Erdélyi értelmiségiek a szülőföldért

Nánó Csaba 2017. december 15., 20:39 utolsó módosítás: 2017. december 15., 20:49

Fedett rendezvénytér avatásával, író-olvasó találkozóval, tárlatmegnyitással ünnepelték az adventet Szilágysomlyón. Az összejövetelre az EMKE Magyar Házban került sor a Báthory István Alapítvány szervezésében.

Szilágysomlyói könyvkínálat Fotó: Europrint

Zsúfolásig megtelt a szil-ágysomlyói Magyar Ház december 8-án: a kultúrát szerető és értő közönség advent második vasárnapja előtt egyszerre többféle művészi élménnyel is gazdagodhatott. A Báthoryak ősi fészkének is nevezett szilágysági településen 1993-ban avatta fel az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a helyi magyarság kulturális igényeit kiszolgáló közösségi házat. A Magyar Ház olvasókört, irodalmi kávéházat, színjátszó csoportot működtet, gyerekeknek  néptáncoktatást szervez, és ebben az épületben működik a Báthory István Könyvtár is. Noha a programok iránti érdeklődés hullámzó, könyvbemutatókra, kiállítás-megnyitókra sokan jönnek, de nagy az érdeklődés az olvasókör, illetve a különféle előadások iránt is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az adventi kulturális ünnepségen is teltház volt.

Szabó Vilmos szilágysági festő munkásságát fia, Szabó Attila méltatta Fotó: Nánó Csaba
Hármas könyvbemutató 

Bár a szilágysomlyói magyarságról sem mondható el, hogy létszám szempontjából gyarapodik, az EMKE helyi szervezete igyekszik gyakori és gazdag programokkal kedvébe járni a városka magyar közösségnek. Bár a Magyar Ház termeiben akár félszáz ember is elfér, jó ötletnek tűnt egy szabadtéri, fedett színpad létrehozása is. A terveket tett követte, és december 8-án a Báthory Alapítvány vezetősége felavathatta a fedett teret az ingatlan udvarán. Az ünnepségen Széman Péter, az EMKE országos elnöke mondott beszédet, aki fontos célkitűzésként határozta meg a Magyar Ház bővítését.

Az udvari fedett tér hivatalos felavatása után a szilágysomlyói adventi ünnepségen három szerző mutatta be legújabb köteteit. Cs. Kovács Katalin kolozsvári tanárnő az Avalon Kiadónál megjelent Arc(mások) árnyékban című, az egyedüllétbe hullott embernek, a múlt rendszer áldozatainak nehéz sorsáról szóló regényét hozta el a Szilágyságba. Csinta Samu sepsiszentgyörgyi újságíró Arisztokraták honfoglalása című, az erdélyi nemesi családok csendben viselt megpróbáltatásait és több-kevesebb sikerrel koronázott talpra állási próbálkozásait megjelenítő sorozatának második kötete anyagából osztott meg érdekes történeteket. Nánó Csaba kolozsvári újságíró két, színészinterjúkat tartalmazó könyvét, az Ahol fény, ott árnyék is, illetve az Egy élet nem elég címűeket Derzsi Ákos, az Europrint Kiadó és nyomda vezetője méltatta a szerző jelenlétében. A kiadóvezető és a kötetetek szerzője érdekes történeteket villantott fel a kolozsvári Állami Magyar Színház és a Magyar Opera régi, 70–80-as évekbeli híres nagy színészeinek életéből. A négy bemutatott alkotás közös nevezője az, hogy mindhárom szerző olyan magyar emberekről ír, illetve olyanokkal beszélget, akik valamilyen okból elhagyták Erdélyt, aztán később vagy visszatértek szülőföldjükre, vagy idegenben keresték boldogulásukat. Ahogyan Széman Péter EMKE-elnök is megfogalmazta a könyvbemutatón: talán nincs olyan erdélyi magyar család, ahol nem beszélhetnénk kivándorolt rokonokról.  A nagyváradi Europrint Kiadó ugyanakkor kisebb könyvvásárt is szervezett, a somlyóiak, akiknek magyar kiadványokat értékesítő könyvesboltjuk nincs, több frissen megjelent kötet között is válogathattak.   

Emlékkiállítás és előadás

Az ünnepség programját színesítette a helyi EMKE amatőr színjátszó csoportja által nyújtott, nyelvhasználatunk ficamait elénk táró kis lazító előadása. A Játékakadémia amatőr színjátszó csoport lelkes szilágysomlyói emberek szívügye, a csoport vezetőjét, Pocsveiler Ilona nyugalmazott magyartanárnőt sok évtizedes kultúraközvetítő, identitásmegtartó munkájáért az Országos EMKE szilágysági szervezete oklevéllel tüntette ki.

Szabó Attila képzőművész nyitotta meg édesapja, a korán elhunyt Szabó Vilmos festő-, grafikusművész emlékkiállítását, amely a művész születésének 75. évfordulója kapcsán vándorkiállításként járta be Erdélyt. A nagyszerű alkotásokat jegyző Szabó Vilmos a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban végzett, főiskolai diplomát a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett, majd Zilahon volt rajztanár.

Aki még nem vásárolta meg a karácsonyi ajándékokat, ezúttal könyvek között válogathatott. A somlyóiak nem is hazudtolták meg kultúraszeretetüket, hiszen sokan vásároltak az Europrint Kiadó által kínált portékából, illetve a meghívott szerzők köteteiből.  

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat