Legnagyobb veszély a légörvény lehet – hogyan lesz valakiből légiutas-kísérő?

Makkay József 2022. október 08., 08:05

Szakmának indult számára a repülés, de annyira megszerette, hogy most már hivatásként tekinti. Varga Kriszta légiutas-kísérő nem gondol arra, hogy más munkát keressen, mert úgy érzi, nehezen tudna beilleszkedni egy „földi” munkába.

Legnagyobb veszély a légörvény lehet – hogyan lesz valakiből légiutas-kísérő?
galéria
A légiutas-kísérő szerint a légitársaságok csak utolsó lehetőségként folyamodnak a járatok törléséhez Fotó: Makkay József

– A közhiedelem szerint szigorú követelményeknek kell megfelelniük mindazoknak, akik légiutas-kísérők szeretnének lenni. Ez mennyire igaz?
– Mint minden „veszélyesnek” számító munkakörben, a légiutas-kísérőknek is meg kell felelniük bizonyos feltételeknek. Legalább 18 évesnek kell lennie, lábujjhegyen állva karnyújtással el kell érnie 210 cm-t. Minimum középiskolai vagy azzal egyenértékű végzettséggel kell rendelkeznie. Kell tudjon úszni, és folyékonyan beszélni angolul, valamint egy további közép-kelet-európai nyelven (román, bolgár, lengyel, magyar, német, litván, lett, szlovák, cseh, macedón, szerb, ukrán, grúz vagy bosnyák). Korlátozások nélkül érvényes útlevéllel kell rendelkeznie. A választott bázistól számított 60 percnyire él, vagy készen áll a költözésre, és arra, hogy ezt az utat a munkarend szerint tegye meg. Nincsenek tetoválásai és/vagy piercingjei azokon a testrészeken, amelyek egyenruha viselésekor láthatóak. Feltételezhetően lelkes személyiség, aki szeret emberekkel dolgozni.

– Felvételit követően mennyi ideig tart a tanfolyam?

A kiképzés mintegy hat hétig tart, azt követően egy hétig tart a vizsgaidőszak, ugyanis előbb meg kell szerezni a légikísérői engedélyt a légiforgalmi hatóságtól.

Ezt követően az adott légitársaság belső eljárásai szerinti vizsga sikeres teljesítése után lesz valaki légikísérő.

– Mi a feladata egy légiutas-kísérőnek azon túl, amit az utas lát a repülőben?
– Amit az utasok látnak, az a kiváló ügyfélszolgálat biztosítása, ill. a barátságos légkör a fedélzeten. Ami viszont mindez előtt történik, az elsősorban a gépjármű teljes átvizsgálása. A légikísérő feladatához tartozik az utastér vizsgálata, illetve a vészhelyzeti felszerelések figyelmes ellenőrzése, hogy minden az előírásoknak megfelelően legyen tárolva, működjék és ne hiányozzon semmi (pl. oxigénpalackok, mentőmellények). Ezentúl fontos, hogy megfelelően lássa el a jármű és az utasok biztonságával kapcsolatos feladatokat a legmagasabb etikai normák betartása mellett. A légikísérő mosolyogva fogadja az utasokat, és segíti őket a repülés során, ugyanakkor kezeli a fedélzeti értékesítést.

– Többnyire hölgyeket látunk a repülőn. Ez minek tulajdonítható?
– Ezt részben megcáfolnám, ugyanis

egyre több a férfi személyzet, nekik is fontos szerepük van a fedélzeten.

Talán azért van több hölgy, mert valahogy természetesebb a lányoknál a kiszolgálás, a mosoly és az empátia az utasokkal szemben. A férfiak viszont megtartják a fedélzeten a nyugalmat, könnyebben kezelik az esetleges konfliktusokat, kiállnak a női kollégák mellett. Léteznek bizonyos járatok, amelyeken kötelező legalább egy férfi légiutas-kísérőnek lennie.

– A légiutas-kísérők mindig úgy néznek ki, mintha skatulyából húzták volna elő őket. Ez is alapvető követelmény?
– Az egyenruha viselése mellett a smink, a haj- és kézápolás is követelmény. Meg van határozva a haj hossza a lányoknál, ugyanakkor a kötelező smink és manikűr színe is. A férfiaknak a szakáll- és a hajhosszra is oda kell figyelniük. A cipőnek is bizonyos követelményeknek kell megfelelnie, és bár viccesnek tűnik, az sem mindegy, hogy a terminálig milyen esernyőt használunk.

– A napi munka nyolc órából áll. Hogyan lehet ezt ezen a területen megvalósítani? Miként zajlik egy napod?
– A napi munka sosem nyolc óra, lehet kevesebb is, de megtörténhet, hogy akár 14 óra. Minden járat indulása előtt 70 perccel meg kell jelenni az irodában, ahol az aznapi járatról tartjuk a beszámolót a kapitány és az első tiszt jelenlétében (utasok száma, időjárás, különleges eljárások stb.). Ezt követően közösen levonulunk a repülőhöz, és felszállás előtt elvégezzük a biztonsági ellenőrzéseket.

Minden munkanap két vagy négy járatból áll (a járat egy fel- és leszállásból áll). Nap végén átadjuk a repülőt a következő csapatnak,

ha aznap még van tervezett repülés a repülővel. Ha a parkolóban marad, akkor azt a technikusok veszik át ellenőrzés céljából.

– Feltételezem, időnként továbbképzéseket is tartanak. Milyen gyakorlati kérdésekre helyezik a hangsúlyt?
– Kiemelt figyelmet szentelnek a biztonságnak. Évente több vizsgát kell teljesíteni ahhoz, hogy felfrissítsük tudásunkat, és naprakészek legyünk minden belső eljárással. Továbbá félévente és évente orvosi vizsgálatokon, pszichológiai és kommunikációs tréningeken veszünk részt. A légitársaságok a légi balesetekből, katasztrófákból tanulnak. Mivel mindent szigorúan ellenőriznek, újabb és újabb követelmények jelennek meg, ezeknek meg kell felelni, ezért sokszor online tréningeken is részt veszünk.

– Az esetek többségében fiatal utaskísérőket látni a repülőkön. Hány éves korig lehet dolgozni e munkakörben?
– Nincs megadott hivatalos korhatár, ez légitársaságtól függ. Nálunk vannak középkorú kollégák is, ám többnyire fiatalokat vesznek fel, mert az a politika, hogy ha kiképeznek valakit, szeretnék, ha az illető minél több ideig dolgozna a cégnél. Nyugdíjas korig lehet légikísérőként dolgozni, ám mivel e szakmában korábban van a nyugdíjazás, az ember fiatalon megy nyugdíjba.

– Hivatásnak vagy szakmának tartod-e? Te miért választottad?
– Számomra szakmának indult a repülés, de annyira megszerettem, hogy most már hivatásként tekintek rá. Jelenleg nem gondolok arra, hogy más munkát keressek, úgy érzem, nehezen tudnék beilleszkedni egy „földi” munkába.

– Kerültél-e munkád során veszélyes helyzetbe? Illetve történt-e valami vicces?

Veszélyes helyzetnek csak a turbulenciákat nevezhetem, de azok sem veszélyesek, inkább ijesztőek, mert sokszor kiszámíthatatlanok, és hirtelen kerülünk légörvénybe.

Szerencsére a repülőgépeket úgy tervezik, hogy rendkívül biztonságosak, ezért egyrészt kibírják a légörvényeket, másrészt a pilóták segítségével kikerülik azokat. Hogy kicsit ráz az utastér, az természetes, ám aki először tapasztalja, az megijedhet. Ami a vicces helyzeteket illeti. Szinte minden nap van bőven nevetés – az utasokkal együtt. Egy alkalommal Madridba utaztunk, nyár volt, amikor egy utas riadtan nyomogatta a hívógombot. „Folyik a vér a mennyezetből” – mondta ijedten. Elsőre elmosolyodtam, majd hívtam a kollégákat, nézzünk utána. Az utas hangosan szóvá is tette: „Te Úristen, hullát szállítunk?”

Miután kipakoltuk a poggyászteret, találtunk egy levágott tyúkot, amely nemcsak vérzett, hanem bűzlött is.

Egy nénike frissen vágott tyúkot szállított a kézi poggyászában, elmondta, a lányának viszi, aki elköltözött Spanyolországba és kívánja a házi tyúkhúslevest.

– A járvány ideje alatt leálltak a repülőtársaságok. Ezt miként élték meg a cégek? Milyen hatással volt az alkalmazottakra?
– A járvány a légitársaságokat még inkább érintette, mint a többi céget. Teljesen leállt a munka, nyolc hónapig otthon voltunk. Naponta vártuk, hogy megnyíljanak a határok. Az utazási kedv ugyan megmaradt, mert később maszkkal is tele voltak a járatok Akinek mennie kellett, az repült. Aki várhatott, az várt. Nyaralni viszont nem mentek sokan, elsősorban a járványügyi korlátozások miatt. A járvány lejárta után viszont megkétszereződött az utasok száma. Az is elindult, aki előtte nem repült volna. A tiltás erős hatással volt az emberek pszichéjére.

– Az idén rengeteg gép késik, más járatokat törölnek. Ez minek a következménye?
– A késés, valamint a járatok törlése a túlvállalás miatt történik. Minden légitársaság be akarja hozni a járvány okozta veszteségét, így kétszer annyi járatot indított, mint korábban. Viszont nem számolt azzal, hogy kevés a munkaerő. Ugyanakkor a légterek is le vannak terhelve.

Sokszor a késések azért történnek, mert a légiforgalmi irányítók a földön tartják a gépeket, hogy elkerüljék az esetleges légi baleseteket.

Például: ha tudják, hogy egyidőben Berlin felett 200 repülő mehet el, akkor a többit átirányítják, vagy késleltetik, amíg ürül egy idősáv. Így megtörténik, hogy 20–30 perccel, de akár egy órával is később indul a járat a balesetmegelőzés érdekében. Olyan is lehetséges, hogy a reptér nagyon zsúfolt, nem képes több utast befogadni, ilyenkor a repülőben sokat kell várni, amíg lépcsőt hoznak a repülőhöz a kiszálláshoz. Ha viszont személyzethiány áll fenn, akkor minden egymásra tevődik, így felgyülemlik a sok késés…végül pedig törölhetik a járatot. Tudni kell, hogy a légitársaságok utolsó forrásként nyúlnak a járatok törléséhez, ugyanis ez sem nekik, sem az utasoknak nem kellemes. A cégek pénzt veszítenek, az utasok pedig az utazást, a szállodát, munkát stb. A repülők késése tehát elsősorban nem a légitársaságoktól függ. Vagy ha mégis, akkor minimális százalékban. Sok tényezőn múlik a késes, jó, ha az ember tudja, mire számítson, amikor útnak indul. Néha az autóval való utazás során is megtörténik, nem lehet előre tudni, hogy baleset miatt dugóba kerülünk-e, vagy útjavítás miatt lezárják a sávot, és kilométeres sorok alakulnak ki.

– Vajon mikor juthatunk el abba az ideális állapotba, hogy visszaálljon a régi rend, s az emberek visszanyerjék bizalmukat?

Minden társaság reménykedik, hogy újra minden a régi lesz, de azt mindannyian tudjuk, már nem valószínű, hogy ez megtörténik.

Sok minden változott gazdasági, politikai, egészségügyi téren. Ezért próbálunk igazodni a lehetőségekhez. Senki nem mer előre tervezni, a bizonytalanságot pedig már valahogy megszoktuk a járvány ideje alatt. Az emberek még mindig félnek messze utazni, nehogy ott ragadjanak. Aki eddig inkább otthonülős volt, szerintem ezután sem megy, aki viszont utazott, az továbbra is belevág.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport