Rostás Szabolcs

2018. március 10., 11:49

Ügyészek, norma

Van okuk jubilálni és álláspontjuk visszaigazolását láttatni a romániai korrupcióellenes ügyészség bírálóinak és ellenfeleinek: a bukaresti legfelsőbb bíróság felmentette Ludovic Orban ellenzéki politikust. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét befolyással üzérkedés vádjával állította bíróság elé a DNA, ám tavaly alapfokon, most pedig jogerősen is ártatlannak nyilvánította a bíróság, nem tartva bizonyítottnak a vádakat. A témát ezzel akár lezártnak is tekinthetnénk, Orban irányíthatja tovább alakulatát a majdani hatalomra kerülés reményében. Csakhogy a korrupcióellenes ügyészség kritikusai szerint a mostani felmentés is azt bizonyítja, hogy a nyomozóhatóság visszaél a hatalmával, számos közvádló túlkapást követ el tevékenysége során, hiszen lám, ezúttal is egy ártatlannak bizonyult embert vádoltak meg – mint kiderült, alaptalanul – és próbáltak börtönbe juttatni. Ergo: a DNA-t meg kell szüntetni, a székházait szerte az országban le kell dózerolni, a helyét pedig fel kell szántani.

Természetesen senki sem szereti, ha alaptalanul megvádolják és bíróság elé citálják. Különösen a sajtómunkások a megmondhatói, mennyi időt és energiát felemésztő foglalatosság a bíróságon bizonygatni, hogy állításuk nem rágalom és becsületsértés, hanem a valóságon alapszik. Mindez azonban benne van a pakliban. Viszont ahogy egyetlen ügyvédet sem kell megfosztani a talárjától, ha elveszít egy pert, úgy az ügyészséget sem kell megszüntetni, ha a bíróság megalapozatlannak nyilvánítja a vádiratban foglaltakat, a vádlottakat pedig felmenti. Márpedig a DNA és annak vezetője, Laura Codruța Kövesi tevékenységét kifogásolók ott követik el a legnagyobb hibát, hogy elvárják: a nyomozó hatóság által bíróság elé állított minden egyes vádlottat találjon bűnösnek az igazságszolgáltatás, ellenkező esetben – értelmezésük szerint – az ügyészség alkalmatlan. Ami hatalmas tévedés. Csalhatatlan vádhatóság ugyanis kizárólag a totalitárius rendszerekben működött. Például csak a kommunista rezsimek alatt fordult elő, hogy az ügyészségek „száz százalékban teljesítették a normát”, vagyis elérték, hogy valamennyi vádlottjukat elítélje a bíróság. Akkoriban kevés kivétellel mindenkit börtönbe juttattak, munkaszolgálatra köteleztek, halálba küldtek, legjobb esetben felfüggesztettre ítéltek, akire a hatalom rásütötte, hogy osztályellenség. Jogállamban, független igazságszolgáltatás mellett azonban ez lehetetlen, és nonszensz lenne olyan elvárást támasztani a vádhatósággal szemben, hogy minden gyanúsított esetében elérje az elmarasztaló ítéletet.

Lehet számháborúzni azzal kapcsolatban, hogy miközben a romániai bíróságok tavaly több mint 700 vádlottat ítéltek el a DNA vádiratai alapján, közel száz vádlottat felmentettek, vagyis a megalapozatlanul bíróság elé állítottak aránya kilenc százalékos. A lényeg azonban mégis csak az, hogy több mint egy évtizedes korrupcióellenes küzdelem után Románia még mindig Európa egyik legkorruptabb országa, a jelenséggel szembeni harc feladása pedig öngyilkossággal érne fel a hazai társadalom részéről. Persze annak érdekében, hogy ne teremtsen alapot az ügyészállam kiépüléséről, a nyomozó hatóság munkatársainak túlkapásairól szóló vádakra, a korrupcióellenes ügyészségnek maradéktalanul ki kell vizsgálnia az állítólagos bizonyítékfabrikálásokról, visszaélésekről szóló állítások valóságtartalmát. Ez nemcsak azért lényeges, hogy muníció nélkül maradjanak a DNA-ban a párhuzamos állam zászlóshajóját láttató balliberális koalíció vezetői, hanem azért, mert egy jogállamban nemcsak a korrupt politikusoknak, hanem az önkényeskedő ügyészeknek sincs helyük. Nem vitás, hogy a Laura Kövesi menesztését célzó kezdeményezés elsősorban nem a DNA vezető ügyészének szól, hanem kifejezetten a nyomozó hatóságot, általában pedig a korrupcióellenes hadjáratot igyekszik térdre kényszeríteni.

Ez az akció azonban nem fog sikerülni a PSD–ALDE-koa­lí­ciónak, és nem feltétlenül azért, mert Klaus Johannis államfő támogatásáról biztosította az ügyészséget és annak vezetőjét. A fő ok az, hogy a korrupcióel­lenes ügyészség gyengítéséről Brüsszelben és Washingtonban hallani sem akarnak. Mindazonáltal a romániai társadalom is tisztában van vele, hogy az ország demokratizálódásának, fejlődésének elengedhetetlen eleme a jó minőségű igazságszolgáltatás. És talán ez a legfontosabb.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2018. március 10., szombat

Az abnormális dicsérete

Nehéz helyzetben van az ember, amikor olyan dolgokat akar kritizálni, amelyek lassacskán világjelenséggé válnak. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a deviancia, a rosszul értelmezett másság mellett, vállalva azt, hogy az embert megkövezik. 

Borbély Zsolt Attila 2018. március 05., hétfő

Ellenfél nélkül

Az egyetlen stratégia, amivel a Fidesz–KDNP szövetsége megbuktatható lenne – amint azt már nem egy bal- és jobboldali elemző leszögezte –, az ellenzéki erők koordinált jelöltállítása lehetett volna.

Makkay József 2018. március 03., szombat

A legkártékonyabb rendszer áldozatainak emlékezete

A felelősségre vonásra, az elszámoltatásra, a múlttal történő őszinte szembenézésre ma már nemcsak politikai akarat, hanem közösségi igény sincs.

Nánó Csaba 2018. február 23., péntek

Sport és politika kéz a kézben

A fair-play szellemét leginkább az öli meg, amikor utólag derül ki egy-egy bajnokról, hogy tiltott szereket használt kimagasló eredményei eléréséhez. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy évek multával fosztanak meg valakit érmétől.

Somogyi Botond 2018. február 17., szombat

Sok sikert a választásokon!

Erdélyben a baloldal. Már magán a címen is elcsodálkoztam. Hiszen mit kereshet itt két olyan politikus, akinek a pártja az erdélyi magyar választók körében (rég) megbukott. De hát végül is joguk van hozzá.

Kádár Hanga 2018. február 16., péntek

A feminista is takarít

A Forma 1-en és a darts versenyeken sem foglalkoztatnak többé leheletnyi szoknyában illegő lányokat táblák felvonultatására, zászlók lengetésére. Mert megalázó a női nem számára.

Makkay József 2018. február 16., péntek

Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta.

Rostás Szabolcs 2018. február 11., vasárnap

Csatolmány

A politikai pártok valahogy úgy vannak a hitelességgel, mint a szépasszo¬nyok a jó hírnévvel: ha egyszer elveszítik, nagyon nehezen szerzik vissza. Ha egyáltalán.

Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

Makkay József 2018. február 09., péntek

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját és az az azt követő megaláztatásokat. 

HIRDETÉS
Vélemény
Makkay József: Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló ...

Makkay József: Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető ...

Nánó Csaba: A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken ...

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS