Húszéves az érmihályfalvi Móka-színház – tucatnyi díjat elhódított Magyarországról az érmelléki társulat

Sütő Éva 2021. szeptember 04., 12:40

A Móka egy érmelléki kisvárosból nőtte ki magát, s akár hivatásosokkal is felvehetné a versenyt, bár ezt a lehetőséget csak a határon túl kapta meg. Fennállása első tíz évében már Szigligeti-, Móricz-, Rejtő-darabokat vitt színpadra, a húszéves jubileumon többek között az utóbbi évek díjazott darabjainak legjobb jeleneteiből állította össze a gálaműsort.

Húszéves az érmihályfalvi Móka-színház – tucatnyi díjat elhódított Magyarországról az érmelléki társulat
galéria
A Móka jubileumi gálaműsora Érmihályfalván Fotó: Sütő Éva

Móka-színház. A magyarországi és érmelléki közönség csak így nevezi a két évtizede fennálló műkedvelő csoportot, amelyet Szabó János (portrénkon) a nemzet napszámosaként hozott létre 2000-ben. A sikerek sorozata a viszontagságos évek és a gáncsoskodások ellenére még inkább összekovácsolta a társaságot. A csoporton belül a tagok politikai hovatartozása sosem volt mérvadó, így a korunkra jellemző megosztó kórság nem tudott rést ütni rajtuk.

A csoport megalakulásának története éppoly mókás, mint ahogyan a neve is fémjelzi.

Bánsági származású alapítója – amint egyre inkább gyökeret kezdett ereszteni az Érmelléken – egyik decemberi estén összehívta néhány ismerősét, akiben színjátszásra való hajlandóságot érzett, és megalakult a Móka színjátszó csoport. Legtöbbjük tanító vagy tanár volt, de akadt köztük jó humorú tehetséges vállalkozó is. Ez jelentette a tulajdonképpeni keménymagot, amely évek hosszú során helytállt a csapatban. Sokan közülük ma is lelkesen állják mind a hazai, mind a magyarországi színpadokon a sarat. Már kezdetekkor az alapító csapat kiegészült több máig kitartó taggal, aki bevallása szerint már el sem tudná képzelni a Móka nélkül az életét. Kizárólagos bérük a közönség szeretete.

A kezdetek

Szabó János 1994-ben került Temesvárról Érmihályfalvára. A Bánság fővárosában megfordult a diákművelődési ház Thalia Stúdiójának magyar nyelvű tagozatában, évekig volt a Líra Városi Művelődési Házhoz tartozó Rezeda Néptáncegyüttes koreográfusa, később a Csizmarik László vezette Bartók Béla pedagógus kórus műsorvezetője. Ilyen háttérrel indult Mihályfalván értéket teremteni, ami szívós, kitartó munkával sikerült is. Kezdetben semmi nem volt: hiányoztak a díszletek, kellékek, nem volt jelmeztár, de még kultúrháza sem a városnak, csak egy múltszázad eleji iparos otthonból kialakított, inkább lakodalmas ház, mint a kultúra jótállója.
Eredeti szakmájából adódóan – antik bútorokat (is) restaurált temesvári életének egyik korszakában – volt érzéke a díszlettervezéshez és minden egyébhez, ami egy színház kelléktárához szükséges. Édesapja a temesvári német színház kellékese volt, így ő is a teátrumok árnyékában nőtt fel.
Viszont

egy európai színvonalú város embere a szürke kis Érmelléken hosszú ideig alig értett szót a helyi hatósággal, amely nem értette, mit akar ez az ember, miért zavarja az állóvizeket.

Minek kellene Érmihályfalvának színház? – kérdezték.
Nem jött segítség, ezért elkezdtek díszleteket és egyéb kelléket készíteni, beszerezni. Minden tagnak akadtak családtagjai, akik értettek valamihez: volt, aki díszleteket varrt, mások a turkálókra szakosodtak. Több kultúrapártoló boltocska tulajdonosa megértette a szándékot, s ingyen adta az olyan viseleteket, amelyekkel a színházi ruhatárat gyarapíthatták. Kiss Mária, a fogyasztási szövetkezet akkori főnökasszonya segített legtöbbet: kulissza- és színpadfüggönyökkel támogatta a csoportot.

Szabó János, a Móka atyja Fotó: Sütő Éva

Mire megszületett az első, inkább könnyű műfajú előadás (Szigligeti Ede A cigány című népszínműve), már kezdett színpadhoz hasonlítani a színpad és gardróbhoz a gardrób, bár még manapság is a legszegényebb színházi csoportként tekintenek rájuk a határon túl, ahol kuriózumként tartják számon sikereiket.

A húsz évvel ezelőtti első bemutatónk sikerének híre gyorsan elterjedt a városban. Sokan megállítottak, olyanok is, akik nem látták a darabot, hogy szeretnék megnézni.

Az érdeklődés arra késztetett, hogy két hét után újra teltházzal ismételjük meg az előadást, sőt közkívánatra ősszel újra előadtuk. Közben a nyár folyamán több kiszállást is tartottunk. Első ilyen Mihályfalván kívül tartott előadásunk Érkörtvélyesen volt. Minden meg volt beszélve, csak éppen nem volt járművünk, amivel elmenjünk és főleg, amivel a díszleteket elszállítsuk.

Szegény volt az eklézsia, buszra nem futotta. Az akkori alpolgármester, Lunczer János felkínált egy lehetőséget: menjünk traktor vontatta munkásszállító bódéval!

Összenéztünk, nagyot nevettünk és rábólintottunk. Miért is ne? Jó móka lesz, és Körtvélyes nincs messze. Szűkösen ültünk benne, de jól éreztük magunkat. Az egyetlen problémát a néhai Gombos József nagybőgője okozta. Sok helyet foglalt el, s nagyon kellett rá vigyázni, nehogy összetörjön a döcögős úton, amin a limbóhintónak keresztelt bódét a traktor ide-oda dobálta. Aztán következett Érsemjén, ahol igazi helyzetgyakorlatot tartottunk, ugyanis nem volt sem színpad, sem öltöző, sem függöny a teremben, amelyben felléptünk, de a csapat a helyzet magaslatán állt. (Azóta Érsemjénben épült az egyik legszebb községi kultúrközpont.) Ám oda is limbóhintóval mentünk, akárcsak később Érkeserűbe. Hát ilyenek voltak a lehetőségeink a 2000-es évek elején” – emlékszik vissza a húszéves gálaműsor kapcsán a Móka alapítója, rendezője, mindenese.

A Hunyady Sándor Három sárkány című darabjának egyik jelenete Fotó: Sütő Éva
A népszínműtől a drámáig

Mindezek ellenére a Móka húsz év után is létezik, a háta mögött 59 bemutatóval, ezen kívül számos zenés-irodalmi és kabaréműsorral, hosszabb-rövidebb ünnepi fellépéssel. Húsz év alatt 74 ember fordult meg a Mókában. Van, aki csak egyszer lépett színpadra, mások sosem léptek reflektorfénybe, de komoly háttérmunkát végeztek – súgók, fény- és hangtechnikusok, kellékesek –, s akadnak olyanok is, akik a kezdetektől aktív tagjai a csoportnak.

Az első komolyabb műfaj Móricz Zsigmond Égi madár című drámája volt, amit magam alkalmaztam színpadra 2002-ben, és ami egy későbbi szereposztásban a Hajdúnánáson megrendezett Premier Színjátszó Fesztiválról elhozta a legjobb női főszereplő és a legjobb epizódszínész díját.

Ezt követte Hunyady Sándor A három sárkány című vígjátéka. Majd 2013 őszén három művészeti ág találkozott: az irodalom, a komolyzene és a tánc összefonódásából létrejött a Szó, zene, tánc című produkció Thurzó Zoltán zongoraművésszel, Thurzó Sándor József brácsa­művésszel, valamint a Nyíló Akác Néptáncegyüttes táncosaival közösen. Ezt követte Noel Coward Vidám kísértet című két felvonásos vígjátéka, majd a Wass Albertnek szentelt irodalmi műsor, amelyet Meleg Vilmos nagyváradi színművésszel és Thurzó Zoltán zongoraművésszel közösen mutattunk be Nagyváradon” – sorjázza a jobbnál jobb előadások létrejöttének történetét.

Jelenet Marth P. Ildikó Kukás guru című komédiájából Fotó: Sütő Éva

George Bernard Shaw Pygmalion című darabja Móricz Úri murija után a leghosszabb és legtöbb szereplőt megmozgató előadása volt az érmihályfalvi társulatnak. 2015 őszén útjára indították Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját. Még nem sejtették, hogy ez lesz a legtöbbet játszott és legtöbb helyen előadott darab, és egyben a legtöbb fesztiválmeghívást is ez a darab kapja. Az első ilyen meghívás a Veszprém megyei Ajkáról érkezett az Arany Deszka Fesztivál szervezőitől. A Bányavirág részt vett a soproni, a vasvári, a balassagyarmati, a tiszaújvárosi, a hajdúnánási, a körmendi fesztiválokon is, és meghívást kapott a Komlón megszervezett KASZT Fesztiválra, amely a Kárpát-medence legrangosabb magyarnyelvű színjátszó találkozója, valamint Budapestre, a fesztiválgyőztesek seregszemléjére is eljutott. Szabó János szerint az előadás mindenütt megállta a helyét, és minden fesztiválról, megmérettetésről díjakkal érkezett haza. Ajkáról például minden létező első díj – férfi, női főszereplő, mellékszereplő, rendezői díj, összesen kilenc, beleértve a fődíjat, az Arany Deszkát is – Érmihályfalvára került.

A komlói KASZT-on a Bányavirág a Magyar Humánerőforrások Minisztériumának különdíját is elnyerte, valamint a Magyar Szín-Játékos Szövetség által kibocsátott aranyminősítést.

2017-ben színpadra került Molnár Ferenc Az ördög című színműve. Az itthoni bemutató után a csapat másnap indult Ajkára, az Arany Deszkáért. „Ez a kijelentés talán szerénytelenségnek tűnik, de valójában az Ördög is, akárcsak a Bányavirág, minden díjat bezsebelt, beleértve a fődíjat is, vagyis az Arany Deszkát. A szervezők félig tréfásan, félig komolyan azt mondták, hogy még egy dobásunk van. Ha harmadjára is nekünk ítélik a fődíjat, többet nem hívnak meg bennünket” – magyarázza mosolyogva Szabó János.

Pártfüggetlenség és jubileum

A Móka-tagoknak is megvannak a saját politikai szimpátiái, de a „főnök” – ahogyan szólítják – betiltott mindennemű politizálást a csapatban. Nem vállalnak kampányelőadásokat (bár sokuknak jól jönne a teltházas Móka-közönség), nem adják nevüket pártszervezeti ünnepségekhez sem, de ha egy-két tag mégis „haknizik” ilyen eseményen, nem teheti a Móka nevében. Ezt mindenki elfogadta, és természetesnek ítéli.
Ennek viszont megvan a maga ódiuma. Bihar megyében ugyanis néhány érmelléki kistelepülésen kívül, ahová a magukat nagyszínházaknak tartó társulatok nem mennek el, a Móka minden meghívásra válaszol, a település lehetőségeihez szabva előadásait. Az viszont

furcsa, hogy egy budapesti fellépésre érdemesített „társulatot” az agyonpolitizált Nagyváradra még sohasem hívtak meg, mert politikailag „inkompatibilis”.

Leszámítva a már említett Thurzó Zoltánnal és Meleg Vilmossal tartott közös Wass Albert-összeállítást, amelynek a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ adott helyet.
A húszéves jubileumra – amely a járvány miatt idénre tolódott – az érmihályfalvi önkormányzat kulturális bizottságának elnökén kívül egyetlen elöljáró sem volt kíváncsi, bár néha elmegy maga a polgármester is. Az előadók viszont már megszokták. Pótolja őket a folyamatos teltház, a közönség szeretete, a vastaps és a határon túli megbecsülés.
Az érmihályfalvi önkormányzat több külföldi útjukat is támogatta, sőt mind a tízéves, mind a mostani gálaműsorhoz is hozzátette részét. Nem mond nemet, ha kérnek, viszont a támogatással csínján bánik. Egy helybéli sokad­rangú focicsapathoz képest – amelybe évente százezreket fektetnek – a Móka a kis Arany Deszkáival, a nemzetközi fesztiválok aranyminősítéseivel s szekrényeket megtöltő okleveleivel és díjaival sehol sincs…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport