HIRDETÉS

Somogyi Botond

2017. december 22., 21:52

Új esztendő: talpra, magyar!

Nemsokára új évet kezdünk. A 2018-ast. Több szempontból lesz emlékezetes, fontos vagy éppen különös.

Mindjárt év elején ünnepeljük a vallásszabadság 450. évfordulóját, amely a 16. századi erdélyi társadalom érettségét és toleranciáját hirdeti mind a mai napig – az egész világnak. Csak éppen nálunk akadozik még a tolerancia, hiszen úton-útfélen küldenek minket, erdélyi magyarokat melegebb éghajlatokra vagy az anyaországba. Csak éppen ne legyünk itt. Ez a hangulat sajnos jövőre csak fokozódni fog, hiszen 2018-ban lesz száz éve annak, hogy véget ért a második világháború, a Balázsfalván összegyűlt románok pedig kinyilvánították, hogy márpedig Erdély Romániával fog egyesülni. Míg a török hadsereg annak idején megvédte saját országának feldarabolását, és kiűzte az angolokat, addig a kommunisták által leszerelt magyar hadsereg kénytelen volt elfogadni az 1920-ban született trianoni diktátumot és beérni a Gyulafehérvári Nyilatkozattal. Amelyet azóta sem tartottak be. Így hát a 2018-as esztendő ebből a szempontból fájó emlékezés lesz számunkra. Egyrészt a 16. századi erdélyi toleranciára, másrészt a 21. századi irántunk megnyilvánuló intoleranciára. Az új évben éppen ezért sok türelemre és higgadtságra lesz szükségünk, hiszen 2017-ben is érte már erdélyi magyarságunkat sok provokáció, 2018-ban azonban – a tapasztalatok szerint – sokkal gyakoribbak lesznek.

Sokan azért tartják vízválasztónak az előttünk álló esztendőt, mert Magyarországon parlamenti választásokat rendeznek. És egyáltalán nem mindegy, hogy az anyaországban a határon túli magyarság érdekeit is szem előtt tartó kormány, vagy a keresztyén magyarságot sárba tipró hatalom kerül az élre. Nem mindegy, folytatódik-e a Kárpát-medencei magyarság sorskérdései iránt érzékeny politizálás, vagy a térségünket migránsokkal elárasztani kívánó, a nyugati hatalmakat kiszolgáló bábkormány alakul. Amely az Európát egyre nyilvánvalóbban tönkretevő globális háttérhatalmak kiszolgálója lenne úgy, hogy közben az országot kiszolgáltatná a nemzetállamok szuverenitásának megcsonkítását célul kitűző erőknek. Talán ezért is különös, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 170 éves évfordulójára is az új esztendőben emlékezünk majd. Remélhetőleg a 2018-ban folytatódó erdélyi kisebbségi jogainkért folyó küzdelmünk és a magyarországi jobboldali kormány magyar nemzetet megtartani igyekvő próbálkozása és harca nem egy újabb világosi (brüsszeli?) fegyverletételben fog végződni. Így hát ha újév, akkor „Talpra, magyar!”

 

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. december 22., péntek

Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra is hagy a takarításból, hogy csak annyit főz, amennyit energiája, kedve enged, hogy nem lyuggatja ki a kezecskéit, mert férjét is bevonja a sikálásba.

Simon Virág 2017. december 22., péntek

Áldott találkozások ideje

Ma még advent van, várakozunk, de hamarosan eljön a találkozások ideje. Számomra a karácsony már kisgyermekként is először a templomi csendességet, az ünneplést jelentette, s csak utána következett a családi karácsonyozás.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. december 22., péntek

Karácsony: hittel a hitetlenség ellen

Hitevesztett világunkban a karácsonyi üzenetnek kiemelt szerepe lehet mindenki számára. Azoknak is, akik tanácstalanul bolyongnak, és nem értik, mi történik velük és körülöttük, merre sodródik a világ, illetve miért nem olyan, mint amilyennek elképzelték.

Rostás Szabolcs 2017. december 20., szerda

A király csalódott hívei

Meghökkentő kettősség figyelhető meg a kilencvenhetedik életévében, december 6-án elhunyt I. Mihály volt király megítélésével kapcsolatban a román társadalmon, de különösen a politikai osztályon belül.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. december 15., péntek

Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen regnáló hatalommal, jelen esetben a szocdemekkel paktálna le. Elvárhattuk volna, hogy a magyarok érdekképviselete legalább a mostani többség túlkapásaihoz ne adja nevét.

Borbély Zsolt Attila 2017. december 09., szombat

Hetvenöt év az igazság útján

A Szabad Európa Rádió 1983-ban újra és újra hírt adott az Ellenpontok folyóirat szerkesztőinek sorsáról, akikre nem sokkal azelőtt csapott le a hírhedt román titkosrendőrség, a Szekuritáté.

HIRDETÉS
2017. december 09., szombat

Adventi levél 2017-ben

Történelmi tapasztalat és számos irodalmi olvasmány segít abban, hogy tudjuk: amióta választások léteznek, a hordószónokok és a csapra vert hordók főszereplők voltak a nemzet sorsát irányítók kiválasztásában. 

Kádár Hanga 2017. december 09., szombat

Erőszakos röghöz kötés helyett ösztönzést!

Az elmúlt héten szinte kész tényként tálalták, hogy Romániában minden államilag támogatott egyetemistát öt év itthoni munkavállalásra kötelezne a kormány tanulmányai elvégzése után. 

Rédai Attila 2017. december 01., péntek

Mozgatórugók

Tolvaj kiált tolvajt – minduntalan ez a közmondás jut eszembe látva a román kormánypárt vezetőjének újabb és újabb, önmagának és barátainak felmentését szolgáló lépéseit.

Makkay József 2017. december 01., péntek

Ne hazudjunk egymásnak

Évi rendszerességgel visszatérő dilemmája a magyar újságírónak, hogy miként viszonyuljon a rendszerváltás után meghonosított román nemzeti ünnephez, december elsejéhez. Azt már mintegy három évtizede írjuk és mondjuk, hogy ez nem a mi ünnepünk.

HIRDETÉS
Vélemény
Kádár Hanga: Karácsonykor nem illik kölcsönkérni

A szomszédasszony nem érti, Mártika miért nem ideges karácsony előtt. Nem tudja, hogy Mártika januárra ...

Rostás Szabolcs: A király csalódott hívei

Meghökkentő kettősség figyelhető meg a kilencvenhetedik életévében, december 6-án elhunyt I. Mihály ...

Nánó Csaba: Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
csütörtök, 20:16
HIRDETÉS
HIRDETÉS