Örömmel várják a pápát a csángók
Péter Beáta 2019. május 27., hétfő

Örömmel várják a pápát a csángók

Nagy várakozással tekintenek a moldvai magyarok a pápa romániai látogatása elé. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált a csíksomlyói misén való részvételre, közben a moldvai püspök azt szeretné, ha a csángók a iaşi-ba mennének. 

Napi küzdelem a magyar nyelvért a Csángóföldön
Péter Beáta 2019. május 02., csütörtök

Napi küzdelem a magyar nyelvért a Csángóföldön

Olyan szakaszba érkezett a moldvai magyaroktatás, amikor az Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően „mindkét lába leér a földig” – fogalmazott az Erdélyi Naplónak Márton Attila, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program koordinátora Lészpeden. 

 

Magyarul tanítani a Szeret folyón túl
Péter Beáta 2019. április 19., péntek

Magyarul tanítani a Szeret folyón túl

Kissé kanyargós, de aszfaltozott úton haladunk Moldva legkeletibb magyar települése felé. Magyarfaluban jelenleg az egykori román iskola épületében zajlik a magyaroktatás délutánonként egy lelkes, fiatal házaspár vezetésével. Őket látogattuk meg. 

Csíksomlyói passió, a hazahozott szenvedéstörténet
Péter Beáta 2018. augusztus 16., csütörtök

Csíksomlyói passió, a hazahozott szenvedéstörténet

A Nemzeti Színház a nemzet színháza – véli Vid­nyánsz­ky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Ennek a gondolatnak a jegyében hozzák el augusztus 18-án a Csíksomlyói passió című előadásukat a Nyeregbe, amelyet ingyenesen lehet megtekinteni.

Tízezrek közös szenvedélye Tusványos
Péter Beáta 2018. augusztus 06., hétfő

Tízezrek közös szenvedélye Tusványos

Harminc sátorban öt nap alatt mintegy ötszáz előadás és számos koncert várta mindazokat, akik részt vettek a Tusnádfürdőn megtartott 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. A rendezvényen lapcsoportunk megújult kiadványai is bemutatkoztak. 

Különleges övezet a Székelyföld?
Péter Beáta 2018. július 20., péntek

Különleges övezet a Székelyföld?

Együtt kell működniük a székelyföldi városoknak – véli Ráduly Róbert polgármester, akivel városvezetői munkájáról, Csíkszeredáról, mint székelyföldi centrumról, a prefektussal való együttműködéséről, az autonómiáról és bűnvádi pereiről beszélgettünk.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

Ételszentelés Krisztus nevében
Péter Beáta 2018. március 30., péntek

Ételszentelés Krisztus nevében

Húsvétvasárnap reggel Csíkszeredában tartják a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését, ahol több ezren gyűlnek össze a Szabadság téren. Húsvétra készülődve Darvas-Kozma József csíkszeredai plébánossal elevenítjük fel az esemény főbb mozzanatait. 

 

Péter Beáta 2018. március 24., szombat

Mappadoszár

Nagy zűrzavar kerekedett, egymás oldalába könyököltek, rátapostak a másik lábára, szemüvegek potyogtak a földre, körmök törtek le, kabátgombok szakadtak.

Téltemetés, móka és mulatozás
Péter Beáta 2018. február 16., péntek

Téltemetés, móka és mulatozás

Huszonhatodik éve, hogy a Hargita megyei hagyományőrző csoportok farsangfarkán közösen temetik el a telet ízelítőt nyújtva a helyi hagyományokból. Az idei farsangbúcsúztatóra a húshagyókeddet megelőző szombaton Csíkszentsimonban került sor. 

Civil szféra lelkesedésből
Péter Beáta 2018. február 02., péntek

Civil szféra lelkesedésből

Éjjel megírt pályázat, sok önkéntes munka és a szabadidő feláldozása – ismerős lehet mindazoknak, akik civilszervezetben tevékenykednek. Annak jártunk utána, mi e munkának a mozgatórugója, és hogyan lehet az anyagi erőforrásokat előteremteni.

Több dudás egy csárdában
Péter Beáta 2017. december 21., csütörtök

Több dudás egy csárdában

Az új adóreform megtizedeli a helyi önkormányzatok költségvetését. Ennek sok városban a helyi kulturális intézmények látják a kárát. Hargita megyében a kiadások kényszerű lefaragása hatékonyabb együttműködésre kényszeríti a kulturális intézményeket. 

 

Madéfalvi hagymát tessék!
Péter Beáta 2017. szeptember 09., szombat

Madéfalvi hagymát tessék!

Ha szeptember, akkor ideje beszerezni a hagymát, mégpedig Madéfalváról. Ezt jól tudják a csíkiak, de a távolabbi vidékekről érkezők is, akik szép számban vesznek részt a madéfalvi hagymafesztiválon. Idén a kilencedik kiadását tartották a rendezvénynek. 

A ma is élő régizene
Péter Beáta 2017. július 25., kedd

A ma is élő régizene

 Nyolc országból érkező tizennégy együttes, öt egyéni előadó huszonkét koncert keretében szólaltatta meg a régizenét Csíkszeredában július 8-16. között. A fesztivál ideje alatt több zenei évfordulóról is megemlékeztek.

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.