Makkay József

2018. szeptember 14., 10:48

A húzd meg, ereszd meg kisebbségpolitikája

A romániai magyar oktatáson végigsöprő miniszteri döntés az elemisták romántanításának változásairól és a frissiben újrainduló II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium ügye között szoros összefüggés van. E két történet tanulsága a közös: Romániában bármilyen közösségi jogot csak politikai harcok, diplomáciai tárgyalások és hosszas kitartás árán lehet elérni. Plusz teher, hogy az adott jogra nincs garancia, sokismeretlenes egyenlet, hogy mi meddig él. Így volt ez a múlt század húszas és harmincas éveiben, majd a második világháborút követően a magyarságnak kedvezményeket ígérő kommunista rendszerben, és így van ez napjainkban is, a rendszerváltás után harminc évvel. A százéves Románia vezetői semmit nem tanultak hibáikból, a kisebbségek beolvasztásának és felszámolásának forgatókönyve ma is időszerű. Ennek hatékonysága mindig attól függ, hogy éppen ki van hatalmon –Budapesten.
A marosvásárhelyi gimnázium újraindulása egyértelműen a magyarországi diplomácia gyümölcse. Erdélyi magyar közösségünk szerencséjére az RMDSZ csúcsvezetősége ma jórészt olyan politikusokból áll, akik részei ennek az együttműködésnek, így könnyebb a magyarellenes román politikai bozótharcban sikerre vinni ilyen történetet.
Ahhoz sem fér kétség, hogy az erdélyi magyar pedagógus- és szülői társadalom tiltakozását kiváltó új románoktatás az elemi osztályokban meg fog változni, és visszatér az eddigi kerékvágásba. Nehéz megjósolni, hogy mikor, de valószínűleg jövő ilyenkor ez a történet is múlt idő lesz.
A kisebbségi léthez edzett magyar ember számára szinte már ez a „normalitás.”El sem tudjuk képzelni az életünket másként, mert a többségi román társadalom jóindulattól vezé-relve nem ad ajándékba nekünk olyan jogokat, amelyek alanyi jogon járnak közösségünknek. Mindenki megszokta a hivatalos román politika által bevezetett „húzd meg, ereszd meg”harcát, amelyben a történet második része a kellemesebb, hiszen ilyenkor sikerélménytől szusszanhat fel az ember, miközben a következő ütközetre készül. Aki ezt nem fogadja el, az már rég kivándorolt. Aki meg itt maradt, azt éppen ezek az apró sikerélmények éltetik, hogy megérte újra nekilendülni, újra kiharcolni, kialkudni valamit. Sokban hasonlít ez a történet a magánéletünkre, ahol szintén sok apró kompromisszum, elvesztett vagy megnyert csata árán alakul ki a mérleg. És rajtunk múlik, hogy ennek nyelve merre billen.
Ne legyenek illúzióink: ameddig Románia ebben az államformájában fennmarad, mindig így fog működni. Ha száz évvel ezelőtt ilyen volt, miért lenne más tíz, húsz vagy ötven év múlva? Rajtunk múlik, hogy ebből az együttlétből mennyit és mit tudunk a javunkra fordítani.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

2018. október 26., péntek

Segíthet-e az MPP-n a ráncfelvarrás?

Hogy segíthet-e az MPP-n megejtett kozmetikázás, az kétségesnek tűnik, de az vitathatatlan: valamit tenniük kell, ha önálló politikai tényezőként meg akarnak maradni. Az a helyzet, amibe 2012 óta lavírozták magukat, egyenlő az önfeladással.

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS