HIRDETÉS
HIRDETÉS

Somogyi Botond

2017. október 17., 21:20

Támogatás segítségért

Orbán Viktor kolozsvári látogatása alkalmával a miniszterelnök részéről a szászfenesi templom felavatása után az udvaron hangzott el: a magyar kormány csak abban az esetben tud minket továbbra is támogatni, ha jövőben magyar állampolgárokként a választások alkalmával mi is segítünk.

Tiszta, egyenes beszéd. Aki hallotta, tudta, miről van szó. Hirtelen eszembe jutott egyik ismerősöm, aki évtizedek óta ül otthon a választások napján. „Mit nekem szociáldemokraták vagy demokrata-liberálisok? Úgysem lesz nekünk jobb. Nem látod, mindegyik hogy lop?”–förmedt mindig rám, amikor próbáltam meggyőzni arról, hogy állampolgári kötelessége a választásokon való részvétel. „Ha már az RMDSZ-re nem szavazol, legalább a másik magyar pártra üsd a pecsétet, hogy egy magyar szavazat se vesztődjék el”–igyekeztem hatni „nemzetiségi”vonalon a betevő falatját ezermesterként kereső ismerősömre. Mindhiába. Szerinte mindenki csak torzsalkodik egymással, nincs összefogás, az emberek javát egyetlen politikus sem tartja szem előtt –legyen az román vagy magyar. Ezért néhány évvel ezelőtt –a magyar parlamenti választások idején –elő sem mertem hozakodni az ötlettel, hogy kettős állampolgárként akár ott is „beleszólhatunk a nagypolitikába”.

Legutóbb azonban igencsak meghökkentem. „Te, Boti, úgy határoztam, hogy jövőre elmegyek, és Orbán Viktorra szavazok”. Barátom elmesélte, hogy idén nyáron az egyik magyarországi bevásárlóközpont parkolójában őrizte barátja új járgányát, nehogy ellopják, s máris ott termett egy jól öltözött kéregető. Mikor kérdőre vonta a koldust, az elmondta neki, hogy mostanában nem hagyják békében. Bezzeg Gyurcsány idejében nem kellett dolgozniuk, mégis kapták a „segíjt”. Most csak úgy jutnak pénzhez, ha dolgoznak.

„De nehogy azt gondold, hogy csak azért megyek el szavazni, mert látom, hogy végre eljön az idő, amikor mindenkinek becsületes munkával kell megkeresnie a kenyerét. Látom, milyen sokat segítenek minket, erdélyi magyarokat. Meg azt is, hogy igyekeznek az országot fejleszteni, erősíteni. No meg azt is, hogy szinte Orbán Viktor az egyetlen Európában, aki normálisan viszonyul a migránsokkal kapcsolatos válsághoz. Ezért számomra érthetetlen, miért van annyi ellensége az országban. Nem hagyom, hogy onnan letaszítsák”–indokolta elhatározását ismerősöm.

Mosolyogva vettem tudomásul ismerősöm választásokkal kapcsolatos pálfordulását, és elgondolkodtam, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzet érdekében végzett munka még az ilyen szkeptikus személyt is képes befolyásolni. Messze van még április, de addig is tudatosítani kell minden potenciális állam- és választópolgárban: a magyar kormány csak akkor tud minket továbbra is támogatni, ha jövőre mi is segítünk.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kádár Hanga 2017. november 28., kedd

Idill varázsütésre

Csoda történt: Albert kipihenten ébredt. Kivételesen nem kellett hajnali ötkor kivakargatnia csipáit szempillái közül a novemberi sötétséget, a nehéz reggeli emésztést és a kormányt káromolva.

2017. november 28., kedd

Eskü és bilincs

Ismét terítékre került a határon túli magyarság egyszerűsített honosításának ügye. Nem meglepő, hogy a bírálat az emigráció keserű kenyerét Bécsben majszolgató Paul Lendvai tollából pattant ki.

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2017. november 24., péntek

A gyermekben a jövő

Romániában párhuzamos román és magyar monológok zajlanak. S ameddig a román történelemkönyvekből tanult hazugságok alapján évszázadok alatt generációk nőttek és nőnek fel, ne csodálkozzunk, hogy szinte senki nem ért meg minket.

Borbély Zsolt Attila 2017. november 18., szombat

Veszélyben az erdélyiek szavazati joga?

Gyurcsány Ferencet aligha zavarja, hogy egyedül maradt, sőt, az aláírásgyűjtés felvezető szövegében ki is emeli: pártja az egyetlen politikai erő, amely szeretné megvonni a szavazati jogot a határon kívül élőktől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

2017. november 12., vasárnap

Stockholm-szindróma

Charles de Gaulle valószínűleg nagyot nézne, ha ma végigsétálna Marseille utcáin. Biztos azt hinné, Marokkóba csöppent.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. november 12., vasárnap

(Ny)elvtelenség

Rendkívül sajnálatos, hogy az RMDSZ úgy tesz, mintha kizárólagos hatásköre és kompetenciája lenne az erdélyi magyarok jogérvényesítése, és hogy ebbe sem más pártok, sem civil szervezetek nem „kontárkodhatnak” bele.

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Kádár Hanga 2017. október 30., hétfő

Vilma és a kelendő jellem receptje

Vilma egyedül kezdte érezni magát. Népszerűbb szeretett volna lenni, de rájött, hogy ahhoz minimum tizenkilenc egyetemi képzést kellett volna megkezdenie, s egyet se befejeznie.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Nyelv és manipuláció

Bár az RMDSZ honatyái az október 6-ai gyásznapon szimultán sajtótájékoztatókon ostorozták ...

Nánó Csaba: Pofonok magas szinten

Igaza van Kelemen Hunornak, valóban „a magyarokat szájba verték.” Nem is egyszer, sőt, mondhatni folyamatosan ezt ...

Makkay József: Közös ünneplés: egy miniszterelnöki látogatás margójára

Orbán Viktor miniszterelnöknek ma olyan elfogadottsága van a határon túli magyarság körében, mint ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS