Kézműves nedűk határon innen és túl

Borbély Zsolt Attila 2016. július 06., 21:43

Az arctalan nagyüzemi sörök helyett egyre több igényes sörivó keresi a Kárpát-medencében a helyi kézműves söröket. Vásárhelyi István sörszakértővel a sörforradalmat ígérő kézműves termékek felfutásáról beszélgettünk.

 

Kézműves nedűk határon innen és túl
galéria


– Mikor kezdtél a sörök iránt érdeklődni és mikor vetted észre, hogy a sör nem azonos azzal a nagyipari arctalan tucattermékkel, amellyel a multinacionális cégek elárasztják a világot?

– Az első nagy találkozás a sörrel legtöbbünknek, így nekem is Prága, ami a főiskolás évekre nyúlik vissza. Ekkor még a hangulatot, az együttlétet jelentette a sör, bár magyar–történelem szakosokként már hozzákapcsoltunk irodalmat (Hrabal) és történelmet is, és persze „szakirodalommal” a kezünkben, a prágai sörkalauz alapján jártuk be a kultuszhelyeket, a „Pinkas”-t, az „u Tomasu”-t, az „u Fleku”-t vagy az „u Medvidku”-t. A második, már érettebb rácsodálkozásom a sörre egy kölni kiránduláshoz kötődött, ahol a sokféle Kölsch (Früh vagy a Päffgen) mellett betévedtünk a Biermuseumba és – többek között – egy Magnum-palackos, kék címkés Chimay-t is ittunk, ami alapvetően megváltoztatta a sörről alkotott addigi gondolkodásunkat. A sör és a gasztronómia összekapcsolódásának gondolati csírája is talán itt fogant meg bennünk, amikor elstoppoltunk Maastrichtba és a helyi fűszeresnél vettünk két friss zsemlét, egy-egy háromszög Brie-t és egy-egy palack Duvelt, amit jóízűen elfogyasztottunk a Maas partján a szeptemberi napsütésben. Azután sorra jöttek az angol és skót élmények.

– Mi adta a blogindítás ötletét?

– Lassan hét esztendeje, hogy Bart Daninak a felhívására írtam egy kis cikket arról, miért jó télen sört inni. Dani a kézműves sörök fesztiváljának, a Főzdefesztnek a kitalálója és főszervezője, a magyar kézműves sörök terén az egyik kulcsfigura. A cikk hatására Dani megkeresett és belecsöppentem a sörbloggerek és sörboltosok világába. Megalapítottuk a Magyar Sörgasztronómiai Egyesületet. Olyan tagok voltak még itt, mint Kővári Gergő, a Csakajósör tulajdonosa, Tibold Ákos és Utassy Rolli, akik a Sörmanufaktúrának és egy időben a Legenda főzdének is társtulajdonosai voltak, vagy Vétek György és Kovács Gábor, a két „nagy öreg”, akik már a 90-es években is a sörről írtak. Csináltunk néhány úttörő szeánszot, ahol saját kreálmányokat kóstoltunk speciális sörökhöz. Egy ilyen alkalommal készült a Weltenburger Asam Bock (egy német apátsági sötét duplabak) mellé egy kólás-őszibarackleves ízesítésű tiramisut kínáltam, amivel megalapoztam a sörgasztronómus „hírnevemet”. Ekkor kért meg a szintén egyesületi tag Elter András (Richard Duchemin) és Nagy András (Pável), akik a Sörbúvárt alapították, hogy írjak a blogjuknak. Az évek során egyre többet publikáltam a fórumon, majd átvettem a szerkesztést is. Az elsőéves munkánk eredményeként szerencsésen felkerültünk a gasztrobloggertérképre, mert a HVG Goldenblog szavazáson a szakmai zsűri 2011-ben beválasztotta a Sörbúvárt a 10 legjobb gasztroblog közé. A főbb sörös blogok – Folyékony Kenyér, Kontár Komlókutató, Serteperte, illetve az újabbak a Fenékig, Mese habbal stb. – között folyamatosan jelen vagyunk, s mivel nagyon jó a kapcsolatunk a sörfőzdékkel, boltosokkal, sok újdonságról tudunk beszámolni.

– Szembetűnő blogodon, hogy más fórumokkal ellentétben, mintha inkább a tárgyalt nedűk erényei kerülnének kidomborításra.

– Mivel a gyengébb lábakon álló sörkultúrának egyelőre erősödni kell a jóval erősebb alapokon álló borral szemben, az én filozófiám az, hogy a jóról mindig szívesen írok. A hibákat jellemzően először a főzdével beszélem meg.„Gyilkos kritikákat” nem írok, csak abban az esetben, ha káros folyamatokat látok, vagy a kézműves-kisüzemi filozófiát meghazudtoló olcsóságra, ügyeskedésre bukkanok. Természetesen nem mondok csak azért jót egy sörről sem, mert ismerem a sörfőzőt, de azt már sok házi sörfőző versenyen megtanultam, hogy szándékosan senki sem csinál rosszat, és még egy hibás főzetnek is vannak erényei, amiket az ízhibák mellett meg lehet találni.

– Kézműves söröknél mennyire gyakoriak az ízhibák?

– A minőség a 2014-es mennyiségi bumm után szerencsére sokban javult, így egyre kevesebb az ízhibás sör. Azonban a sörfőzőkön kívül jövőben is sok minden múlik a boltosokon, csaposokon és persze a fogyasztói tudatosságon, hiszen a tárolás, szervírozás, a tiszta csapok ugyanúgy befolyásolják a sör minőségét.

– Mi tartozik még „sörprófétai” tevékenységedhez?

– Az utóbbi időben nagyot nőtt a népszerűsége a sörnek, így a Facebook-oldalamon, a Beer Gastronomyn teszem közzé a blog írásait, és osztok meg sörös információkat, sör-étel párokat mutatok be, s ha megkeresnek, szívesen adok tanácsokat is. Tavaly óta sörgasztronómusként, a Magyar Sörgyártók Szövetségének a sört népszerűsítő kampányában, a Sör mi több nevű eseménysorozatban veszek részt. Gyakran járok sörkóstolókat tartani az országon belül és a határon túl is, így még szélesebb körben tudom bemutatni a sörök sokszínűségét.

– Lehet-e a sörforradalomról beszélni?

– Magyarországon sajnos a nagyipari sörök nagy része – hasonlóan sok más élelmiszerhez – ipari termék, akár a mosópor, így a 3+1 nagy gyártónak (Heineken, Dreher, Borsodi, illetve a Pécsi) a volumen és nem a minőség a fontos. Hogy a lehető legköltséghatékonyabban tudják előállítani termékeiket, a megengedett arányban használják a pótanyagokat (kukoricagríz) és söreik gyorsított eljárással készülnek, hogy energiát és tárolókapacitást is spórolhassanak. Ez a szemlélet azért működhet, mert a magyar fogyasztók nagyon árérzékenyek. Ennek a fogyasztói rétegnek egy kisüzemi sörfőzde nem tud alacsony áron semmit nyújtani, de kialakulóban van egy igényesebb tábor, melynek tagjai a bor, hús, felvágott, sajt, kenyér, ásványvíz stb. mellett a vásárolt sörre is odafigyel. Ebben óriási szerepe van a bloggereknek és persze az éttermeknek-sörözőknek, illetve a fesztiváloknak, hiszen így széles és fogékony rétegnek mutatkozhat be egy-egy sörfőzde.

– Ki lehet-e jelenteni, hogy a kézműves sör érzékszervileg is beazonosíthatóan jobb a nagyiparinál?

– A kézműves sör nem mindig jobb a nagyipari söröknél, hiszen lágert, pilzenit nagyon nehéz kisüzemi körülmények között főzni. Viszont különleges ízek (speciális maláták, komlók, élesztők), főzés-erjesztési eljárások, megközelítések a nagyüzemi söröknél egyszerűen nem fordulhatnak elő, mert az eladáscentrikus gyártás ezt nem engedi meg. Míg egy kisüzemi tartályban 1200-2000 liter sör erjed, addig egy nagy gyár általában félmillió liter sört főz egyszerre. A kézműves-kisüzemi sör elkészítése filozófia, elhivatottság is. Talán egy céhes mester és egy tömegtermékeket előállító gyár közt feszülő ellentét mutatja be a legjobban a különbséget a kisüzem és a nagyipar között. Nagyon fontos azonban a hitelesség és a minőségi igényesség. Sok olyan kisüzemi sörfőzde is megjelent a piacon, amely csak a nevükben állít elő kézműves termékeket, hogy drágán árulhasson silány sört. Ezeket a lépcsőket a bor az elmúlt 25 évben már bejárta, a kisüzemi sör még csak 5 éve kezdte el azt a nagyon hosszú utat, hogy a fogyasztókat megnyerje magának. Ugyanakkor bizton állítható, hogy a fejlődési irány jó, egyre több a nemcsak élvezetes, de egyenesen csúcsminőségűnek is nevezhető sör, amit egyébként a világ különböző pontjain rendezett sörversenyek eredményei is visszaigazolnak.

– Mi a véleményed az erdélyi kisüzemi sörfőzés sikertörténetének számító Igazi Csíki Sörről?

– Személy szerint nagy várakozással néztem a csíkszentsimoni kis sörgyár alapítása elé, és annak külön örültem, hogy a Heineken-féle névhasználati per következményeként mennyire összezárt a határon túli és inneni magyarság. Ebből a szempontból egyértelműen pozitív az Igazi Csíki Sör megjelenése a piacon. Az első főzet még hozta is a várakozást, és ha a kisüzemi mértékkel mérve nem is annyira izgalmas sör készült, azt mindenesetre kimondhatjuk, hogy a helyi nagyüzemi sörökhöz képest egy jobb minőségű sör jelent meg a piacon. Sajnos – vélhetően az óriási kereslet miatt – a viszonylag kis kapacitású gyár tavaly nyáron gyorsíthatott az eredeti érlelési eljáráson (ez természetesen csak a kóstolások alapján felmerült hipotézis és az én maximalizmusom), mert visszaesett a minőség. Remélem, hogy az új beruházásukkal ez a probléma megoldódik és kellő ideig fognak érni a sörök, s egyúttal visszatérnek a debütáláskor lerakott jó alapokhoz. A főzde tavaly karácsonyi főzete, a Csíki Mézes is egy ígéretes innováció volt (a magyar sörhöz helyi magyar méhésztől szerezték be a mézet), de kóstolás után azt kellett megállapítanom, hogy kiforratlan a recept, nem elég kifinomult. Ez is azt láttatja, hogy egy jó koncepció után még nagyon sok munkának, kísérletezésnek kell megelőznie egy késztermék megjelenését. Természetesen egy márkához lehet érzelmileg is kötődni, de ha egy sörfőzde ezt a kötődést megszerezte, akkor ez felelősséggel is jár, és egy idő után már elmúlik a sörmárka mellé helyezett érzelmi romantika, amit amúgy a Csíki Sör marketingesei jó érzékkel ki is használtak. Egy sörfőzde végtére is elsősorban üzleti vállalkozás, nem kultúrmisszió.

– Tartottál sörkóstolót Aradon, meghívottja vagy a nagyváradi Szent László Napoknak. Hogy látod, az erdélyi magyarok mennyire fogékonyak a kézműves sörökre?

– Közös barátunk, Vámos Attila szomolyai borospincéjében ismerkedtem meg több olyan erdélyi, partiumi magyar barátommal, aki a magyar kultúra mellett a gasztronómiai kultúrát is lelkesen támogatja, terjeszti. Tőlük kaptam a meghívást először Aradra, a Tulipán Könyvesboltba, majd Nagyváradra, a Bodegába, illetve a Szent László Napokra, és mindkét helyszínen több híres magyar borász után én is tarthattam sörkóstolót, amit nagy megtiszteltetésnek tartok. Mindenkire hat a közös magyar múlt, így én is igyekszem ezeket a kóstolókat nem csupán gasztronómiai előadásnak, hanem részben kultúrtörténeti együttlétnek is felfogni, és a magyar sörtörténetre is kitérek ilyenkor. Az a tapasztalatom, hogy egy nagyon befogadó, érdeklődő és fogékony közeggel találkozom. Sok szempontból még hagyományos az ízlésvilág, a lágersörök (világos és sötét egyaránt) a legnépszerűbbek, de az IPA-k, Pale Ale-ek kapcsán látható, hogy nyitottak az újra, ezért megpróbálom a kóstolókon extrémebb ízekkel egy kicsit feszegetni a határokat. Azt gondolom, hogy ha a román szabályozás is meg fogja engedni, várható, hogy kialakul egy otthon főző réteg, amiből kinőhet egy fiatalos sörfőző generáció, ez pedig azt hozza el, mint Magyarországon, hogy az igényesebb fogyasztói kör már nem elégszik meg csak a nagyipari sörökkel és a vendéglátóhelyek is beemelik kínálatukba a kézműves borok mellé a kisüzemi söröket. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport