Gazdaegyesületi fórum a szövetkezésről

EN-összeállítás 2017. március 30., 12:28

Az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete március 4-én szervezte meg harmadik alkalommal a Kolozs megyei Mezőgazdasági Konferenciát. A kolozsvári rendezvényen mezőségi, kalotaszegi és aranyosszéki gazdák vettek részt.

 

A kolozsvári Kerék-csárdában megtartott mezőgazdasági rendezvényen elsősorban a pályázatírásról és a szövetkezeti lehetőségekről tartottak felkészítőt Kolozs megye különböző vidékeiről érkezett magyar gazdáknak. A szervezők nevében az egybegyűlteket Moldvoy Ákos, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének elnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke köszöntötte. A megnyitón részt vett Mátis Jenő, a néppárt országos alelnöke és Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke is.

Moldvoy Ákos bemutatta a szervezet tevékenységét és a jövőbeni terveit, tájékoztatta a gazdákat az egyesületi tagság előnyeiről. Végezetül elmondta: ez a rendezvény nem jöhetett volna létre a magyar Földművelésügyi Minisztérium támogatása nélkül. Az előadások sorát Kocsy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kezdte, aki a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető fórumát mutatta be a jelenlévőknek. Nagy Dániel agrárközgazdász, fűszerpaprika – termesztő előadásában arról beszélt, hogyan sikerült egy év alatt felépíteni egy sikeres vállalkozást, és bemutatta az általa készített terméket is. Az idei rendezvény fő témája a szövetkezetek voltak, ide kapcsolódott Balogh Márton, a Civitas Alapítvány regionális koordinátora, aki előadásában bemutatta, miként hozta létre a Lunca Szövetkezetet, ami évről-évre egyre sikeresebb.

Varga Zoltán, a Goodwill Con­sulting cég pályázatírója az aktuális pályázatokról tartott előadást és felajánlotta a segítségét a részvevőknek. Kovács András és Szappanyos Levente az AGROSEL vetőmagokat forgalmazó cég munkáját és termékeit mutatta be a kezdetektől napjainkig. Szó esett a földalapú támogatásokról is, valamint az idei fejleményekről és új támogatási lehetőségekről.

Hunyadi Attila egyetemi tanár, a StudCoop szövetkezet elnöke a szövetkezeti formákról, történelmi előzményekről beszélt bemutatva a nyugat-európai példákat. Végezetül beszámolt a StudCoop tevékenységéről. A konferenciát Kis Júlia ügyvéd előadása zárta, aki a különböző vállalkozási formákat ismertette a résztvevőknek. Az előadás végén a gazdák  jogi természetű kérdéseikre is választ kaptak.

Összességében sikeres konferenciát tudhat maga mögött az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete, a visszajelzések szerint szükség van a hasonló jellegű találkozókra, ahol a gazdák megismerkedhetnek egymással, tapasztalatot cserélhetnek és mindennapi munkájukat segítő hasznos információkhoz juthatnak.

Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat