a nézők pedig bebizonyították, civilizáltan is lehet szurkolni. A város hírnevének csakis jót tett, hogy külföldiek ezrei látogathattak el az ország bizonyítottan kulturáltabb felébe.

Ábrám Zoltán 2017. április 21., péntek

Lassabban mint a gőzős

A vasút mentén pusztulás látványa fogadott: vasúti sínek menti szemét, tövis és bozót, rozsdás vasszörnyek és málladozó betonmaradványok, sorsukra hagyott egykori bakterházak. A közvagyon elherdálása vegyült a harácsolás megalomániájával.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. április 21., péntek

A kétnyelvűség hamis illúziója

Nem szeretnék ünneprontó lenni, és lelohasztani politikusaink hurráoptimizmusát az egészségügyben használatos magyar nyelv térhódításáról. A magyar sajtó kész tényként tálalta a hírt az RMDSZ által benyújtott és megszavazott törvénytervezetről. 

Makkay József 2017. április 20., csütörtök

A világban megtartó húsvét

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. április 20., csütörtök

Vonattal Budapestre

A mi nemzetközi „gyorsvonatunk” megállóról megállóra fékez. Kislányom őszinte meglepetéssel kérdezi: „még mennyi van hátra?” Nos, alig indultunk el, szóval menetrend szerint még tíz óra, hogy megérkezzünk Budapestre.

Borbély Zsolt Attila 2017. április 14., péntek

Orbán Soros ellen – a Jó és a Gonosz harca

Nincs min meglepődni, a liberális értelmiség örvend annak, hogy ismét lehetősége akadt utcára szólítani az embereket, és hadrendbe állíthatja sajtóorgánumait, amelyek pár napja rég látott egyetértésben, kórusban szidják a kormányt. 

Makkay József 2017. április 14., péntek

Őrizz meg minket!

Hogy miként tud e világban a keresztény ember talpon maradni, annak titka kétezer éve nem változott. Ez a titok Jézusban és az általa nyújtott hitben keresendő. Ennek megtalálására nem is lehet jobb alkalom a Megváltó által ránk hagyományozott ünnepnél.

Nánó Csaba 2017. április 08., szombat

Régimódi hóhérok, újkori lélekrontók

Az 56-os megemlékezések napján a forradalom egyik résztvevőjét kísérgettem, amikor ifjú ismerősöm megkérdezte, ki ő, mit kell tudni róla? Hogy még jobban letaglózzon, hozzátette: az ő nemzedékének már 1989 is olyan távolinak tűnik, nem igazán érdekli.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Dolgozói kilátások

Most, hogy magunk mögött tudjuk a munka nemzetközi napját, a piknikezésen-grillezésen-miccsezésen túlmenően ...

Ábrám Zoltán: Igazságot kérünk!

Emlékezünk, és igazságot kérünk! – ez a jelmondata a százkét évvel ezelőtt másfél ...

Borbély Zsolt Attila: Autonómia: se többet, se kevesebbet

Az EMNP két évvel ezelőtti kongresszusa aligha hagyott kellemes élményt. Az akkori viták rányomták ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS