Rostás Szabolcs

2018. március 10., 11:49

Ügyészek, norma

Van okuk jubilálni és álláspontjuk visszaigazolását láttatni a romániai korrupcióellenes ügyészség bírálóinak és ellenfeleinek: a bukaresti legfelsőbb bíróság felmentette Ludovic Orban ellenzéki politikust. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét befolyással üzérkedés vádjával állította bíróság elé a DNA, ám tavaly alapfokon, most pedig jogerősen is ártatlannak nyilvánította a bíróság, nem tartva bizonyítottnak a vádakat. A témát ezzel akár lezártnak is tekinthetnénk, Orban irányíthatja tovább alakulatát a majdani hatalomra kerülés reményében. Csakhogy a korrupcióellenes ügyészség kritikusai szerint a mostani felmentés is azt bizonyítja, hogy a nyomozóhatóság visszaél a hatalmával, számos közvádló túlkapást követ el tevékenysége során, hiszen lám, ezúttal is egy ártatlannak bizonyult embert vádoltak meg – mint kiderült, alaptalanul – és próbáltak börtönbe juttatni. Ergo: a DNA-t meg kell szüntetni, a székházait szerte az országban le kell dózerolni, a helyét pedig fel kell szántani.

Természetesen senki sem szereti, ha alaptalanul megvádolják és bíróság elé citálják. Különösen a sajtómunkások a megmondhatói, mennyi időt és energiát felemésztő foglalatosság a bíróságon bizonygatni, hogy állításuk nem rágalom és becsületsértés, hanem a valóságon alapszik. Mindez azonban benne van a pakliban. Viszont ahogy egyetlen ügyvédet sem kell megfosztani a talárjától, ha elveszít egy pert, úgy az ügyészséget sem kell megszüntetni, ha a bíróság megalapozatlannak nyilvánítja a vádiratban foglaltakat, a vádlottakat pedig felmenti. Márpedig a DNA és annak vezetője, Laura Codruța Kövesi tevékenységét kifogásolók ott követik el a legnagyobb hibát, hogy elvárják: a nyomozó hatóság által bíróság elé állított minden egyes vádlottat találjon bűnösnek az igazságszolgáltatás, ellenkező esetben – értelmezésük szerint – az ügyészség alkalmatlan. Ami hatalmas tévedés. Csalhatatlan vádhatóság ugyanis kizárólag a totalitárius rendszerekben működött. Például csak a kommunista rezsimek alatt fordult elő, hogy az ügyészségek „száz százalékban teljesítették a normát”, vagyis elérték, hogy valamennyi vádlottjukat elítélje a bíróság. Akkoriban kevés kivétellel mindenkit börtönbe juttattak, munkaszolgálatra köteleztek, halálba küldtek, legjobb esetben felfüggesztettre ítéltek, akire a hatalom rásütötte, hogy osztályellenség. Jogállamban, független igazságszolgáltatás mellett azonban ez lehetetlen, és nonszensz lenne olyan elvárást támasztani a vádhatósággal szemben, hogy minden gyanúsított esetében elérje az elmarasztaló ítéletet.

Lehet számháborúzni azzal kapcsolatban, hogy miközben a romániai bíróságok tavaly több mint 700 vádlottat ítéltek el a DNA vádiratai alapján, közel száz vádlottat felmentettek, vagyis a megalapozatlanul bíróság elé állítottak aránya kilenc százalékos. A lényeg azonban mégis csak az, hogy több mint egy évtizedes korrupcióellenes küzdelem után Románia még mindig Európa egyik legkorruptabb országa, a jelenséggel szembeni harc feladása pedig öngyilkossággal érne fel a hazai társadalom részéről. Persze annak érdekében, hogy ne teremtsen alapot az ügyészállam kiépüléséről, a nyomozó hatóság munkatársainak túlkapásairól szóló vádakra, a korrupcióellenes ügyészségnek maradéktalanul ki kell vizsgálnia az állítólagos bizonyítékfabrikálásokról, visszaélésekről szóló állítások valóságtartalmát. Ez nemcsak azért lényeges, hogy muníció nélkül maradjanak a DNA-ban a párhuzamos állam zászlóshajóját láttató balliberális koalíció vezetői, hanem azért, mert egy jogállamban nemcsak a korrupt politikusoknak, hanem az önkényeskedő ügyészeknek sincs helyük. Nem vitás, hogy a Laura Kövesi menesztését célzó kezdeményezés elsősorban nem a DNA vezető ügyészének szól, hanem kifejezetten a nyomozó hatóságot, általában pedig a korrupcióellenes hadjáratot igyekszik térdre kényszeríteni.

Ez az akció azonban nem fog sikerülni a PSD–ALDE-koa­lí­ciónak, és nem feltétlenül azért, mert Klaus Johannis államfő támogatásáról biztosította az ügyészséget és annak vezetőjét. A fő ok az, hogy a korrupcióel­lenes ügyészség gyengítéséről Brüsszelben és Washingtonban hallani sem akarnak. Mindazonáltal a romániai társadalom is tisztában van vele, hogy az ország demokratizálódásának, fejlődésének elengedhetetlen eleme a jó minőségű igazságszolgáltatás. És talán ez a legfontosabb.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Rostás Szabolcs 2019. július 12., péntek

Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában van. És mivel Budapest nem építhet autópályákat Erdélyben, és egymagában a vasúti infrastruktúrát sem korszerűsítheti, egyelőre marad a légi összeköttetés bővítése.

Pataky István 2019. július 09., kedd

Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés után olyan átéléssel, magabiztossággal mondják bele a kamerákba ezt a szót, mintha ettől bármi változna.

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

2019. június 22., szombat

Nemzetmentő stratégiára van szükség Erdélyben

Nem tudom, milyen politikai érdekek állnak az úzvölgyi történések hátterében, azt azonban látom, hogy ha nem állunk talpra, végünk. Az Úzvölgye csak egyik példája annak, ami történik. A hatalom által támogatott folyamatnak vagyunk az áldozatai. 

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Ábrám Zoltán 2019. június 17., hétfő

A pápalátogatás és annak üzenetei

Miközben nincs helye sem fölényes kisajátításnak, sem a keresztyén értékek szellemében a „migránstámogatónak” titulált pápa bírálatának, több százezer román állampolgár nyert lelki feltöltődést Ferenc pápa történelmi látogatása idején és azt követően. 

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Vélemény
Rostás Szabolcs: Szállnak rendelkezésünkre

Felértékelődnek a légi közlekedés lehetőségei, és ezzel a magyar kormány is tisztában ...

Pataky István: Megfigyelői státusba kényszerült az RMDSZ

Elfogadhatatlan – az utóbbi időben ez a legtöbbet használt szava az RMDSZ vezetőinek. Egy-egy kormányzati intézkedés ...

Nánó Csaba: Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást ...

Legnézettebb