Makkay József

2019. november 28., 09:28

Távolmaradó magyarok

Véget ért a nagy csinnadrattával levezényelt román államelnök-választás, és bejött a papírforma: a Románia és a román nemzet megmentőjének kikiáltott Klaus Iohannis (így i betűvel, mert a nevét is hivatalosan románosította) 66 százalékkal nyert leseperve a porondról a nála is gyengébb ellenjelöltet, a voksok mindössze 34 százalékát begyűjtő szociáldemokrata Viorica Dăncilát. Most tekintsünk el a gazdasági, szociális meg egyéb szempontokból megfogalmazott hangzatos „normális Románia” ígéretétől – az elmúlt száz év tapasztalata szerint ez a szótársítás szinte megvalósíthatatlan –, és próbáljuk számba venni a tiltakozásként tömeges távolmaradással tüntető magyarság jelzését. Ekkora érdektelenség ugyanis egyetlen romániai választást sem övezte az elmúlt harminc évben.
A spontánul jött, hatalmas közönynek egy magyarázata van: a magyarságnál betelt a pohár. A magyar közösségi öntudat eljutott egy olyan szintre, hogy végre határozott nemet kell mondani arra az összromán színjátékra, amely lassan minden reménytől meg akarja fosztani az erdélyi magyarságot. Egyre többször törli belénk a lábát a román politikum – legmagasabb államfői szinttől a helyi polgármesterekig és egyéb kiskirályokig –, és cserében szavazatainkat kéri. Ott tartunk, hogy már ígérni sem ígérnek semmit. Egyértelművé tették, hogy magyar közösségi követeléseinket leírták és a róluk szóló vitát úgy zárták le, hogy el sem kezdték.
A szárnyaszegettnek tetsző erdélyi magyar autonómiaküzdelem egy székelyföldi megye prefektusi titkárnőjének az ingerküszöbét sem éri már el, nemhogy miniszterelnöki vagy államfői meghallgatás legyen belőle. De ennél jóval kisebb követeléseink is süket fülekre találnak: nincs, aki meghallgasson és nincs is, aki követeljen.
Van ennek az erdélyi magyar apátiának egy másik felkiáltójele is. A román államelnök-választást elutasító tömeges távolmaradás könnyen az erdélyi magyar képviselet felé is megnyilvánulhat. A közfelháborodás nemcsak a magyarok irányába ellenséges román szociáldemokrata és nemzeti liberális politikum felé szól, hanem az erdélyi magyar képviseletet is figyelmezteti, amely egyre tehetetlenebbül szemléli, mit művel a rendszerváltás utáni román hatalom a magyar közösséggel. Nem az a fő baj, hogy az RMDSZ az elmúlt években vagy évtizedekben időről időre együttműködött a szociáldemokratákkal, hanem az, hogy ez a kényszerházasság semmivel nem vitt előbbre a kilencvenes években megfogalmazott főbb célkitűzésekhez. Ugyanez érvényes a jobboldali pártokkal történt korábbi együttműködésre is. Világos, hogy egyik tábor sem szeret bennünket, éppen ezért a mindenkori erdélyi magyar képviseletnek más stratégiákat kell választania.
Aminek lehetséges megoldása a kisebbik ellenzéki magyar pártok által régóta szorgalmazott egyeztető kerekasztal, ahol közösbe tehetnék a járható útnak vélt stratégiákat. Ha mindezekről nem lesz egyeztetés, és az erdélyi magyar szavazó nem kap hihető magyarázatot a hogyan tovább kérdésére, a mostani tiltakozás magyar érdekű választások esetén is megismétlődhet. Amivel magunk alatt vágnánk el a fát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Nánó Csaba 2020. január 23., csütörtök

Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel a forradalomnak nevezett összevisszaság után mindmáig átmeneti időszakban élünk.

Nánó Csaba 2020. január 21., kedd

Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett szánkázni, csúszkálni. Egy-egy szánkózásra alkalmas utca akár több kilométer hosszú volt, az emberfia negyedórákat is csúszott lefelé.

Pataky István 2020. január 20., hétfő

Kezelésre vár Románia demográfiai válsága

A politikai elit elvitatkozhat azon, hogy miként lehet gyorsítani az autópályák építését, de előbb mégiscsak meg kellene egyezni az ország hosszú távú legfontosabb prioritásában. Ami nem lehet más, mint a demográfiai vészhelyzet kezelése. 

Rostás Szabolcs 2020. január 17., péntek

A hazavesztés relativizálása

A legtöbben már két évvel ezelőtt, az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés centenáriumán leszámoltak azzal az illúzióval, hogy a trianoni kérdéskörről lehet higgadt párbeszédet folytatni.

Makkay József 2020. január 09., csütörtök

A jövő elkezdődött

Közel-Kelet szétverése az Egyesült Államoknak sem jó. A gond csak az, hogy a korábban meghozott téves döntésekből a világhatalmi politika soha nem tanul. Vagyis a történelem folyamatosan ismétli önmagát.

Makkay József 2019. december 20., péntek

Szabadulásunk harmincéves története

Igazi hősök mindazok, akik az elnyomó gépezet pribékjeivel szembe menve nemcsak szabadságukat kockáztatták, hanem életüket áldozták. Ne legyenek illúzióink: hősiességük nélkül nem lehetett volna megbuktatni Európa legutolsó sztálinista rendszerét.

Makkay József 2019. december 13., péntek

Macska-egér játék Bukarestben

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt miniszterelnöke szélmalomharcot folytat, hiszen beharangozott reformelképzeléseit parlamenti támogatottság nélkül képtelen megvalósítani. Már a kiemelt, speciális nyugdíjak ügye is kemény diónak bizonyult. 

Nánó Csaba 2019. december 11., szerda

A fiúból lett Júlia és a kínai fehér ember

A politikai korrektség jegyében átestünk a ló túlsó oldalára, és egyre gyakrabban adódnak olyan helyzetek, amikor a normálist utasítják el és a magamutogató másságot emelik piedesztálra.

Somogyi Botond 2019. december 09., hétfő

Mitokondriumok. De minek és kinek?

A gyerekek meg vannak terhelve: egyrészt a régi tantervek alapján óriási mennyiségű tananyagot kell elsajátítaniuk. Ezért inkább a gondolkodásra, a logikára, a kísérletekre kellene összpontosítani. Másrészt rengeteg időt kell iskolában tölteniük.

Makkay József 2019. december 05., csütörtök

Ha a medve az úr

Se szeri, se száma a székelyföldi medvetámadásoknak. Már ott tartunk, hogy a gazda fellélegzik, ha a nagyvad nem embert, hanem „csak” haszonállatot veszélyeztet.

Vélemény
Nánó Csaba: Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel ...

Nánó Csaba: Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett ...

Pataky István: Kezelésre vár Románia demográfiai válsága

A politikai elit elvitatkozhat azon, hogy miként lehet gyorsítani az autópályák építését, ...

Legnézettebb