A ma is élő régizene

Péter Beáta 2017. július 25., 21:56 utolsó módosítás: 2017. július 25., 21:57

Nyolc országból érkező tizennégy együttes, öt egyéni előadó huszonkét koncert keretében szólaltatta meg a régizenét Csíkszeredában július 8-16. között. A fesztivál ideje alatt több zenei évfordulóról is megemlékeztek.

A ma is élő régizene
galéria
Dalok szerelemről, száműzetésről. Visszapörgették az időt a háromszáz évvel ezelőtti muzsikák világába Fotó: Puskás Renáta

A Csíkszeredában megrendezett Régizene Fesztivál fő témáját a Reformáció500 adta, ugyanakkor más jeles évfordulókról is megemlékeztek: 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann és 330 éve Kájoni János. A Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Tanács és a Cultura Nostra Egyesület társszervezésében és a Csíkszereda polgármesteri hivatalával közösen megrendezett Régizene Fesztivál idén is elnyerte az Európai Fesztivál Szövetség Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért minősítést. A rendezvény ugyanakkor egy saját évfordulót is ünnepelt: tíz évvel ezelőtt szervezték meg először a Régizenei Nyári Egyetemet, amely a fesztivállal egyidőben zajlott 85 diák részvételével. A nyári egyetem mára a régizenei oktatás eredményes fórumává nőtte ki magát.

Akárcsak tavaly, idén is kihelyezett koncerteket tartottak Székelyudvarhelyen, Gyergyó­szárhegyen és Brassóban. A koncertek és a Régizene Nyári Egyetem keretében tartott mesterkurzusok, előadások mellett kerekasztal-beszélgetés, utcazene és gyermekrendezvények várták a közönséget.

Csíkszeredában jelen voltak az erdélyi régizene-mozgalom neves alakjai és fiatal tehetségek egyaránt. Meghívottak érkeztek Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Kanadából és Svájcból. A fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác Csaba fuvolaművész elmondta: a reformáció emlékéve kapcsán főként olyan előadókat hívtak meg, akik mind magyar, mind európai vonatkozásban a korra jellemző dallamvilágot szólaltatják meg. „Tudjuk, hogy a reformáció kulturális forradalom is egyben. Ha nem lett volna, valószínűleg ma másképp hallgatnánk komolyzenét. A vallásszabadság gazdasági felemelkedést is jelentett, nyomdák és iskolák jöttek létre. A Biblia tanítására az emberek rövid ideig nemcsak úgy tekintettek, mint egy kultúrtermékre, hanem napi szinten alkalmazták, és ez hozta a nagy változást a mindennapokba” – fogalmazott a szakember.

Összeállt a Fesztiválkórus

Első ízben jelentkezett önálló műsorral a rendezvényen a Fesztiválkórus, amely a magyar és nyugat-európai protestáns liturgiában elhangzott énekes párhuzamokat szólaltatta meg egy- és többszólamú műveken keresztül.

A kórus Ványolós András és Szabó András karnagyok ötlete alapján állt össze. Ványolós András elmondta, fontos a koncerten elhangzott egyszólamúság és többszólamúság váltakozása, mert ez évszázadokon keresztül jelen volt az istentiszteleteken és a katolikus liturgiában is. „450 évvel ezelőtt lefordították a latin nyelvű szövegeket, és a dallamokat átformálták, hogy a magyar szöveg prozódiája érvényesüljön, így gyönyörű dallamváltozatok születtek. Ezek jól használhatók ma is. A katolikus liturgiából is eltűnt a latin nyelv, éppen ezért jó példa számunkra, hogyan lehet a gregoriánt megőrizni latin nyelv nélkül is.” Luther Mártonnak és követőinek az alapvető gondolata az volt, hogy a gyülekezet kapcsolódhasson be a szertartásba. Éppen ezért Luther már 1517-ben lefordította a hét legfontosabb bűnbánati zsoltárt német nyelvre, magyarázatot írt hozzá és ez jelent meg a legelső Luther-kiadványként.

Egyedülálló képzés

Amint azt a résztvevők és az oktatók elmondták, több hozadéka is van az országban egyedülálló nyári egyetemnek, hisz a szervezők a hangszertanulás, repertoárbővítés, stílusismeret mellett az egymással való zenélésre és a közönség előtti megmutatkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Filip Ignác Csaba szerint sokat elárul az is, hogy a jövőben tízéves Barokk Fesztiválzenekar tagjainak nagy része csíkszeredai zenész.

A magyarországi Palócz Réka kilenc diáknak tartott énekkurzust. „A kamarazenélés, a közös munka elég nagy hangsúlyt kap ezen a képzésen. Ugyanakkor a tánckurzusra az összes résztvevő szabadon becsatlakozhatott, és ez a stílusismeretben is olyan pluszt ad, amelyet lehet alkalmazni zenélésnél is.” Kónya István visszatérő oktatója a Régizenei Nyári Egyetemnek, ő gitáron és lanton oktat. Rámutatott, azért is jó ez a rendezvény, mert alkalmat ad a résztvevő diákoknak a fellépésre. A sepsiszentgyörgyi és jelenleg Svájcban élő Fülöp Mária a csembalókurzust vezette. Tőle megtudtuk, hogy csembalót többnyire csak külföldön lehet vásárolni. A hangszer elég súlyos, naponta kell hangolni és a húrokat cserélni rajta, oda kell figyelni a karbantartására. Meglehetősen drága: a legolcsóbb használt hangszer is ezer euróba kerül, de hatvan-hetvenezer eurós csembalót is árulnak.

Forradalmi erjedés?

Mi tulajdonképpen a reformáció? Egyszeri villámcsapás vagy egy állandó, forradalmi erjedés?

– ezzel a címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a fesztivál fő témájához kapcsolódva, amelynek moderátora Boér Ká­roly volt. Meghívott beszélgetőtársként Péter Éva egyetemi előadótanár, Magyary Ferenc publicista, újságíró és Csörsz Rumen István bölcsész véleményét hallgathatta a Mikó-vár bástyatermébe szép számban összegyűlt közönség. Az est folyamán Péter Éva a reformáció zenéjének alakulásáról tartott előadást. Több hangfelvételt is lejátszottak, a közönség együtt énekelt, és levetítették Boér Károlynak az idén készült dokumentumfilmjét a szászcsávási éneklő gyülekezetről.

Amikor a reformációt próbáljuk értelmezni, abból kell kiindulni, hogy a reformátorok mit gondoltak a reformációról. Úgy látták, hogy az Isten kezdeményezése a vele való kapcsolat helyreállítására”

– fogalmazott Magyary Ferenc. Csörsz Rumen István úgy véli, hajlamosak vagyunk a lezárult folyamatokat kapszulaszerűen, dióba zárva szemlélni, lekerekítve látni. „Ez öncsalás. A reformációval kapcsolatban is az, mert ez az ötszáz év a jelen. Ebben élünk. Az individuális vallásértelmezés, a szöveg személyes ismerete, a szentírás és a szent írás jelenében működünk mi is. A polgári társadalom pontosan ezen alapul. Ha ők ezeket az ablakokat annak idején nem nyitják ki, mi most nem beszélgetnénk ilyen fesztelenül, hanem sokféle kasztrendszer köpenyét viselve alig állnánk szóba egymással.”

Péter Éva egyházzenész fontosnak tartja a gyülekezet számára a muzsikát. „Sokszor találkozok olyan kalotaszegi gyülekezeti énekléssel, ahol lehet, hogy az énekhang kicsit erőltetett hangzást tükröz, de tele van lélekkel. Ha elhallgattatjuk a gyülekezetet, akkor a lelke is be fog szorulni. Az, hogy az emberek kitárhatják énekben a szívüket, nagy kincs számukra.”

Tele fantáziával, nyitottsággal

A Les Musiciens de Saint-Julien együttes előadásán változatos kuplék, altatók, vándordalok, a természetet dicsőítő himnuszok és táncdallamok meséltek szerelemről, hűtlenségről, az évszakokról, megszállásról és száműzetésről. Francois Lazarevitch, az együttes alapítója húsz éve érdeklődik az ír hagyományos zene iránt, és mindig is érdekelte a népi zenélés és tánc. A csíkszeredai közönség a régizene színpadán a jól ismert bolognai Ensemble Les Nations együttest is hallhatta, amelyet Maria Luisa Baldassari csembalóművész alapított. Az együttes fő tevékenysége az énekhang és a hangszerek együtthangzására irányul különös hangsúlyt fektetve az artikulációra és kiejtésre. Az együttes tagjai 15. századi laudákat és frottolákat, 16. századi polifonikus műveket és 17. századi motettákat és oratóriumokat tanulmányoztak, ahonnan elsajátították a korabeli frazírozást, artikulációt és légzéstechnikát.

Az Ensemble Cantilene együttes tagjai kizárólag csak kedvtelésből muzsikálnak. A magyar, holland és német zenészek egy alkalmi koncerten találtak egymásra 2016-ban. Az együttesalapító Anneke Boeke hírneves holland furulyaművész szerint „a régizene tulajdonképpen a népzenének a gyereke. Vad, friss, tele van fantáziával, nyitottsággal, minden benne van”. Lesták Bedő Eszter budapesti hegedűművész, a zenekar másik tagja elmondta: a magyar népzene volt az első zenei hatás, ami érte: négyévesen vitték el szülei a táncházmozgalom elinduláskor egy eseményre, és ő akkor döntötte el, hogy hegedülni is fog. Anneke Boeke kijelentette: „nyilván a modern hegedűsöknek is meg kell tanulniuk régizenét játszani, mert ez így együtt működik, csakis a régiből lehet újat építeni, csak úgy lehet építkezni.” Csíkszeredába 17. századi német egyházi zenét hoztak, de beloptak olasz táncokat is.

Figyelnek a gyerekekre

Anneke Boeke hangsúlyozta: Csíkban a szülők gyerekekkel érkeznek az eseményre, ez pedig Európában ritka jelenségnek számít a hasonló rendezvényeken. Elmondta, őket nem zavarják a gyerekek, számukra nagy öröm, ha minden generáció hallja ezt a zenét. A gyereksírásnál zavaróbb egy előadó számára, ha egy mobiltelefon csengőhangja szólal meg koncert közben. Filip Ignác Csaba hozzátette: korán kap impulzust a gyermek és lehet, hogy könnyebben fog nyitni később ebbe az irányba. Az elmúlt évekhez hasonlóan a fesztivál szervezői a gyerekeket is megszólították. Szombaton a Mikó-vár udvarán Reneszánsz Gyereknapot tartottak, ahol kézműves foglalkozásokban és reneszánsz játékokban vehettek részt a kicsik a Pörgettyű Játszóház, a Talentum Játszóház és az Arany Griff Rend közreműködésével.

Nyomot hagyott a fesztivál

Vasárnap délelőtt a szentmisék és istentiszteletek után a csíkszeredai templomokban különböző koncerteket hallgathattak az érdeklődők. Délután a magyarországi Musica Historica koncertjén a reformáció korának magyarországi zenéjét ismerhette meg a közönség, ezt követően pedig az olaszországi La Rossignol együttes jóvoltából az olasz reneszánsz ünnepségek zenéjét és táncát. A Csíkszeredai Régizene Fesztivált reneszánsz táncház zárta.

„Amit elterveztünk, összejött. Jó együttesek voltak, magas színvonalú koncertek, jó hangulat, jókedv, ennél többet szervező nem kívánhat. Az együttesek is meg voltak elégedve és szívesen jönnek máskor is” – összegzett lapunknak Filip Ignác Csaba, aki úgy véli, a régizene mindig képes megújulni, új mondanivalóval, új élményekkel szolgálni. „A Régizene Fesztivál nyomott hagyott a város életében. Örömteli, ha teltházakat látunk. A régizenét nem úgy kell nézni, hogy valamikor rég volt érdekes: akkor szól, akkor hat, amikor játsszák. Most is ugyanaz történik, mint háromszáz évvel ezelőtt: az emberek megszülettek, éltek, szomorúak voltak, örültek. Ezt fejezi ki a zene, és ez mindig aktuális”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

 
Székely Sport