Makkay József

2018. március 24., 16:11

A „mélyállam” játékszere lett a katolikus gimnázium

Magyar politikusok, jogászok, jogvédő civilek és újságírók boncolgatják, magyarázzák a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újralapításáról elfogadott törvény alkotmánybírósági elutasítását. Az iskola szülői bizottságától kezdve a magyar politikusokig sokan csodálkoznak az Alkotmánybíróság döntésén. Sokan úgy tesznek, mintha ez véletlen, előre nem látható történet volna, és a román Alkotmánybíróság mindenek felett álló jogbiztonságot jelentene a jogállam védelmében. Aki ilyesmit gondol, az naiv, és nem akarja tudomásul venni azt a jól megfigyelhető „mélyállami” szerepvállalást, amely Románia valamennyi látható és kevésbé látható intézményében mutat egységes ellenállást a magyar közösséggel szemben. A marosvásárhelyi katolikus gimnázium esetében is ugyanez történt.

A kormányon levő szociáldemokrata párt nagyvonalúan megszavazta a törvényt, mert tudta, hogy úgysem lesz belőle semmi, és számításuk bejött. Az már részletkérdés, hogy éppen melyik ellenzéki párt emelt alkotmányossági óvást a jogszabály ellen, hiszen az úgynevezett „mélyállamnak”mindig megvolt és meglesz az a mozgástere, amely a közös magyarellenesség által táplált intézkedéseket meghozza.

Emlékszem, hónapokkal ezelőtt éppen azt beszéltük, hogy ha a magyar kormány nem tart ki Románia OECD-csatlakozásának vétója mellett, a román politikusok ismét átvernek bennünket. Megígérnek fűt-fát – mint ahogy Liviu Dragnea szavát adta Orbán Viktornak, hogy rendeződik a katolikus iskola ügye –, és miután a magyar politikum ezt elhiszi, Bukarest azonnal lemezt vált. Ebben a hozzáállásukban legalább százéves gyakorlatuk van: nem tudok olyan román–magyar írott egyezségről, amit Bukarest egyoldalúan ne rúgott volna fel az elmúlt évszázad alatt. Nem kell hát csodálkozni. Lehet magyarázni közösségi kudarcainkat, lehet keresni magunkban a hibát, de ettől életünk és érvényesülési lehetőségünk nem fog megváltozni. Tudomásul kell vennünk: a román politikum soha nem értett a szép szóból, és az a kevés magyar jogkövetelés, ami valami formában száz év alatt testet öltött, kizárólag anyaországi és nemzetközi nyomásra történt.

Hála Istennek, a nemzetközi nyomás szükségét a magyar diplomácia felismerte – az elmúlt nyolc év kormányzásában van már erre néhány sikertörténet –, így a mostani kudarcból is tanulva új stratégiákat kell kidolgozni, amelyek a szó jogos értelmében sarokba tudják szorítani Bukarestet. E nélkül mindenféle hazai magyar jogkövetelés szélmalomharccá válik, mert pártszínezettől függetlenül a román politikum arcunkba hazudva képes ezeket bármikor leszerelni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Hallgassa online rádióinkat