Rostás Szabolcs

2019. február 14., 19:15

Vitamin és népesedéspolitika

Orbán Viktor jóformán el sem lépett a mikrofontól hagyományos évértékelőjén, és a sajtó egy része azóta is azt találgatja/számolgatja, várhatóan mekkora tételt jelent Magyarország költségvetéséből a miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv. Az a stratégia, amelyet a vezető londoni pénzügyi-gazdasági lap, a Financial Times az ötgyerekes magyar kormányfő demográfiai reformjaként mutatott be, kiemelve még, hogy a budapesti kormány bevallottan a hasonló intézkedésekben látja a gyógyírt a népességfogyás megállítására, nem pedig a migrációt.

Hogy egészen pontosan mennyibe kerül majd a magyarországi adófizetőknek a gyerekvállalási támogatás, a használt lakások vásárlására nyújtott kamattámogatott hitel, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása és a többi intézkedés gyakorlatba ültetése, azt ma még valóban nem tudni. Azzal azonban nehéz vitatkozni, hogy a hasonló családvédelmi kedvezményekre égető szüksége van az olyan demográfiai problémákkal szembesülő országnak, mint amilyen Magyarország. A több évtizede tapasztalható rohamos népességfogyás miatt az ENSZ jelentése alapján fennáll a veszélye, hogy a jelenleg kevesebb mint tízmilliós lélekszámú Magyarország lakossága 2070-re hatmillióra apad (közben Európa többi országában sem jobbak a kilátások, az öreg kontinens össznépessége 2100-ra várhatóan 90 millióval fogyhat). Egyértelmű, hogy e folyamatokat valamilyen formában ellensúlyozni kell, ellenkező esetben a „kihal a magyar” nem valami homályos, távolba vesző jóslat, hanem a közeljövő valósága lesz. Ebben a helyzetben pedig egy felelős kormánynak nem lehet más feladata, mint olyan népesedéspolitikát folytatni, amellyel meg lehet állítani a kedvezőtlen folyamatokat.

A budapesti kormány korábbi, a gyerekvállalást ösztönző, a családalapítást segítő intézkedései kapcsán sokszor elhangzottak a hitetlenkedő megjegyzések, miszerint parancsszóra nem fognak szülni a magyar nők. Ami igaz. Viszont ha egy állam a nemzetgyarapodás fontosságának puszta hangoztatásán kívül anyagilag is ösztönözni hajlandó az ügyet – vagyis különböző kedvezményekkel, hitelkonstrukciókkal, adózási könnyítésekkel igyekszik támogatni a nőket, a házasulandókat, a családalapítás küszöbén álló fiatalokat –, akkor egyre kevesebb nő számára jelentenek majd akadályt az anyaság vállalásával járó anyagi nehézségek.

Nem véletlen, hogy a többi, a magyarországihoz hasonló népességfogyás sújtotta kelet-közép-európai ország is ráébredt már a hatékony népesedéspolitika gyakorlatba ültetésének jelentőségére, ösztönözve a gyerekvállalást. Lengyelország GDP-je egy százalékát fordítja hasonló célra, Szerbiában pedig többlettámogatást kapnak a több gyereket nevelő szülők.

Nem vitás, hogy a magyar, a lengyel, a szerb utat kellene választania Romániának is, ha fenn akar maradni, hiszen a születésszám drasztikus csökkenésén (2018-ban 200 ezer alá esett a csecsemők száma, ami a legkevesebb 1960 óta) és az elöregedésen kívül masszív elvándorlás is sújtja az országot. Ehhez képest a bukaresti hatóságok úgy tesznek, mintha minden rendben lenne, és egy gyerekeknek szánt megtakarítási számlával, Első otthon lakásépítési programmal elintézettnek vélik az otthonteremtés támogatását. Holott ennél sokkal több kell. Szomszédjaival ellentétben azonban Bukarest a jelek szerint nem érzi, hogy ég a ház. Ebben az értelemben rossz viccként könyvelhetjük el a Dragnea-féle populista húzást, amely a titkosszolgálatoktól elvonandó forrásokból D-vitamint juttatna valamennyi romániai gyereknek. Ilyen népességfogyás mellett hamarosan sokkal kevesebbet kell költeni vitaminra...

0 HOZZÁSZÓLÁS
Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Somogyi Botond 2019. március 03., vasárnap

Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, az olcsó fapadosok lehetővé tették, hogy hipp-hopp néhány perc vagy óra alatt Európa különböző városaiban találjuk magunkat.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

2019. február 26., kedd

Csáky szalmájában vész el a Beneš-dekrétumok ügye?

Egy helyben topog a felvidéki magyarságot kifosztó Beneš-dekrétumok ügye. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága foglalkozott az üggyel, néppárti nyomásra most mégis lekerül napirendről. Az időhúzásban szerepe van Csáky Pál felvidéki EP-képviselőnek is.

2019. február 23., szombat

Négy éve pattog a Napoca-labda az RMDSZ térfelén

Beszédében Călin-Popescu Tăriceanu azt követelte, hogy Kolozsvár szakítson a kommunista örökséggel, és a város térjen vissza eredeti román nevéhez, a Clujhoz, mivel a Napoca nem egyéb, mint a kommunista diktatúra itt felejtett kísértete.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Miért nem jön össze a közös EP-lista?

Ha valami foglalkoztatja a politikusokat, akkor a választások kimenetele bizonyosan. Az erdélyi magyar politizálás számára nehezen kiheverhető csapás lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben az RMDSZ kiesik az Európai Parlamentből.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

2019. február 17., vasárnap

Milyen hely Marosvásárhely?

Egy etnikai közösség jelenlétének a településeken az utcák, terek neveiben is tükröződnie kellene. A marosvásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét átfutva, kiderült: a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású.

Somogyi Botond 2019. február 13., szerda

Nem lehetsz lúzer a lézerben, avagy egy szülinapi ajándék

A program szoros. A szülők három órára bérlik a helyiséget. A szabályok elmagyarázását és a csapatok megválasztását követően másfél óráig tart az „öldöklés” a sötétben, folyamatosan rohanva a fülledt, szellőztetés nélküli „hadszíntéren”.

Vélemény
Makkay József: Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben ...

Nánó Csaba: Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. ...

Somogyi Botond: Család, megélhetés vagy meggazdagodás?

Vannak, akiket a szükség hajt, megint másokat a divat űz messzire. A megnyílt határok, a felgyorsult kommunikáció, ...

Hallgassa online rádióinkat