avatar
Rostás Szabolcs

2022. június 18., 20:28

Válságban is nyerészkedők

Úton-útfélen hallani az egyre jelentősebb energiaválság kapcsán olyan véleményeket, miszerint az energiahordozók drágulása természetes folyamat, amelybe mindenkinek bele kell törődnie, legyen az ipari vagy lakossági fogyasztó. Annak ellenére, hogy számos román gazdasági szakértő szerint hibázik a román kormány, amikor nem követi Magyarország példáját, és nem szab felső határt az üzemanyagáraknak kárt okozva ezáltal a gazdaságnak.

Hazai politológusok merő Orbán-fóbiától vezérelve fejtegetik: „nem járható út, nem követendő példa” a budapesti kormány által alkalmazott ársapka.

Ész érvekkel persze képtelenek alátámasztani, ugyan mitől „jobb” a romániai lakosságnak, fuvarozóknak, cégeknek, ha literenként 3 lejjel drágábban tankolhatnak, mint a magyarországiak. Nem véletlen, hogy a romániai fuvarozók árplafon alkalmazását követelik a bukaresti kormánytól, ezzel egyidőben országos tiltakozás készül a töltőállomásoknál a magas üzemanyagár miatt. De ugyanígy érthetetlen a brüsszeli logika is, amikor az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot amiatt, hogy a magyar forgalmival, rendszámmal rendelkező autósok leszállított (480 forintos, azaz 6 lejes) áron tankolhatnak, a külföldiek viszont piacin.
Bár több területen is belengette, a román kormány eddig csak az energiahordozók esetében alkalmazott ártámogatást, amelyet 2023 tavaszáig meghosszabbított. És valljuk be, helyesen tette, az intézkedés híján sokan lennének bajban az országban, egyszerűen képtelenek lennének kifizetni a fűtésszámlájukat. Ennek ellenére ebben az esetben is hallani olyan hangokat, miszerint ez nem járható út, hagyni kell az embereket meggebedni. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője például azt ajánlja a Ciucă-kormánynak, hogy fokozatosan szüntesse meg jövő áprilisig az árplafont, hogy aztán a fogyasztók ne legyenek kénytelenek hirtelen szembesülni a drágulással. A „jótanácsból” ismét kiviláglik:

a pénzintézetet nem az emberek érdekei foglalkoztatják, vagy legalábbis úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a szolgáltatók előbb az árliberalizációt, majd az ukrajnai háborút, később az árkompenzációt kihasználva szemtelenül drágították az energiahordozókat.

Sőt számos energiacég odáig ment, hogy különböző trükköket bevetve, mesterségesen emelte a földgáz, a villamos energia árát, mégpedig annak tudatában, hogy az állami költségvetésből úgyis megtérítik nekik a piaci, illetve a rendeletileg szabályozott fogyasztói ár közötti különbözetet.
Ilyen körülmények között miért is ne avatkozzon be az állam, amikor a lakosság tetemes áremelkedéssel szembesül, közben pedig a nagy szolgáltatók, valamint az állami energiakitermelő cégek többletjövedelemre tesznek szert?
„Az Exxon olajvállalat több pénzt keresett az elmúlt hónapokban, mint a Jóisten” – méltatlankodott a minap Joe Biden annak kapcsán, hogy az olajárak emelkedése folytán az olajipari óriások világszerte hatalmas jövedelmet termeltek az ukrán háború következtében kialakult piaci bizonytalanság miatt. Nem véletlen, hogy az amerikai elnök szerint meg kell adóztatni e cégeket. Ugyanezt tervezik Németországban is, Magyarországon pedig külön jövedelemadót vetettek ki a nagyvállalatokra.
Be kell látni, e rendkívüli időkben csakis ehhez hasonló határozott intézkedésekkel lehet elkerülni azt, hogy csupán a lakosság hordozza az egyre mélyülő energiaválság terheit. Ellenkező esetben oda jutunk, hogy a romániai háztartások önszántukból, a kifizethetetlen számlák fenyegetettsége közepette fogják alacsonyabb fokozatra kapcsolni a melegítőt, nem pedig hatósági utasításra, mint más országokban.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött
Makkay József 2023. szeptember 03., vasárnap

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött

Amit ma az ukránok elkövetnek az ország területén élő nemzeti kisebbségekkel – elsősorban a kárpátaljai magyarsággal – szemben, nagyon hasonlít a Nicolae Ceașescu román kommunista pártfőtitkár idejében megélt magyarellenességre.

Herkulesfürdői Versay – egy szállodai portás miatt pusztul a híres fürdőváros
2023. augusztus 25., péntek

Herkulesfürdői Versay – egy szállodai portás miatt pusztul a híres fürdőváros

Herkulesfürdőt osztrákok újíthatják majd fel. A hír sajnos csak részben fedi a valóságot, hiszen a település műemlék épületeinek többsége magántulajdonban van. Feltérképeztük, miért nem mozdul ki a holtpontról a bánsági fürdőváros ügye.

Vélemény
avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

avatar
Somogyi Botond: Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.