Péter Beáta 2019. május 27., hétfő

Örömmel várják a pápát a csángók

Nagy várakozással tekintenek a moldvai magyarok a pápa romániai látogatása elé. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége 1300 személyt regisztrált a csíksomlyói misén való részvételre, közben a moldvai püspök azt szeretné, ha a csángók a iaşi-ba mennének. 

Péter Beáta 2019. május 02., csütörtök

Napi küzdelem a magyar nyelvért a Csángóföldön

Olyan szakaszba érkezett a moldvai magyaroktatás, amikor az Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően „mindkét lába leér a földig” – fogalmazott az Erdélyi Naplónak Márton Attila, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program koordinátora Lészpeden. 

 

Péter Beáta 2019. április 19., péntek

Magyarul tanítani a Szeret folyón túl

Kissé kanyargós, de aszfaltozott úton haladunk Moldva legkeletibb magyar települése felé. Magyarfaluban jelenleg az egykori román iskola épületében zajlik a magyaroktatás délutánonként egy lelkes, fiatal házaspár vezetésével. Őket látogattuk meg. 

Péter Beáta 2018. augusztus 16., csütörtök

Csíksomlyói passió, a hazahozott szenvedéstörténet

A Nemzeti Színház a nemzet színháza – véli Vid­nyánsz­ky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Ennek a gondolatnak a jegyében hozzák el augusztus 18-án a Csíksomlyói passió című előadásukat a Nyeregbe, amelyet ingyenesen lehet megtekinteni.

Péter Beáta 2018. augusztus 06., hétfő

Tízezrek közös szenvedélye Tusványos

Harminc sátorban öt nap alatt mintegy ötszáz előadás és számos koncert várta mindazokat, akik részt vettek a Tusnádfürdőn megtartott 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. A rendezvényen lapcsoportunk megújult kiadványai is bemutatkoztak. 

Péter Beáta 2018. július 20., péntek

Különleges övezet a Székelyföld?

Együtt kell működniük a székelyföldi városoknak – véli Ráduly Róbert polgármester, akivel városvezetői munkájáról, Csíkszeredáról, mint székelyföldi centrumról, a prefektussal való együttműködéséről, az autonómiáról és bűnvádi pereiről beszélgettünk.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

Péter Beáta 2018. március 30., péntek

Ételszentelés Krisztus nevében

Húsvétvasárnap reggel Csíkszeredában tartják a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését, ahol több ezren gyűlnek össze a Szabadság téren. Húsvétra készülődve Darvas-Kozma József csíkszeredai plébánossal elevenítjük fel az esemény főbb mozzanatait. 

 

Péter Beáta 2018. március 24., szombat

Mappadoszár

Nagy zűrzavar kerekedett, egymás oldalába könyököltek, rátapostak a másik lábára, szemüvegek potyogtak a földre, körmök törtek le, kabátgombok szakadtak.

Péter Beáta 2018. február 16., péntek

Téltemetés, móka és mulatozás

Huszonhatodik éve, hogy a Hargita megyei hagyományőrző csoportok farsangfarkán közösen temetik el a telet ízelítőt nyújtva a helyi hagyományokból. Az idei farsangbúcsúztatóra a húshagyókeddet megelőző szombaton Csíkszentsimonban került sor. 

Péter Beáta 2018. február 02., péntek

Civil szféra lelkesedésből

Éjjel megírt pályázat, sok önkéntes munka és a szabadidő feláldozása – ismerős lehet mindazoknak, akik civilszervezetben tevékenykednek. Annak jártunk utána, mi e munkának a mozgatórugója, és hogyan lehet az anyagi erőforrásokat előteremteni.

Péter Beáta 2017. december 21., csütörtök

Több dudás egy csárdában

Az új adóreform megtizedeli a helyi önkormányzatok költségvetését. Ennek sok városban a helyi kulturális intézmények látják a kárát. Hargita megyében a kiadások kényszerű lefaragása hatékonyabb együttműködésre kényszeríti a kulturális intézményeket. 

 

Péter Beáta 2017. szeptember 09., szombat

Madéfalvi hagymát tessék!

Ha szeptember, akkor ideje beszerezni a hagymát, mégpedig Madéfalváról. Ezt jól tudják a csíkiak, de a távolabbi vidékekről érkezők is, akik szép számban vesznek részt a madéfalvi hagymafesztiválon. Idén a kilencedik kiadását tartották a rendezvénynek. 

Péter Beáta 2017. július 25., kedd

A ma is élő régizene

 Nyolc országból érkező tizennégy együttes, öt egyéni előadó huszonkét koncert keretében szólaltatta meg a régizenét Csíkszeredában július 8-16. között. A fesztivál ideje alatt több zenei évfordulóról is megemlékeztek.

Legnézettebb