Kádár Hanga

2018. február 16., 10:21

A feminista is takarít

Irénke az elején nem is bánta, hogy újra feléledt a női egyenjogúságra való törekvés. Amikor napvilágra került, hogy egy milliárdos producer minden hollywoodi színésznő melltartóméretét saját kezűleg szereti leellenőrizni, elégedetten olvasgatta a botrányos cikkeket, s azt kívánta, bár az összes aberrált kéjenc megkapná a magáét. Még emlékezett arra, amikor kisiskolás korában a kíváncsi elsőfokú unokatestvére felszorította a légyszaros nejlonnal bevont falra mamáéknál, a mosdótál felett. Akkor kezdte furcsállni a naponta kilóra megjelenő molesztálós cikkeket, amikor egyik-másik tévelygő pincérlány azért alázta nyilvánosan az amerikai filmipar egyik erőteljes művészfiguráját, mert az rendezés közben arra kérte a lányokat, vegyék le a pólójukat. Miközben a lányok egy erotikus tartalmú filmbeli/színdarabbeli közreműködésre írtak alá szerződést. De Irénke még e fölött is legyintett, mondván, mindig becsúszik némi túlzás, igazságtalanság, de az ügy önmagában hasznos, hiszen így talán megnövekedik a hímsoviniszták bűntudata és ráeszmélnek: a nőt bizony elsősorban nem az emlőjéért kell szeretni.

Aztán az unokahúga hívta fel csalódottan nemsokára, hogy a Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára. Irénke értette az okot, de sajnálta is a pórul járt rokont, mert tudta, hogy a lány a versenyekről összegyűjtött szép összegű mellékkeresettel tudta csak fizetni a fővárosi rezsit.

Irénke még olyan pletykákat is hallott, hogy valahol, egy amerikai múzeumban leszedettek meztelen női testeket ábrázoló, több száz éves festményeket a galéria falairól. Elgondolkodott, hogy akkor a számos szintén meztelen, festett reneszánsz férfihajlatot vagy a Dávid-szobrot is a hűvösbe teszik-e, ha férfi aktivisták a jövőben az alkotás combjai közötti méret apróságát kifogásolják majd.

Aztán Irénkéhez a bátyja is megérkezett, hogy nem akar-e jobb fizetésért munkahelyet váltani, mert előbb-utóbb bevezetik az új munkáltatói törvényt, miszerint minden cég alkalmazottainak legalább felének nőnek kell lennie. S most a feje tetején áll minden a bátyja vállalkozásánál, mert a náluk dolgozóknak csak 15 százaléka nő. Igaz, a munka nagy részében cementlapokat kell rakodni. Irénke erre a fejét csóválta, pedig kislány kora óta feministának tartotta magát. Legalábbis addig, amíg a feminizmus a nemek közötti egyenlőség eléréséről szólt.

A feminista Irénke azért főzött, mert elégedettséggel töltötték el a keze alól kikerült összeért ízek, miközben közös megegyezés után a férje elvégezte a házimunka felét. A feminista Irénke hitte, az egyenlőség abban áll, hogy állásinterjúnál a szakmai képességet és nem a lábak közötti titkot vagy genderkvóta-szabályzatot veszik figyelembe. Hogy nem leugatjuk végleg a feszes női fenékre tapadt farmernadrágot reklámozó plakátot, hanem mindkét nemet hasonló helyzetben ábrázoljuk. S hogy nem azért adunk Oscar-szobrot egy női rendezőnek, mert az elégedetlen aktivistákat szeretnénk elhallgattatni, hanem mert szakmailag kiérdemelte az illető.

A feminista Irénke szerint az egyenlőség világában nem szégyen, ha egy feleség háztartásbeli, mert a nemektől független választási lehetőség adott. Irénke rögtön el is vesztette barátnőinek felét, amikor dühében kiírta a Facebook-falára, hogy a feminizmus nem a női nem minden eddigi, sztereotipikus szerepének eltörlését és a fakanál nyelének kötelező leköpését jelenti, hanem előítélet-mentes lehetőséget arra, hogy egy nő szíve szerint szabadon válasszon az iroda, a felmosórongy vagy éppen a hoszteszbár ajtaja között. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...

Legnézettebb