Makkay József

2019. november 28., 09:28

Távolmaradó magyarok

Véget ért a nagy csinnadrattával levezényelt román államelnök-választás, és bejött a papírforma: a Románia és a román nemzet megmentőjének kikiáltott Klaus Iohannis (így i betűvel, mert a nevét is hivatalosan románosította) 66 százalékkal nyert leseperve a porondról a nála is gyengébb ellenjelöltet, a voksok mindössze 34 százalékát begyűjtő szociáldemokrata Viorica Dăncilát. Most tekintsünk el a gazdasági, szociális meg egyéb szempontokból megfogalmazott hangzatos „normális Románia” ígéretétől – az elmúlt száz év tapasztalata szerint ez a szótársítás szinte megvalósíthatatlan –, és próbáljuk számba venni a tiltakozásként tömeges távolmaradással tüntető magyarság jelzését. Ekkora érdektelenség ugyanis egyetlen romániai választást sem övezte az elmúlt harminc évben.
A spontánul jött, hatalmas közönynek egy magyarázata van: a magyarságnál betelt a pohár. A magyar közösségi öntudat eljutott egy olyan szintre, hogy végre határozott nemet kell mondani arra az összromán színjátékra, amely lassan minden reménytől meg akarja fosztani az erdélyi magyarságot. Egyre többször törli belénk a lábát a román politikum – legmagasabb államfői szinttől a helyi polgármesterekig és egyéb kiskirályokig –, és cserében szavazatainkat kéri. Ott tartunk, hogy már ígérni sem ígérnek semmit. Egyértelművé tették, hogy magyar közösségi követeléseinket leírták és a róluk szóló vitát úgy zárták le, hogy el sem kezdték.
A szárnyaszegettnek tetsző erdélyi magyar autonómiaküzdelem egy székelyföldi megye prefektusi titkárnőjének az ingerküszöbét sem éri már el, nemhogy miniszterelnöki vagy államfői meghallgatás legyen belőle. De ennél jóval kisebb követeléseink is süket fülekre találnak: nincs, aki meghallgasson és nincs is, aki követeljen.
Van ennek az erdélyi magyar apátiának egy másik felkiáltójele is. A román államelnök-választást elutasító tömeges távolmaradás könnyen az erdélyi magyar képviselet felé is megnyilvánulhat. A közfelháborodás nemcsak a magyarok irányába ellenséges román szociáldemokrata és nemzeti liberális politikum felé szól, hanem az erdélyi magyar képviseletet is figyelmezteti, amely egyre tehetetlenebbül szemléli, mit művel a rendszerváltás utáni román hatalom a magyar közösséggel. Nem az a fő baj, hogy az RMDSZ az elmúlt években vagy évtizedekben időről időre együttműködött a szociáldemokratákkal, hanem az, hogy ez a kényszerházasság semmivel nem vitt előbbre a kilencvenes években megfogalmazott főbb célkitűzésekhez. Ugyanez érvényes a jobboldali pártokkal történt korábbi együttműködésre is. Világos, hogy egyik tábor sem szeret bennünket, éppen ezért a mindenkori erdélyi magyar képviseletnek más stratégiákat kell választania.
Aminek lehetséges megoldása a kisebbik ellenzéki magyar pártok által régóta szorgalmazott egyeztető kerekasztal, ahol közösbe tehetnék a járható útnak vélt stratégiákat. Ha mindezekről nem lesz egyeztetés, és az erdélyi magyar szavazó nem kap hihető magyarázatot a hogyan tovább kérdésére, a mostani tiltakozás magyar érdekű választások esetén is megismétlődhet. Amivel magunk alatt vágnánk el a fát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. november 26., kedd

Menthetők-e a Mentsétek meg Romániát Szövetség magyar szavazói?

A Szerbiában és Szlovákiában már évek óta létező „probléma”, a kisebbségi magyarok „átszavazása” különböző ideológiák mentén szerveződő országos pártokra, mifelénk is megjelent. A romániai „áttörést” a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) érte el.

Makkay József 2019. november 21., csütörtök

A románság államfőjelöltjei – „Egy brancs maguk, ne is tagadja!”

Nehéz eldönteni, hogy a magyarsággal szemben ki volt elutasítóbb a rendszerváltás utáni államfők közül. A Tanú című film gátőrének, Pelikán elvtársnak mondotta börtönőre: „Egy brancs maguk, ne is tagadja!” Tökéletesen érvényes ez mindkét mai jelöltre.

Borbély Zsolt Attila 2019. november 20., szerda

Magyarországi politikusok magyarellenes erők mellett

Az erdélyi magyarok számára egyik román elnökjelölt sem kínált semmiféle sorsrendezési lehetőséget. Mindegyik ugyanazt a román etnokrata programot képviseli. Ennek lényege az 1923-ban alkotmányszinten rögzített homogén román nemzetállam megteremtése.

Szucher Ervin 2019. november 18., hétfő

Ha ilyenek a lovagok – Makkai Gergely kis abszurdja

Majdnem fél évszázada, kiscsoportos ovis koromban a homokozóban voltam szem- és fültanúja olyan ribilliónak, mint amilyent Makkai Gergely, az RMDSZ által delegált, majd nagy nehezen visszahívott marosvásárhelyi alpolgármester a leváltásakor csapott.

Nánó Csaba 2019. november 14., csütörtök

Verseny nélküli győztes

Nem kell csodálkozni a masszív távolmaradáson, hiszen a 14 (!) államelnök-jelölt többsége senkit és semmit sem képviselt. Olyan volt a voksolók válasza, amilyen a választék. Egy felduzzasztott semmi…

Nánó Csaba 2019. november 08., péntek

Csocsó, az elnökjelölt

Csocsóban érlelődött a gondolat: miért ne lehetne valódi államelnök? Úgy érezte, teljesen megfelel a követelményeknek: semmihez sem ért, semmi sem érdekli, az írás és olvasás nagy kihívás számára, hazudozásban utolérhetetlen.

Rostás Szabolcs 2019. november 08., péntek

Sajtóbrigantik

Sajtó és politika viszonya, újságírók és politikusok együttese olyannyira összetett kérdés, hogy nemcsak a nagyvilágban, de magyar nyelvterületen is egész irodalma van.

Makkay József 2019. november 02., szombat

Az áldozati kormány és a magyarság

Az előttünk álló szűk esztendőben semmi jóra nem számíthatunk. Bizonyossággal állítható, hogy problémáink éppúgy nem kerülnek terítékre, mint a baloldali kormányok idején. Sőt, annyira sem, hiszen egymást követő választási kampányoknak nézünk elébe.

Borbély Zsolt Attila 2019. október 25., péntek

Új helyzet a magyar politikában: a „centrális erőtér” vége

Az idei magyarországi helyhatósági választások eredményeinek tükrében egy dolog bizonyosan  leszűrhető: megszűnt a centrális erőtér. Két nagy politikai tömb fog a továbbiakban egymással vetélkedni a magyar politikai arénában.

Nánó Csaba 2019. október 24., csütörtök

Madarat tolláról…

Előlegezzünk bizalmat a liberális kormánynak, de vegyük le a rózsaszín szemüveget. Nyilván minden párt azzal gazdálkodik, amije van, ugyanakkor minden kormány olyan, mint amilyen annak miniszterelnöke.

Vélemény
Pataky István: Menthetők-e a Mentsétek meg Romániát Szövetség magyar szavazói?

A Szerbiában és Szlovákiában már évek óta létező „probléma”, a kisebbségi ...

Makkay József: A románság államfőjelöltjei – „Egy brancs maguk, ne is tagadja!”

Nehéz eldönteni, hogy a magyarsággal szemben ki volt elutasítóbb a rendszerváltás utáni államfők ...

Nánó Csaba: Verseny nélküli győztes

Nem kell csodálkozni a masszív távolmaradáson, hiszen a 14 (!) államelnök-jelölt többsége senkit ...