Makkay József

2018. október 26., 19:24

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan középkorú vagy idősebb ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg a biztosnak mondható munkahelyekről és keresetekről. Közben sokan megfeledkeznek arról, hogy a „biztonságért” mekkora árat fizettek, és a rendszer milyen rettenetes örökséget hagyott hátra a mai nemzedékek számára – anyagiakban és lelkiekben egyaránt.

Amikor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Kárpát-medencei hőseire emlékezünk – közöttük azokra az erdélyiekre is, akik a magyarországi ellenállók melletti szimpátiájukért börtönévekkel fizettek – érdemes elgondolkoznunk e szörnyű évtizedek örökségén. Elfogulatlanul számba venni mindazt, ami velünk, szűkebb és tágabb környezetünkkel történt, és megosztani gyerekeinkkel is e történetek tanulságát.

A Ceauşescu-rendszer annak az ötvenes évekbeli sztálinista diktatúrának a szellemi terméke, amely miatt a magyar nép fellázadt és fegyvert fogott, majd a nyugati nagyhatalmaktól magára hagyatva elvérzett. A Kárpátok géniuszának nevezett román diktátor a megváltozott körülmények között kezdetben arra kényszerült, hogy enyhítsen a rendszer szorításán, de a látszólagos nyitás csak rövid ideig tartott, és hamarosan visszatért az ötvenes évek szelleme, a teljes elszegényedéssel járó rémuralom.

Magyarországon Kádár János rendszere fordítva indított: az orosz szuronyok árnyékában legalább kétszázötven ember kivégzésével és több ezer ember internálásával bekeményített ötvenes évek második fele száműzetésbe kényszerített minden ellenállást, majd lassan, de biztosan domesztikálta a forradalmi szellemet, és megrázó agymosással lúgozta ki az emberekből a két világháború közötti polgári világ emlékeit is. Egyes vélemények szerint a „gulyáskommunizmust” sikerrel eladó Kádár János internacionalizmusa sokkal kártékonyabb volt a nemzeti öntudat szempontjából, mint a környező országok – a jugoszláv, a csehszlovák vagy a román kommunista pártok – nacionalista térhódítása.

A magyar forradalom évfordulóján azonban nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei utódállamokban a kommunizmust többszörösen megszenvedő magyarság helytállására és hőseire is emlékezünk, akik szabadságukat és életüket áldozták a kommunizmus elleni harcban.

Szolzsenyicin óta tudjuk, hogy „a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust nem szült a történelem”. Ezt a szállóigévé vált mondatot érdemes mindig hangsúlyozni, amikor emlékezünk és felidézzük e szörnyű kor rémtetteit.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Rostás Szabolcs 2019. február 14., csütörtök

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. 

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Hallgassa online rádióinkat