Nagyváradi, kolozsvári és marosvásárhelyi kiadók tapasztalatai: könyvkiadás járványos időkben

Nánó Csaba 2020. november 20., 08:47 utolsó módosítás: 2020. november 20., 10:54

A kultúrát is próbára tette a koronavírus okozta válság. Lapunk megpróbálta feltérképezni, hogy a könyvkiadásra és a kiadványok eladására milyen hatással vannak a járvány miatt életbe léptetett megszorító intézkedések.

Nagyváradi, kolozsvári és marosvásárhelyi kiadók tapasztalatai: könyvkiadás járványos időkben
galéria
Az erdélyi magyar nyelvű könyvkiadást is érintette a járvány, de nem tudta leállítani Fotó: Idea könyvtér/Facebook

Szellemi táplálék nélkül lehet élni, de nem érdemes – mondják. Emiatt aztán nem mellékes, hogy válságos időkben hozzájutunk-e kedvenc olvasmányainkhoz, az új vagy régebbi kiadású könyvekhez. A járvány okozta nehézségek természetesen a könyvkiadókat sem kerülték el. Hogyan sikerül túltenniük magukat a válságon, milyen intézkedéseket léptettek életbe, hogy folyamatosan ki tudják szolgálni olvasóikat? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat egy marosvásárhelyi, egy nagyváradi és egy kolozsvári könyvkiadó vezetőjével.

A marosvásárhelyi székhelyű Lector Kiadó 2013-ban kezdte meg működését. Arculatukat az a háromszög határozza meg, amely a tudományos irodalom, a fordítások és a szépirodalom között húzódik,

céljuk pedig otthonossá tenni e teret szerző, szerkesztő és olvasó számára egyaránt. „A kiadó munkamenetén nem sokat változtatott a járvány, hiszen csapatunkat egy kiadóvezető és egy gazdasági-műszaki felelős alkotja, a kiadói feladatok nagy részét 2020 előtt is távmunkában végeztük. Másfelől a mindennapi nehézségek és a fokozódó pénztelenség ezernyi közvetlen, illetve közvetett módon nehezíti munkánkat, és egy szépen felívelő pálya eltorzulásához vezet” – mondta lapunknak a kiadó vezetője, Gálfalvi Ágnes. Hozzátette: mivel egy könyv átfutási ideje átlagosan egy-másfél év, és egy éves kiadói terv ideális esetben legalább két évvel korábban már összeáll, a válság nem lehet ok arra, hogy egy könyvkiadó leállítsa a kötetek kiadását. Másrészt a romániai magyar könyvkiadás (legalábbis annak minőségibb része) túlnyomórészt pályázatfüggő, ezért a már megnyert pályázatok visszamondása számos nehézség elé állítaná mind a kiadót, mind a támogató intézményt. A Lector ebből a megfontolásokból is betartotta az éves tervet, egyetlen kiadványának megjelenését sem halasztotta vagy függesztette fel. A gondot az okozza, hogy a könyvbemutatók, könyvvásárok és egyéb megjelenési lehetőségek sorra leálltak, és bár a virtuális rendezvények felfutóban vannak, hatásuk nem mérhető a korábbi időszakhoz. A szerzőknek pedig hatványozottan rossz, ha könyvük várva várt megjelenése észrevétlenül múlik el.
A nagyváradi Europrint Kiadó sem állt le a munkával. Derzsi Judit kiadóvezető szerint felelős döntéseket kellett hozniuk annak érdekében, hogy kiadójuk és nyomdájuk a karantén ideje alatt és után az újabb kihívásoknak megfelelően tovább tudja folytatni tevékenységét.

Gálfalvi Ágnes szerint a gondot az okozza, hogy a könyvbemutatók, könyvvásárok és egyéb megjelenési lehetőségek sorra leálltak Fotó: Gálfalvi Ágnes/Facebook

Az Europrint szerencsés helyzetben van, mivel a kiadó nyomdával is rendelkezik, és nemcsak saját, hanem más kiadók könyveit is nyomtatja. Ugyanakkor számos magánkiadásban megjelent könyvet is gondoznak.

Derzsi Judit szerint sok szerzőt megihletett a karantén, sokan fogtak tollat és írták le ezzel kapcsolatos érzéseiket, élethelyzeteiket. Áhítatokat, lélekfrissítőket fogalmaztak, tanulmányokat készítettek, amelyek most már különböző kiadványok oldalain olvashatók. „Határozottan állíthatom, a kiadványok száma nem csökkent, jelen pillanatban több címünk is kiadásra vár” – mondja a kiadó vezetője.

Nagy Péter, a kolozsvári Exit Kiadó igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a járvány a kiadót teljes munkában érte. A tavalyi 12 megjelentett könyvhöz képest az idén 18 új címmel jelentkeztek,

és jövő évre is be van ütemezve legalább ugyanennyi kiadvány megjelentetése. Aggodalomra tehát nincs ok, könyvek ezután is napvilágot látnak, bármilyen kellemtelen is legyen a helyzet.

Gondok a forgalmazásban és eladásban

Ha a könyvkiadást nem is állította le a járvány, annál nagyobb befolyással van a kiadványok forgalmazására, eladására. Gálfalvi Ágnes szerint a tavaszi kijárási tilalom és a könyvesboltok bezárása eladásstopot hozott. Jelentősen megnehezedett a szállítás, különösen a magyarországi forgalmazók felé. Számos kereskedő azóta sem fizette ki a leszámlázott könyveket, holott azokat még a 2019-es karácsonyi akció során adták el, és nyilván befolyt már hozzájuk az ellenértéke.
„A könyvkiadás és forgalmazás intézményei közül a kiadók szenvednek meg minden válságot. A járvány ideiglenes alábbhagyása során, a nyáron az eladások megugrottak egy picit, és az elmaradt szállítmányok is célba értek. Az utóbbi hetek korlátozásaival viszont ismét a tavaszihoz hasonló helyzettől kell tartani. Az eladások számában egyértelmű a csökkenés, amelyet valamelyest enyhít néhány népszerű új kötetünk megjelenése” – vélekedik a Lector Kiadó vezetője.
Ennek ellenkezőjét tapasztalja Derzsi Judit, aki szerint a könyveladás a korábbi évekhez képest nem csökkent. Nagyváradi belvárosi irodájukat, ahol a könyveiket is meg lehetett vásárolni, ideiglenesen kiköltöztették a nyomda telephelyére, Borsra, és a könyvbarátok Nagyváradról vagy más helységekből mennek oda vásárolni.
A kolozsvári Exit Kiadó vezetője azt tapasztalta, hogy ebben az időszakban megnőtt az online felületük forgalma. A könyveket házhoz szállítják, 65 lej feletti megrendelés esetén a kiszállítás ingyenes. Nagy Péter hozzátette: magyarországi terjesztőkkel is kötöttek szerződést, ezt éppen a járvány idején véglegesítették, fél év alatt 24 címet szállítottak az ottani boltokba.

Nagy Péter: az egyetlen megmaradt kultúrahordozó e borzasztó helyzetben a könyv Fotó: Nánó Csaba
Könyvbemutatók másként

A járványügyi szigorítások miatt változtatni kellett a könyvbemutatók hagyományos módszerein is. A kiadók vezetői egyetértenek abban, hogy hatásos lehet az online felületek kihasználása. A Lector Kiadó közösségi oldala például rendkívül aktív, és szemléző fórumként működik. Az irodalmi intézményekkel ápolt kapcsolatainak köszönhetően rendszeresen jelennek meg rajta ismertetők, kritikák, amelyeket a Lector közösségi oldalán tesznek közzé. Szerzőikkel sorra készülnek interjúk és különféle műsorok, ezeket is közlik. „Mivel 2020-as köteteink egy kivételével a novemberi könyvvásárra és karácsonyra jelennek meg, online könyvbemutatóink ezekben a napokban indulnak” – tájékoztat Gálfalvi Ágnes.

Az Exit Kiadó nemrég indította útjára új kiadványainak online bemutatását. „Szőcs Judit Eszményért, hitért, életért… című könyvét mutattuk be online hatalmas nézettség mellett.

A közösségi hálón több ezren követhették figyelemmel az eseményt, a világ minden részéből érkeztek a megrendelések” – mondta lapunknak Nagy Péter, a kiadó igazgatója.
Derzsi Judit szerint minden egyes könyvbemutató egy ünnep, hiszen ünnepeljük a könyv születését, a szerzőt, a kiadót, a nyelvet és a magyarságunkat. Ha valamilyen okból kifolyólag megfosztanak ünnepeinktől, szegényebbek leszünk. Sajnos a világjárvány az Europrint Kiadót is sok könyvbemutató megszervezésében meggátolta. „Megfosztotta magyarságunkat az ünnepléstől, de ameddig e fránya vírusveszély fennáll, az online platformok kínálta lehetőségeket alkalmazni kell. Kiadónk is tervezi az elmaradt könyvbemutatók internetes megtartását” – tette hozzá a nagyváradi kiadó vezetője.

Hiányzik a találkozás

Mindhárom kiadóvezető egyetért abban, hogy a járványügyi helyzet legnagyobb veszteségét az olvasókkal való személyes találkozások hiánya okozza. Ahogyan Derzsi Judit is megfogalmazta, a könyvkiadásban a veszteséget vagy a nyereséget nem lehet csupán pénzben kifejezni. Természetesen a dolgok anyagi vetülete sem mellékes. Gálfalvi Ágnes kitért arra is, hogy tőke nélküli gazdasági vállalkozás lévén, a Lector Kiadót rendkívül megviseli a járvány teremtette helyzet. A legnagyobb gondot a könyves rendezvények, könyvbemutatók elmaradása jelenti, többek között azért, mert az eladások nagy része innen származott a korábbi években.
„Felhívom a figyelmet, hogy

az államnak, illetve a támogató intézményeknek külön gondot kellene fordítaniuk a gazdasági vállalkozásként működő kiskiadókra,

ugyanis a magyar, ezen belül a romániai magyar kultúra változatossága, életereje és színvonala nagymértékben ezeknek köszönhető” – vélekedik a kiadóvezető.

Derzsi Judit: az Europrint szerencsés helyzetben van, mivel a kiadó nyomdával is rendelkezik, és nemcsak saját, hanem más kiadók könyveit is nyomtatja Fotó: Derzsi Judit/Facebook

Az Europrint igazgatója szerint a krízishelyzetben megjelent könyvek nehézkesebb értékesítése nem jelenti azt, hogy azok kárt okoztak volna a kiadóknak, és azt sem, hogy nem sikeresek vagy nem értékesek. Éppen ezért különbséget kell tenni az anyagi és az eszmei kár között. „Mindig büszkék voltunk arra, hogy sokszor önzetlen támogatóinknak köszönhetően értékes kiadványokkal rukkolhattunk elő. A legnagyobb siker az, ha minél több emberhez jutnak el könyveink.
Kiadónk húszéves fennállása alatt számtalan rendezvényt és intézményt támogattunk, így a megjelent könyveink sokak polcára felkerültek. Ez az igazi nyereség!” – mondja Derzsi Judit. „Az egyetlen megmaradt kultúrahordozó e borzasztó helyzetben a könyv. Nem szabad hátradőlni, dolgozni kell az olvasókért, a magyar kultúráért” – véli Nagy Péter igazgató is. És bízni kell abban, hogy hamarosan visszatérnek a személyes találkozások, a beszélgetések és a viták a szerzőkkel és az olvasókkal. Hiszen kiadók és könyvszeretők egyaránt erre vágynak…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport