Kádár Hanga

2018. február 16., 10:21

A feminista is takarít

Irénke az elején nem is bánta, hogy újra feléledt a női egyenjogúságra való törekvés. Amikor napvilágra került, hogy egy milliárdos producer minden hollywoodi színésznő melltartóméretét saját kezűleg szereti leellenőrizni, elégedetten olvasgatta a botrányos cikkeket, s azt kívánta, bár az összes aberrált kéjenc megkapná a magáét. Még emlékezett arra, amikor kisiskolás korában a kíváncsi elsőfokú unokatestvére felszorította a légyszaros nejlonnal bevont falra mamáéknál, a mosdótál felett. Akkor kezdte furcsállni a naponta kilóra megjelenő molesztálós cikkeket, amikor egyik-másik tévelygő pincérlány azért alázta nyilvánosan az amerikai filmipar egyik erőteljes művészfiguráját, mert az rendezés közben arra kérte a lányokat, vegyék le a pólójukat. Miközben a lányok egy erotikus tartalmú filmbeli/színdarabbeli közreműködésre írtak alá szerződést. De Irénke még e fölött is legyintett, mondván, mindig becsúszik némi túlzás, igazságtalanság, de az ügy önmagában hasznos, hiszen így talán megnövekedik a hímsoviniszták bűntudata és ráeszmélnek: a nőt bizony elsősorban nem az emlőjéért kell szeretni.

Aztán az unokahúga hívta fel csalódottan nemsokára, hogy a Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára. Irénke értette az okot, de sajnálta is a pórul járt rokont, mert tudta, hogy a lány a versenyekről összegyűjtött szép összegű mellékkeresettel tudta csak fizetni a fővárosi rezsit.

Irénke még olyan pletykákat is hallott, hogy valahol, egy amerikai múzeumban leszedettek meztelen női testeket ábrázoló, több száz éves festményeket a galéria falairól. Elgondolkodott, hogy akkor a számos szintén meztelen, festett reneszánsz férfihajlatot vagy a Dávid-szobrot is a hűvösbe teszik-e, ha férfi aktivisták a jövőben az alkotás combjai közötti méret apróságát kifogásolják majd.

Aztán Irénkéhez a bátyja is megérkezett, hogy nem akar-e jobb fizetésért munkahelyet váltani, mert előbb-utóbb bevezetik az új munkáltatói törvényt, miszerint minden cég alkalmazottainak legalább felének nőnek kell lennie. S most a feje tetején áll minden a bátyja vállalkozásánál, mert a náluk dolgozóknak csak 15 százaléka nő. Igaz, a munka nagy részében cementlapokat kell rakodni. Irénke erre a fejét csóválta, pedig kislány kora óta feministának tartotta magát. Legalábbis addig, amíg a feminizmus a nemek közötti egyenlőség eléréséről szólt.

A feminista Irénke azért főzött, mert elégedettséggel töltötték el a keze alól kikerült összeért ízek, miközben közös megegyezés után a férje elvégezte a házimunka felét. A feminista Irénke hitte, az egyenlőség abban áll, hogy állásinterjúnál a szakmai képességet és nem a lábak közötti titkot vagy genderkvóta-szabályzatot veszik figyelembe. Hogy nem leugatjuk végleg a feszes női fenékre tapadt farmernadrágot reklámozó plakátot, hanem mindkét nemet hasonló helyzetben ábrázoljuk. S hogy nem azért adunk Oscar-szobrot egy női rendezőnek, mert az elégedetlen aktivistákat szeretnénk elhallgattatni, hanem mert szakmailag kiérdemelte az illető.

A feminista Irénke szerint az egyenlőség világában nem szégyen, ha egy feleség háztartásbeli, mert a nemektől független választási lehetőség adott. Irénke rögtön el is vesztette barátnőinek felét, amikor dühében kiírta a Facebook-falára, hogy a feminizmus nem a női nem minden eddigi, sztereotipikus szerepének eltörlését és a fakanál nyelének kötelező leköpését jelenti, hanem előítélet-mentes lehetőséget arra, hogy egy nő szíve szerint szabadon válasszon az iroda, a felmosórongy vagy éppen a hoszteszbár ajtaja között. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Borbély Zsolt Attila 2019. július 23., kedd

A „több Európa” a földrész halálát jelenti

Létkérdés, hogy tovább lássunk az orrunknál és felfogjuk: a globalista nyomással szemben a nemzetállam jelenthet csak védelmet. A nemzetállam, amely nem feltétlenül intoleráns, demagóg, asszimilációra törekvő, mint amilyenek a kisantant államok. 

Nánó Csaba 2019. július 20., szombat

Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes fát kivágta. Csak akkor jöttünk rá, hogy az ortodox egyház vette meg, amikor egyik napról a másikra egy fatemplom épült a kertben.

Makkay József 2019. július 18., csütörtök

Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek meg, hogy azt csak bukdácsoló diákokkal lehet feltölteni. Nagy kérdés, hogy a román közoktatási rendszer miért tol mindenkit az érettségi fele?

Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Vélemény
Nánó Csaba: Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes ...

Makkay József: Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek ...

Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...