Zavaros idők, időtlennek szánt interjúk - Csinta Samu új kötetének bemutatója Kolozsváron

Nánó Csaba 2022. április 02., 12:14 utolsó módosítás: 2022. április 02., 21:24

A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely szervezésében Kolozsváron is bemutatták Csinta Samu újságíró, közíró Por alatt parázs című interjúkötetét.

Zavaros idők, időtlennek szánt interjúk - Csinta Samu új kötetének bemutatója Kolozsváron
galéria
A kolozsvári könyvbemutató helyszíne, a Reményik Sándor galéria Fotó: Nánó Csaba

Négy éves szünet után április 1-én a lutheránus püspökség Reményik Sándor Galériája újra benépesedett. Adorjáni Dezső Zoltán püspök, az est házigazdája a népes közönségnek elmondta, az események két okból szüneteltek: egyrészt a felújítási munkálatok, másrészt a két éve nyakunkba zúdult világjárvány miatt. A dolgok végre kezdenek ismét a rendes kerékvágásba zökkeni, Csinta Samu könyvének bemutatójára is zsúfolásig megtelt a galéria terme. A beszélgető-est moderátora Gazda Árpád újságíró volt, meghívottak Tánczos Vilmos néprajzkutató, egyetemi tanár és Bölöni László labdarúgóedző.   

A szerző legújabb kötete interjúkat foglal magában, megszólaltatva költőket, írókat, néprajzkutatókat, sportolókat. Székelyföldi és magyarországi jeles személyiségek meséltek az elmúlt években Csinta Samunak

életükről, munkájukról, a világról alkotott nézeteikről. Az interjúk többsége eredetileg a Háromszék, a Krónika és az Erdélyi Napló című lapokban jelentek meg, jelen kötetébe a szerző 38 beszélgetést válogatott be. A sepsiszentgyörgyi újságíró a tőle megszokott érzékenységgel bírta szóra interjúalanyait, ezeknek az őszinte és lelket gazdagító beszélgetéseknek a lenyomata a Por alatt parázs című könyv.

Konyhatitkok, anekdoták

A beszélgető-est során szóba került a könyv születése, a felkészülés egy-egy beszélgetésre, valamint az is, hogy a szerző milyen szempontok alapján választja ki interjúalanyait. Csinta Samu több évtizede van a pályán, sportújságíróként kezdte a szakmát, ám idővel érdeklődési köre egyre szélesebbé vált. Szinte nincs olyan műfaj, amelyben ne alkotott volna, erről tesznek bizonyosságot sokféle tematikájú (riport, életrajz, interjúkötet, sport, stb.) írásai, kötetei is.

Legutóbbi könyve apropóján a szerző elmondta: a témát és a személyiséget nem lehet különválasztani, hiszen ugyanazt a kérdést különböző interjúalany más-más szemszögből képes megvilágítani. Csinta Samu azt tapasztalta, a kérdezettek szívesen ülnek le beszélgetni. Egyetlen akadályba ütközött, amikor a székelyföldi „ügyeletes feljelentőt”, Dan Tanasă-t próbálta szóra bírni. Az interjú elkészítése azért hiúsult meg, mivel a képviselő maga szerette volna megszabni, miről is folyjon a beszélgetés, ami a szerző számára nyilván elfogadhatatlan volt. Csinta Samu a kötet születésének, illetve az interjúkészítésnek további konyhatitkaiba is beavatta a népes közönséget, és bevallotta, a beszélgetéseknek ő az igazi nyertese, hiszen minden interjúalanyától tanult valamit. A szerző kitért arra is, hogy a beszélgetések egyik közös vezérfonala a magyarságtudat erősítése, mivel ő maga ezt tartja élete egyik legfontosabb elemének.

Bölöni László volt az est meglepetésvendége Fotó: Nánó Csaba

Mennyi köze van Bölöninek a baloldalhoz?

Az est meglepetésvendégének is mondható az egykori kiváló labdarúgó Bölöni László, hiszen őt elég ritkán láthattuk, hallhattuk Kolozsváron. Mint a kötet egyik szereplője kimerítő és őszinte válaszokat adott a hozzá intézet kérdésekre. A beszélgetés során kiderült, hogy Bölöni kiváló anekdotázó, aki rendkívül szellemesen válaszolt a feltett kérdésekre. Nyíltan beszélt világnézetéről, családi hátteréről, sportról, gazdaságról, politikáról, és arra is fény derült, miért nem lett Bölöni László Marosvásárhely polgármestere. Nagy derültséget keltett a közönség körében, amikor elmondta, hogy a baloldalhoz mindössze annyi köze van, hogy ballábas futballista volt. 

A Hármas Alapítvány és a H-Press Kft. gondozásában, a Kaláka Könyvek sorozatban 2020-ban megjelent Por alatt parázs című könyv öt fejezetében – Írott szó, Kedvezőbb idők, Lélektúra, Pókminta, Belső hallás – harmincnyolc beszélgetés olvasható.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.