A siker elsősorban a hozzáálláson múlik – beszélgetés az Egyesült Államokban élő Vermes Péter labdarúgóedzővel

2021. november 06., 10:19

Vermes Péter az első amerikai focista, aki a magyar NB 1-ben is rúgta a bőrt a Győri ETO színeiben. Ő az egyedüli sportember, aki ugyanazzal a csapattal megnyerte a Major League Soccer (MLS) amerikai profi labdarúgó-bajnokságot játékosként és később szakvezetőként egyaránt.

A siker elsősorban a hozzáálláson múlik – beszélgetés az Egyesült Államokban élő Vermes Péter labdarúgóedzővel
galéria
Vermes Péter és Javorek István Kansas Cityben

A sok elfoglaltságom miatt halasztottam, hogy felhívjam Pétert. Nagyjából tizenkét éve beszélgettünk telefonon annak a lehetőségéről, hogy erőnléti edzőséget vállaljak focicsapatánál. De rájöttem, hogy az idős korom és a rengeteg utazás miatt ez nem lenne jó megoldás számomra. Később személyesen is találkoztunk, és nagyon jó baráti kapcsolat alakult ki köztünk. Egy alázatos, mindenkivel nagyon kedves, figyelmes és napi elfoglaltsága ellenére mindig türelmes személyt ismertem meg benne, aki büszke csapatára és klubjára, ami az ő kitartó ős önzetlen munkájának az eredménye.

Jellemző Vermes Péterre a következő történet: a közelükben van egy élelmiszerüzlet kitűnő sütödével. Péter nagyon megkedvelte az egyik péket, aki Grúziából emigrált, de imádja a magyar focit. Ahogy ezt megtudta, azonnal meghívta a következő meccsre, ingyen jegyeket és parkolóhelyet is biztosított számára.

Édesapja az 1956-os forradalom után veszélyes és kalandos szökés után jutott ki Ausztriában, ahonnan az Egyesült Államokban emigrált. Itt sikeres biznisze mellett a gyerekeivel is megszerettette a sportot,

elsősorban a focit. Az idősebb Vermes egy idő után fedett labdarúgó-edzőközpontot is üzemeltetett New Jersey-ben.

Péter karrierje gazdag és sikeres. Nagyon büszke, hogy lakóhelyén, Overland Park városában megalakította a Blue Valley Soccer Clubbot, amelynek technikai igazgatója. Sokszor kocsikázom arra felé, és öröm nézni, hogy számos pályán tartanak a gyerekcsapatoknak edzéseket. Minden látogatásomkor végignézem a csodálatos sportkomplexumot, ahol kiváló körülmények között készülhetnek a játékosok. Az a hír járja, hogy David Beckham, aki jövőre új csapatával nevez be az MLS bajnokságba, azt mondta, ilyen modern felszerelésű klubról még ő sem mer álmodozni. Talán erre a legbüszkébb Péter és örömmel mutatja, hogy a futurisztikus paradicsomában rendeznek nemzetközi edzői tanfolyamokat. A háromszintes edzői televíziós elemző központban edzés közben képernyőn elemzik a szakemberek az edzéseket. Az országos keretek is örömmel használják ki az alkalmakat, hogy itt készüljenek fel. Nem csoda, hogy a Kansas City Chief csapatának világhírű amerikai futball-játékosa, Patrick Mahomes is szívesen használja az edzőtermeket.

Sokszor látok képeket, videókat az otthoni bajnoki meccsekről, de olyan hangulatot, amilyent ebben a stadionban tud a máskülönben nagyon fegyelmezett közönség teremteni, nem is lehet szavakba önteni.

Még nem volt olyan meccs, hogy a húszezer férőhelyes aréna ne legyen megtelve. Ez mind Vermes Péter nevéhez fűződik, aki rengeteg elfoglaltsága mellett is örömmel mutatja be látogatóinak a komplexumát. Különböző alkalmakkor, egy kávé mellett sokszor beszélünk tevékenységéről, ezúttal azonban az Erdélyi Napló olvasói számára kértem meg, hogy válaszoljon kérdéseimre.

Vermes Pétert 1988-ban megválasztották az év játékosának az Egyesült Államokban

– Védőként is sok gólt szerzett pályafutása során. Komplett játékosnak tekinti magát, aki szeretett kalandozni a középpályán és segíteni a támadásban, vagy energikus, „mindig előre” típusú személyisége miatt találja magát a csatár helyén?

– Téves a pozícióm leírása. Miután pályafutásom során középcsatárként, majd középhátvédként játszottam, inkább totális futballistának tartottam magam, mint csupán egypozíciós játékosnak. Amikor a csapat birtokolja a labdát, mindenki támad. Amikor a csapatnál nincs labda, mindenki védekezik. Sok gólt szereztem pályafutásom során, mert egy adott időben középcsatárként játszottam. Ugyanakkor védőként is vannak jó meglátásaim, és ebből következik, hogy képes vagyok hátul is jól játszani.

– Sokoldalúsága okozott konfliktust az edzőivel, vagy értékesebbé tette a csapat számára?

– A legtöbb edző szereti, ha sokoldalú játékosai vannak, és több poszton is játszhatnak. Sosem voltak problémáim az edzőkkel a pályán elfoglalt helyzetemmel kapcsolatba, vagy a fegyelmezettség tekintetében.

– Az erdélyi Kovács István, az Ajax egykori trénere hogyan befolyásolta Önt játékosként és edzőként?

– Kovács István a korát megelőző edző volt. Sok ötlete valószínűleg a Hollandiával kapcsolatos saját tapasztalataiból származott. Abban az időben Hollandiában a csapatok úgy játszottak, hogy mindenki támadott és mindenki védekezett. Kovács filozófiája hatással volt rám, de hatással volt a labdarúgás egészére világszerte is.

– Mire a legbüszkébb pályafutása során játékosként és edzőként?

– Arra vagyok a legbüszkébb, hogy játékosként és edzőként – tehát két különböző pályafutás során is – nyerhettem és nyerek. Számomra mindig az volt a cél, hogy a legmagasabb szinten teljesítsek és győzzek. Eddig képes voltam ezt megvalósítani, ez tükröződik az elért eredményeimben.

– Az ifjúságfejlesztés a Sporting KC filozófiájának szerves része. Ön hogyan támogatta az ifjúsági futball növekedését a klubban és Kansas városában?

Játékos pályafutásom végén Kansasban már edzettem az ifjúsági futballcsapatot. Amikor abbahagytam a játékot, az átállás nagyon könnyű volt.

Ugyanakkor mindig is nagy ambícióm volt, hogy ne csak az ifjúsági futball működését értsem, hanem az edzését is. Ez magában foglalja a vertikálisan integrált rendszert, a fiataloktól kezdve a legjobb szakemberekig. A rendszer minden szintjén végzett tevékenység óriási segítséget nyújtott a jelenlegi munkámban. Úgy gondolom, hogy ez minden edző számára fontos előny, ha következetes akar maradni, és képes lenni arra, hogy különböző típusú játékosokkal tudjon bánni. A csapatunkban vannak 17 éves játékosaink is, akik fejlődési éveikben járnak. Tudnod kell kapcsolódni hozzájuk.

– Hogyan segítik a Sporting KC világszínvonalú létesítményei a játékosok felkészülését?

– Könnyű kívülről ránézni létesítményeinkre, és azt mondani: „ezek óriási megvalósítások, a pályák is nagyszerűek. Mindez hihetetlen erőforrás.” Nem hiszem, hogy ezeken sokat kell még bővítenem. Ugyanakkor

ha ilyen professzionális környezet vesz körül, elvárhatod a játékosoktól, hogy megértsék, ezeknek a létesítményeknek és erőforrásoknak a kihasználása nagy felelősséggel jár.

Nem lehet úgy hozzáállni, mintha szórakozni jönnénk ide. A játékosoknak dolgozniuk kell, hogy hasznukra váljanak a létesítmények.

– Figyelemmel kíséri a feltörekvő magyar játékosokat?

– Nagyon figyelek a magyar játékosokra. Ha helyesen végzed az értékelést, és megfelelő információkat kapsz az értékelésről, akkor megfelelő hozzáállású játékosokat kaphatsz. Világszerte és Magyarországon is nagyon sok jó focista van. A probléma az, hogy a játékosok sikere mindig a hozzáállásukon múlik. Ez nem azt jelenti, hogy olyant keresel, aki állandóan „kedves fiú” akar lenni.

Arra van szükség, hogy erős és győztes mentalitása legyen. Ezt a két dolgot kombinálni kell, mert ha egy játékos önző felfogású, akkor a mi klubunkban nem lesz eredményes.

A feltörekvő magyarországi játékosok esetében is a fő elv megmarad: kiértékelni és felmérni bennük a hozzáállást és a mentalitást.

A Sporting KC világszínvonalú létesítményében

– Urbányi István, a volt magyar válogatott labdarúgó hivatásos edzői szerepet töltött be a Kansas-i Sporting KC-ben, sokáig dolgoztak együtt. Milyen a munkakapcsolata vele?

– István már nincs nálunk. Sajnos ezen a pályán nem igazán volt sikere, még mindig Magyarországon van, szoros kapcsolatot tartok vele. Továbbra is információkat szolgáltat számunkra a játékosokról. Bár ma nincs hivatalos munkája nálunk, mégis van szerepe a hálózatunkban, és nagyon jó szemmel fedezi fel a fiatal tehetségeket.

– Fia és lánya is a sport közelében nőtt fel. Nekik milyenek tapasztalataik vannak?

– Mindkét gyerekem focizott, a lányom egészen az egyetemi évekig játszott. Soha nem számítottam arra, hogy profik lesznek, de úgy gondolom, hogy a sport nagyon fontos a felnövő gyerekek számára. Benne van a fegyelem, az együttműködés, a siker és a kudarc, amit mind át kell élni az életben. Ha veszítesz, ki kell találnod, miért. El kell határoznod, hogy jövő héten visszajössz, és megváltod magad és a világot. Ilyen az egész élet.

Szerintem minden gyerek valamilyen sportot űzve kellene felnőjön, mert ez sokat segít nekik a mindennapi életben, alakítja a személyiségüket.

Mindkét gyermekem itt lakik Kansas Cityben. A környéken élnek és dolgoznak, így a feleségemmel lehetőségünk van arra, hogy sok időt töltsünk együtt, nagyon közel állunk egymáshoz. Ebben a tekintetben is szerencsésnek mondhatom magam.

Vermes Péter
A New Jersey állambeli Willingboro nevű városában született 1966. november 21-én. Jelenleg a Sporting Kansas City vezető edzője és technikai igazgatója. Édesapja, Vermes Mihály a Budapesti Honvéd volt játékosa az 1956-os forradalom után emigrált.
A középiskolai focit a New Jersey-i Delran középiskolában fejezte be, 109 gólt lőtt, majd 1984-től a Loyola Greyhounds, majd Rutgers egyetemek csapataiban játszott. 1987-ben az ő góljával nyerték meg 26 év után az amerikai egyetemi bajnokságot. Profi karrierjét 1989-ben a Győri ETO-nál kezdte, játszott Hollandiában, Spanyolországban, majd az Egyesült Államokban a New Yorki Fever, Metro Stars, Colorado Rapids csapataiban. Játékos karrierjét a Kansas City Wizard-nál fejezte be.
Vermes hatvanhatszoros amerikai válogatott, részt vet az 1988-as szöuli olimpián, ahol az elért kitűnő eredményekért megválasztották az év játékosának az Egyesült Államokban, ugyanakkor az olimpia legjobb amerikai futballjátékosa kitüntetést is megkapta. Az 1990-es VB-én is sikeresen szerepelt. 2002-ben, több sérülést követően szögre akasztotta a focicipőket, és elkezdte edzői karrierjét. Vermest 2006-ban nevezték ki a Major League Soccerben szereplő Kansas City Wizards technikai igazgatójává. Jelenleg az MLS leghosszabb ideje hivatalában lévő menedzsere/vezetőedzője.

Javorek István

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport