Makkay József

2018. október 26., 19:24

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan középkorú vagy idősebb ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg a biztosnak mondható munkahelyekről és keresetekről. Közben sokan megfeledkeznek arról, hogy a „biztonságért” mekkora árat fizettek, és a rendszer milyen rettenetes örökséget hagyott hátra a mai nemzedékek számára – anyagiakban és lelkiekben egyaránt.

Amikor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc Kárpát-medencei hőseire emlékezünk – közöttük azokra az erdélyiekre is, akik a magyarországi ellenállók melletti szimpátiájukért börtönévekkel fizettek – érdemes elgondolkoznunk e szörnyű évtizedek örökségén. Elfogulatlanul számba venni mindazt, ami velünk, szűkebb és tágabb környezetünkkel történt, és megosztani gyerekeinkkel is e történetek tanulságát.

A Ceauşescu-rendszer annak az ötvenes évekbeli sztálinista diktatúrának a szellemi terméke, amely miatt a magyar nép fellázadt és fegyvert fogott, majd a nyugati nagyhatalmaktól magára hagyatva elvérzett. A Kárpátok géniuszának nevezett román diktátor a megváltozott körülmények között kezdetben arra kényszerült, hogy enyhítsen a rendszer szorításán, de a látszólagos nyitás csak rövid ideig tartott, és hamarosan visszatért az ötvenes évek szelleme, a teljes elszegényedéssel járó rémuralom.

Magyarországon Kádár János rendszere fordítva indított: az orosz szuronyok árnyékában legalább kétszázötven ember kivégzésével és több ezer ember internálásával bekeményített ötvenes évek második fele száműzetésbe kényszerített minden ellenállást, majd lassan, de biztosan domesztikálta a forradalmi szellemet, és megrázó agymosással lúgozta ki az emberekből a két világháború közötti polgári világ emlékeit is. Egyes vélemények szerint a „gulyáskommunizmust” sikerrel eladó Kádár János internacionalizmusa sokkal kártékonyabb volt a nemzeti öntudat szempontjából, mint a környező országok – a jugoszláv, a csehszlovák vagy a román kommunista pártok – nacionalista térhódítása.

A magyar forradalom évfordulóján azonban nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei utódállamokban a kommunizmust többszörösen megszenvedő magyarság helytállására és hőseire is emlékezünk, akik szabadságukat és életüket áldozták a kommunizmus elleni harcban.

Szolzsenyicin óta tudjuk, hogy „a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust nem szült a történelem”. Ezt a szállóigévé vált mondatot érdemes mindig hangsúlyozni, amikor emlékezünk és felidézzük e szörnyű kor rémtetteit.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

2018. október 05., péntek

Marosvásárhelyen a kudarc neve: RMDSZ

Hogy valójában mi történik a marosvásárhelyi RMDSZ-ben, azt nehéz lenne megmondani, de tény, hogy egy ideje, mint bolha a kutyához, úgy tapad hozzá a kudarc. És nem tegnaptól, hanem egyes vélemények szerint az ezredfordulótól kezdődően. 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Borbély Zsolt Attila 2018. szeptember 29., szombat

Látszólagos vereség a jövő évi győzelemért

Az európai színtéren zajló politikai csatározásokat elemző szakértők egyetértenek abban, hogy két komoly téma mentén feszülnek egymásnak a politikai erők. Az egyik a migráció, a másik Európa föderalizálása.

Makkay József 2018. szeptember 29., szombat

Normális vélemény a családról

A Koalíció a családért sikertörténetet mondhat magáénak. Miután összegyűjtött hárommillió aláírást a férfi és a nő kötelékén alapuló házasság alkotmány szintű szavatolásáért, elérte, hogy a kormány kihirdesse a kétnapos népszavazást október 6–7-re.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 27., csütörtök

A probléma maga

„Nagyjából semmit”. A tanévkezdés óta minden nap ez a tömör és velős válasz érkezik első osztályos kisebbik fiunktól, amikor arról faggatjuk, értett-e valamit a románórán.

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

Makkay József: Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS