Színészéletutak: idealisták, bohócok és küszöbök

Nánó Csaba 2022. február 14., 10:24
Színészéletutak: idealisták, bohócok és küszöbök
galéria
Az Ábel Kiadó Prospero sorozatának legfrissebb kötetei Fotó: Forrás: Ábel kiadó

Shakespeare Viharának kiválóan megrajzolt alakja adományozta nevét a Polis, majd a Korunk–Komp-Press, jelenleg az Ábel Kiadó égisze alatt megjelenő sorozatnak, a Prosperónak, amely – Demény Péternek, a sorozat főszerkesztőjének vezetésével – az erdélyi magyar irodalomban úttörő szerepet vállalt fel: kiemelkedő színészeinkkel készült életútinterjú-sorozatot bocsátott útjára. A munka gyümölcse immár megszámlálhatatlanul sok kötet, amely maradandó emléket állít az erdélyi színművészet jeles alakjainak. Elsősorban olyanoknak, akiket a fiatalabb korosztály a színpadon már nem láthatott, de hírük esetleg eljutott már hozzájuk is.
A sorozat tavaly év végén újabb kötetekkel gyarapodott. Ezúttal három város közkedvelt színészeinek életútját ismerhetjük meg a kiadványokból:

Czintos Józseffel, a szatmári színház közismert színészével Csirák Csaba készített interjút, Dobos Imre nagyváradi színművészt Molnár Judit ismerteti meg, míg Kolozsváron Nánó Csaba készített mélyinterjút Albert Júlia színésznővel, egyetemi tanárral.

Czintos József, a konok idealista című könyvből megismerhetjük a művész életútját gyermekkorától iskolai évein át a családalapításig és színészi pályájának alakulásáig. A marosvásárhelyi születésű, 75 éves színész meghívott művészként játszott Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Kassán, Gyulán, Kisvárdán és sok más helyen. „A vendégjátékokon szerzett szép, jó és rossz tapasztalatokról is szól a művész az olvasónak. Czintos József szemén keresztül betekintést nyerünk a romániai színjátszás egyik fontos műhelyébe, a Harag György Társulat életébe” – olvasható a könyvismertetőben az Ábel Kiadó honlapján. A kötetben szó esik szerepekről, kollégákról, barátságról, szereptanulásról, a filmezéssel kapcsolatos emberi és szakmai emlékekről, a színház szerepéről, feladatáról és lehetőségeiről. A beszélgetésekből kiderül az is, hogy a művész pályájának fontos részét képezik a hazai és a külföldi színházak meghívásai.
Dobos Imre színművész életét és több mint ötvenéves alkotói pályafutását Molnár Judit ismerteti Cézárok, bohócok, emberek című kötetében. „Az elvem kezdettől fogva az volt, hogy a rendező szerkeszti meg az előadást, az ő szándékai, elképzelései számítanak. Abba a keretbe kell nekem betagozódnom, vagyis a rendező, mint egy antenna, úgy irányít. Viszont élettel megtölteni az általa elképzelt figurát, az már az én feladatom” – olvasható Dobos Imre vallomása a borító hátoldalán. Dobos Imre 1941. március 22-én született Marosvásárhelyen, itt végezte a középiskolát és a Színművészeti Főiskolát. 1966-tól 1988-ig a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház, 1988-tól a nagyváradi színtársulat tagja.

Egy életet töltött Kolozsváron, a Szamos-parti színház deszkáin kezdte és fejezte be színészi pályáját Albert Júlia, akivel lapunk munkatársa, Nánó Csaba készített életútinterjút.

A kötet a Küszöbtől küszöbig címet viseli. Nem véletlenül, hiszen a gyerekkortól a közelmúltig tekinti át a művész életét, színészi és tanári pályáját. Részletes és átfogó képet kapunk a múlt és a jelen színjátszásáról, a gondokról, amelyekkel egy meg nem alkuvó személyiség szembesül a pályán, a hitről és a küzdelemről, amely a művésznő karrierjét és magánéletét egyaránt elkísérte. Albert Júliának nemcsak a színészi pálya nehézségeit kellett leküzdenie, hanem a betegséget is, amelyről őszintén és sorstársainak reményt adóan vall a kötetben.
A Czintos József színművésszel készült interjúkötetet január 17-én mutatták be a szatmári színház épületének 130. éves évfordulóján, a Dobos Imréről szóló könyvet pedig január 18-án, a nagyváradi Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában. Mindkét kiadvány az Ábel Kiadónál jelent meg, az eseményeken Demény Péter, a sorozat szerkesztője mutatta be a köteteket. Az Albert Júliáról szóló kiadványt remélhetőleg a közeljövőben mutatják be.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.