Rostás Szabolcs

2019. február 14., 19:15

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is azt találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. Az a stratégia, amelyet a vezető londoni pénzügyi-gazdasági lap, a Financial Times az ötgyerekes magyar kormányfő demográfiai reformjaként mutatott be, kiemelve még, hogy a budapesti kormány bevallottan a hasonló intézkedésekben látja a gyógyírt a népességfogyás megállítására, nem pedig a migrációt.

Hogy egészen pontosan mennyibe kerül majd a magyarországi adófizetőknek a gyerekvállalási támogatás, a használt lakások vásárlására nyújtott kamattámogatott hitel, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és a többi intézkedés gyakorlatba ültetése, azt ma még valóban nem tudni. Azzal azonban nehéz vitatkozni, hogy a hasonló családvédelmi kedvezményekre égető szüksége van az olyan demográfiai problémákkal szembesülő országnak, mint amilyen Magyarország. A több évtizede tapasztalható rohamos népességfogyás miatt az ENSZ jelentése alapján fennáll a veszélye, hogy a jelenleg kevesebb mint tízmilliós lélekszámú Magyarország lakossága 2070-re hatmillióra apad (közben Európa többi országában sem jobbak a kilátások, az öreg kontinens össznépessége 2100-ra várhatóan 90 millióval fogyhat). Egyértelmű, hogy e folyamatokat valamilyen formában ellensúlyozni kell, ellenkező esetben a „kihal a magyar” nem valami homályos, távolba vesző jóslat, hanem a közeljövő valósága lesz. Ebben a helyzetben pedig egy felelős kormánynak nem lehet más feladata, mint olyan népesedéspolitikát folytatni, amellyel meg lehet állítani a kedvezőtlen folyamatokat.

A budapesti kormány korábbi, a gyerekvállalást ösztönző, a családalapítást segítő intézkedései kapcsán sokszor elhangzottak a hitetlenkedő megjegyzések, miszerint parancsszóra nem fognak szülni a magyar nők. Ami igaz. Viszont ha egy állam a nemzetgyarapodás fontosságának puszta hangoztatásán kívül anyagilag is ösztönözni hajlandó az ügyet – vagyis különböző kedvezményekkel, hitelkonstrukciókkal, adózási könnyítésekkel igyekszik támogatni a nőket, a házasulandókat, a családalapítás küszöbén álló fiatalokat –, akkor egyre kevesebb nő számára jelentenek majd akadályt az anyaság vállalásával járó anyagi nehézségek.

Nem véletlen, hogy a többi, a magyarországihoz hasonló népességfogyás sújtotta kelet-közép-európai ország is ráébredt már a hatékony népesedéspolitika gyakorlatba ültetésének jelentőségére, ösztönözve a gyerekvállalást. Lengyelország GDP-je egy százalékát fordítja hasonló célra, Szerbiában pedig többlettámogatást kapnak a több gyereket nevelő szülők.

Nem vitás, hogy a magyar, a lengyel, a szerb utat kellene választania Romániának is, ha fenn akar maradni, hiszen a születésszám drasztikus csökkenésén (2018-ban 200 ezer alá esett a csecsemők száma, ami a legkevesebb 1960 óta) és az elöregedésen kívül masszív elvándorlás is sújtja az országot. Ehhez képest a bukaresti hatóságok úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, és egy gyerekeknek szánt megtakarítási számlával, Első otthon lakásépítési programmal elintézettnek vélik az otthonteremtés támogatását. Holott ennél sokkal több kell. Szomszédjaival ellentétben azonban Bukarest a jelek szerint nem érzi, hogy ég a ház. Ebben az értelemben rossz viccként könyvelhetjük el a Dragnea-féle populista húzást, amely a titkosszolgálatoktól elvonandó forrásokból D-vitamint juttatna valamennyi romániai gyereknek. Ilyen népességfogyás mellett hamarosan sokkal kevesebbet kell költeni vitaminra...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...

Legnézettebb