avatar
Makkay József

2021. április 04., 17:28

Van-e jó és rossz húsvét?

A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések sok embert zavarnak, sokan nem értenek vele egyet, mások pedig még pesszimistábbak: úgy vélik, már nem áll vissza soha a régi rend. Nehéz tehát a mai felemás helyzetben felszabadultan és bizakodóan ünnepelni. Úgy várni Jézus feltámadására, hogy túltesszük magunkat az előttünk tornyosuló vélt vagy valós gondokon.
Legyünk őszinték:

voltak ezeknél sokkal nehezebb idők, amikor az emberek vállára nem csak az esti kijárási tilalom nehezedett, és az, hogy nem tudnak elmenni baráti társaságba mulatni.

Ezek ugyan bosszantó, de nem annyira súlyos korlátozások. Kis önmegtartóztatással simán túl lehet élni. Meglehet, jövő ilyenkor mindez rossz emlék marad, mint annyi más történet, amely az emberrel élete során megesik. És amelyen a hit lendíti túl. Ugyanis hitünkből ered a megnyugtató magabiztosság, hogy ne féljünk sorsunk alakulásától, a jövőnktől, amely mindig Isten kezében van.
Egyik barátom történetét mesélem el, aki légzési nehézségekkel került kórházba. Családjával együtt kétségbe volt esve, mert a rémisztő hírekből arra következtettek, hogy talán soha nem látják viszont egymást. Lehet ennél tragikusabb végkifejlet egy ember számára? Miután beutalták a kórházba, az első este telefonon beszélgettünk. Délelőtti kétségbeesésének már nyoma sem volt. A helyzettel megbékélve nyugodt hangon magyarázta, hogy rábízta sorsát Istenre. „Isten kezében vagyok. Ő döntse el, mi legyen velem. Én minden változatba belenyugszom” – magyarázta mély hallgatásom közepette.

Tudtam, hamarosan újra fogunk találkozni. Akinek ekkora a hite, az számtalan gondon-bajon túlteszi magát az életben.

És így is történt. Három hét múlva találkoztunk. Barátom áradozott, hogy a nővérek és az orvosok csodát tettek: nem került lélegeztetőgépre, a kezelés pedig hatásosnak bizonyult. Sok ilyen történettel találkozunk, amely mellett gyakran észrevétlenül megyünk el, és azt sem ismerjük fel, ha a „csoda” velünk történik meg. Holott ez a gondviselés óvó keze. Ott van védőpajzsként a keresztény ember körül: ez adja a jövőbe vetett hitet, a bizakodást és a belenyugvást, amikor erre szükségünk van.
Húsvét idején is fontos ezekről beszélni, hiszen mai világunk, és benne az emberek, kiszolgáltatottabbak, mint valaha. Vagy legalábbis ezt érzik, még akkor is, ha nincs rá nyomós okuk. Holott anyagiak tekintetében egyáltalán nem olyan tragikus a helyzet, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ahogyan egyik vállalkozó ismerősöm szokott fogalmazni: vajon miért nyafognak annyit az emberek, amikor bármelyik élelmiszerboltban tucatnyi szalámi, tej- vagy pékárutermék van. Olyan felhozatal, amiről elődeink álmodni sem mertek. Valóban olyan rossz ez a világ? Vagy inkább az a gond, hogy egy vágyvezérelt burok rabjaként sok ember olyan magasra emelte a képzeletbeli elvárásait, hogy elérhetetlenek számára. És ezzel ördögi körbe került.
Persze hogy vannak boldogtalan emberek. Még a járvány előtt olvastam egy nagyképű Facebook-bejegyzést, miszerint egy fiatalember haverokat keres hétvégi kiruccanásra egy írországi sörözéshez. Fapados repülőjárattal oda-vissza két-három nap. Azóta már láttam párszor a világvége hangulatot idéző bejegyzéseit a járványról. Hány ilyen mának élő emberke vesz körül bennünket, akinek gondtalannak tűnő szórakozásait derékbe törte a pandémia.

Nem akarom lekicsinyleni a járvány következményeit, de jótékony hatása lehet az életünkben, hogy önvizsgálatot tartsunk: számunkra mi a fontos, és mi kevésbé az?

Húsvét van: Jézus feltámadásának kell meghatároznia életünket. Jóban és rosszban egyaránt. Olyan iránytű ez, amely a keresztény embert minden helyzetben eligazítja, és megmutatja a helyes válaszokat a hogyan tovább kérdésére is. Ebben a szellemben fogadjuk be tehát a húsvétot! Ehhez kívánok minden kedves olvasónknak áldott ünnepet!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.