Somogyi Botond

2018. június 02., 21:02

Zidane, a király(i)

Évek, sőt évtizedek óta nézem a mérkőzéseket. Nem egyet, nem kettőt, hanem sokat. Nagyon sokat. Ennyi év távlatából konyítok is valamit hozzá, így többnyire mindig meg tudtam állapítani, kiből lesz jó játékos, kiből lesz remek edző. És ki az, aki mindig örök reménység marad, vagy ki nem lesz képes eredményeket felmutatni menedzserként. Ez utóbbiak közé soroltam Maradonát, a Milan gólvágóit, Van Bastent és Inzaghit, a brazil Romariót vagy Ronaldót, a sort pedig lehetne folytatni. És néhány éve ide soroltam Zinedine Zidane-t is. Tudtam, hogy őstehetség, tudtam, hogy a pályán csapata számára meghatározó, kiváló képességű játékos volt. De azt nem gondoltam volna, hogy ilyen edző válik belőle. 2006-ban meg is haragudtam rá, nem is kicsit, nem is csak én, amikor a németországi világbajnokság döntőjében lefejelte Materazzit. Csúnya dolog volt, bár nyilván az olasz védő sem volt éppen szent.

Amikor két éve a Real Madrid kispadjáról szezon közben menesztették Rafa Benitezt, és helyére az akkor még edzői képesítés nélkül, komoly menedzseri tapasztalatokkal nem rendelkező Zidane-t nevezték ki, azonnal kijelentettem: a kabil származású francia nem fogja sokat koptatni a királyiak kispadját. És véleményemmel nem voltam egyedül. De úgy látszik, ezúttal tévedtem. Nagyot tévedtem.

Zizou 2006-ban hagyta abba az aktív labdarúgást, és hét évvel később, 2013-ban kezdett neki az edzősködésnek. Egy évig segédedző volt Ancelotti mellett a Realnál, két évig a Real Madrid második csapatánál. És utána jött az, amit ő sem képzelt el legmerészebb pillanataiban: a királyiak elnöke, Florentino Perez a tapasztalatlannak tűnő franciát ültette a sztárokkal megtűzdelt csapat élére.

Zidane élt a lehetőséggel, új lendületet adott a gárdának, a bajnokságban nagy hajrába kezdett. Ronaldóék végül az utolsó fordulóban lemaradtak a bajnoki címről, azonban a Bajnokok Ligája serleget elhódították. Zizou már első (fél)szezonjában Európa csúcsára vezette a Reált, egyben ő lett a hetedik olyan edző, aki játékosként is nyert BL-t , illetve az első francia edző, aki elhódította a legrangosabb klubtrófeát.

Azóta pedig újra és újra történelmet ír. Két év alatt kétszer sikerült megnyernie a BL-t (a nemzetközi kupa kiírásában első alkalommal), az európai Szuperkupát és a Klubvilágbajnokságot. Közben begyűjtött még egy spanyol bajnoki és Szuperkupa címet is. Idén kiesett ugyan a spanyol kupából és a bajnokságban sem remekelt, de a szombati győzelemmel bebizonyította, hogy kiváló szakember. Össze tudja fogni a számos szupersztárból álló csapatot, számos megnyert trófea után kiválóan tudja motiválni a játékosokat. Meg tudja győzni Benzemát, Ronaldót vagy éppen Bale-t, hogy fogadja el, ha éppen lecseréli őket. Mert mindent a csapatért kell tenni, a közös győzelem érdekében. Képes rávenni a százmilliókért vásárolt galaktikusokat arra, hogy ne csak elöl villogjanak, hanem ha úgy alakul a mérkőzés, védekezzenek is. És sokszor zseniálisan tud cserélni is.

Zizou persze taktikailag sem vallott szégyent. Mindössze két év alatt legyőzte Allegrit, Guardiolát, Heynckest vagy most hét végén épp a nagy taktikust, Jürgen Kloppot is. És egy újabb rekordot is felállított: vezetésével a Real Madrid zsinórban háromszor nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját. Edzőként ez rajta kívül senkinek sem sikerült.

Ennyit trófea, siker és rekordállítás után most már csak az a kérdés, hogy a király(i) Zidane marad-e a blankók kispadján. Ha pedig marad, képes lesz-e jövőre újra történelmet írni?

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2018. június 01., péntek

Elég a hetes is

Könny szökött a fiú szemébe, de nem a fájdalomtól, hanem inkább a csalódástól és meglepetéstől: nem értette a tasli okát, hiszen csak azt mondta szüleinek, elég neki a hetes is biológiából.

Makkay József 2018. június 01., péntek

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót.

Borbély Zsolt Attila 2018. május 26., szombat

Évtizedre szóló nemzeti kormányprogram

Székfoglaló beszédében a miniszterelnök világosan megfogalmazta: Magyarország nyíltan szembeszáll azokkal az erőkkel, amelyek lebontanák a nemzetállamokat és megszüntetnék a nemzeteket.

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs hatalma a helyi és a megyei önkormányzatoknak.

Somogyi Botond 2018. május 18., péntek

Egymásért küzdve: győri címvédés

A Győr történelmet írt, hiszen negyedszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját – ezt mindenki tudja. De hogy miért és hogyan, azt talán kevesebben.

Somogyi Botond 2018. május 17., csütörtök

A hóembertől a melles istenig

A svéd lutheránus egyház arra ösztönzi papságát, hogy amikor Istenre hivatkozik, kerülje „Úrként” vagy „férfiként” emlegetni. A washingtoni episzkopális egyház támogatja a transzgenderizmust, ugyanakkor semleges neművé nyilvánítja az Atyát és a Fiút. 

Makkay József 2018. május 17., csütörtök

Pünkösd hozománya

Kétezer év távlatából könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta. Immár egyértelmű, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. 

Rostás Szabolcs 2018. május 16., szerda

Hacsek és Sajó a Dâmboviţa partján

A másfél éve hatalmon lévő balliberálisok jóformán semmit nem valósítottak meg választási programjukból. Több száz kilométernyi új autópályával kecsegtették az embereket, ehhez képest Romániában legutóbb 2016-ban adtak át sztrádaszakaszt a forgalomnak. 

Makkay József 2018. május 11., péntek

Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam Marius Oprea történész szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. 

Péter Beáta 2018. május 07., hétfő

Cserebere

Zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, ketten is ültek egy széken. A később érkezők a fal mellett sorakoztak. A falu krémje szépen kiöltözve az első sorban foglalt helyet, középen a polgármesterrel.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS