Rostás Szabolcs

2019. február 14., 19:15

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is azt találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. Az a stratégia, amelyet a vezető londoni pénzügyi-gazdasági lap, a Financial Times az ötgyerekes magyar kormányfő demográfiai reformjaként mutatott be, kiemelve még, hogy a budapesti kormány bevallottan a hasonló intézkedésekben látja a gyógyírt a népességfogyás megállítására, nem pedig a migrációt.

Hogy egészen pontosan mennyibe kerül majd a magyarországi adófizetőknek a gyerekvállalási támogatás, a használt lakások vásárlására nyújtott kamattámogatott hitel, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és a többi intézkedés gyakorlatba ültetése, azt ma még valóban nem tudni. Azzal azonban nehéz vitatkozni, hogy a hasonló családvédelmi kedvezményekre égető szüksége van az olyan demográfiai problémákkal szembesülő országnak, mint amilyen Magyarország. A több évtizede tapasztalható rohamos népességfogyás miatt az ENSZ jelentése alapján fennáll a veszélye, hogy a jelenleg kevesebb mint tízmilliós lélekszámú Magyarország lakossága 2070-re hatmillióra apad (közben Európa többi országában sem jobbak a kilátások, az öreg kontinens össznépessége 2100-ra várhatóan 90 millióval fogyhat). Egyértelmű, hogy e folyamatokat valamilyen formában ellensúlyozni kell, ellenkező esetben a „kihal a magyar” nem valami homályos, távolba vesző jóslat, hanem a közeljövő valósága lesz. Ebben a helyzetben pedig egy felelős kormánynak nem lehet más feladata, mint olyan népesedéspolitikát folytatni, amellyel meg lehet állítani a kedvezőtlen folyamatokat.

A budapesti kormány korábbi, a gyerekvállalást ösztönző, a családalapítást segítő intézkedései kapcsán sokszor elhangzottak a hitetlenkedő megjegyzések, miszerint parancsszóra nem fognak szülni a magyar nők. Ami igaz. Viszont ha egy állam a nemzetgyarapodás fontosságának puszta hangoztatásán kívül anyagilag is ösztönözni hajlandó az ügyet – vagyis különböző kedvezményekkel, hitelkonstrukciókkal, adózási könnyítésekkel igyekszik támogatni a nőket, a házasulandókat, a családalapítás küszöbén álló fiatalokat –, akkor egyre kevesebb nő számára jelentenek majd akadályt az anyaság vállalásával járó anyagi nehézségek.

Nem véletlen, hogy a többi, a magyarországihoz hasonló népességfogyás sújtotta kelet-közép-európai ország is ráébredt már a hatékony népesedéspolitika gyakorlatba ültetésének jelentőségére, ösztönözve a gyerekvállalást. Lengyelország GDP-je egy százalékát fordítja hasonló célra, Szerbiában pedig többlettámogatást kapnak a több gyereket nevelő szülők.

Nem vitás, hogy a magyar, a lengyel, a szerb utat kellene választania Romániának is, ha fenn akar maradni, hiszen a születésszám drasztikus csökkenésén (2018-ban 200 ezer alá esett a csecsemők száma, ami a legkevesebb 1960 óta) és az elöregedésen kívül masszív elvándorlás is sújtja az országot. Ehhez képest a bukaresti hatóságok úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, és egy gyerekeknek szánt megtakarítási számlával, Első otthon lakásépítési programmal elintézettnek vélik az otthonteremtés támogatását. Holott ennél sokkal több kell. Szomszédjaival ellentétben azonban Bukarest a jelek szerint nem érzi, hogy ég a ház. Ebben az értelemben rossz viccként könyvelhetjük el a Dragnea-féle populista húzást, amely a titkosszolgálatoktól elvonandó forrásokból D-vitamint juttatna valamennyi romániai gyereknek. Ilyen népességfogyás mellett hamarosan sokkal kevesebbet kell költeni vitaminra...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2019. május 11., szombat

Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és véleményformálók számára, hogy hangot adjanak a magyar miniszterelnökkel szembeni ellenérzésüknek, és megismételjék untig emlegetett összeesküvés-elméleteiket.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Pataky István 2019. május 02., csütörtök

Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. Csak a kárpátaljai magyarság már meglévő jogait akarja vissza a Kijevtől. Némi nyomásgyakorlással ugyan, de a diplomáciai szokásjog keretein belül. 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Borbély Zsolt Attila 2019. április 17., szerda

Európa megmentése a tét

A globalisták minden erővel tüzelnek Orbánra és a Fideszre. Ennek tudható be az útszéli mocskolódásoktól sem mentes európai szintű rágalomkampány, ami elsősorban a fősodratú balliberális sajtóból zúdul a magyar kormányra, de a konzervatívnak mondott média is kiveszi belőle a részét.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

2019. április 05., péntek

Csillagot kapott Erdély

Új csillagos éttermünk a kézdivásárhelyi, sokat látott, sokat tanult séf-zseni, Veres István által fémjelzett Babel, amelynek már korábban is volt érintőlegesen köze a csillaghoz.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Kétszínű Budapest-fóbia

Orbán Viktor erdélyi látogatása újfent táptalajt szolgáltatott bizonyos román politikusok és ...

Makkay József: Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak ...

Pataky István: Ukrajnán csak a nyomásgyakorlás segíthet

Magyarország nem kíván határmódosítást, de még azt sem, hogy Ukrajnát átkereszteljék. ...

Legnézettebb