Makkay József

2018. október 26., 19:24

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan középkorú vagy idősebb ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg a biztosnak mondható munkahelyekről és keresetekről. Közben sokan megfeledkeznek arról, hogy a „biztonságért” mekkora árat fizettek, és a rendszer milyen rettenetes örökséget hagyott hátra a mai nemzedékek számára – anyagiakban és lelkiekben egyaránt.

Amikor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Kárpát-medencei hőseire emlékezünk – közöttük azokra az erdélyiekre is, akik a magyarországi ellenállók melletti szimpátiájukért börtönévekkel fizettek – érdemes elgondolkoznunk e szörnyű évtizedek örökségén. Elfogulatlanul számba venni mindazt, ami velünk, szűkebb és tágabb környezetünkkel történt, és megosztani gyerekeinkkel is e történetek tanulságát.

A Ceauşescu-rendszer annak az ötvenes évekbeli sztálinista diktatúrának a szellemi terméke, amely miatt a magyar nép fellázadt és fegyvert fogott, majd a nyugati nagyhatalmaktól magára hagyatva elvérzett. A Kárpátok géniuszának nevezett román diktátor a megváltozott körülmények között kezdetben arra kényszerült, hogy enyhítsen a rendszer szorításán, de a látszólagos nyitás csak rövid ideig tartott, és hamarosan visszatért az ötvenes évek szelleme, a teljes elszegényedéssel járó rémuralom.

Magyarországon Kádár János rendszere fordítva indított: az orosz szuronyok árnyékában legalább kétszázötven ember kivégzésével és több ezer ember internálásával bekeményített ötvenes évek második fele száműzetésbe kényszerített minden ellenállást, majd lassan, de biztosan domesztikálta a forradalmi szellemet, és megrázó agymosással lúgozta ki az emberekből a két világháború közötti polgári világ emlékeit is. Egyes vélemények szerint a „gulyáskommunizmust” sikerrel eladó Kádár János internacionalizmusa sokkal kártékonyabb volt a nemzeti öntudat szempontjából, mint a környező országok – a jugoszláv, a csehszlovák vagy a román kommunista pártok – nacionalista térhódítása.

A magyar forradalom évfordulóján azonban nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei utódállamokban a kommunizmust többszörösen megszenvedő magyarság helytállására és hőseire is emlékezünk, akik szabadságukat és életüket áldozták a kommunizmus elleni harcban.

Szolzsenyicin óta tudjuk, hogy „a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust nem szült a történelem”. Ezt a szállóigévé vált mondatot érdemes mindig hangsúlyozni, amikor emlékezünk és felidézzük e szörnyű kor rémtetteit.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Pataky István 2019. március 30., szombat

Túlélőshow az európai kampányban

Manfred Weber gesztust tett a Fideszt kizárni óhajtóknak, az Orbánékat bent tartani akaróknak, a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak s egy kicsit magának Orbán Viktornak is. Így szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni.

Vélemény
Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Nánó Csaba: Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame ...

Makkay József: Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő ...

Legnézettebb