HIRDETÉS

Somogyi Botond

2017. október 17., 21:20

Támogatás segítségért

Orbán Viktor kolozsvári látogatása alkalmával a miniszterelnök részéről a szászfenesi templom felavatása után az udvaron hangzott el: a magyar kormány csak abban az esetben tud minket továbbra is támogatni, ha jövőben magyar állampolgárokként a választások alkalmával mi is segítünk.

Tiszta, egyenes beszéd. Aki hallotta, tudta, miről van szó. Hirtelen eszembe jutott egyik ismerősöm, aki évtizedek óta ül otthon a választások napján. „Mit nekem szociáldemokraták vagy demokrata-liberálisok? Úgysem lesz nekünk jobb. Nem látod, mindegyik hogy lop?”–förmedt mindig rám, amikor próbáltam meggyőzni arról, hogy állampolgári kötelessége a választásokon való részvétel. „Ha már az RMDSZ-re nem szavazol, legalább a másik magyar pártra üsd a pecsétet, hogy egy magyar szavazat se vesztődjék el”–igyekeztem hatni „nemzetiségi”vonalon a betevő falatját ezermesterként kereső ismerősömre. Mindhiába. Szerinte mindenki csak torzsalkodik egymással, nincs összefogás, az emberek javát egyetlen politikus sem tartja szem előtt –legyen az román vagy magyar. Ezért néhány évvel ezelőtt –a magyar parlamenti választások idején –elő sem mertem hozakodni az ötlettel, hogy kettős állampolgárként akár ott is „beleszólhatunk a nagypolitikába”.

Legutóbb azonban igencsak meghökkentem. „Te, Boti, úgy határoztam, hogy jövőre elmegyek, és Orbán Viktorra szavazok”. Barátom elmesélte, hogy idén nyáron az egyik magyarországi bevásárlóközpont parkolójában őrizte barátja új járgányát, nehogy ellopják, s máris ott termett egy jól öltözött kéregető. Mikor kérdőre vonta a koldust, az elmondta neki, hogy mostanában nem hagyják békében. Bezzeg Gyurcsány idejében nem kellett dolgozniuk, mégis kapták a „segíjt”. Most csak úgy jutnak pénzhez, ha dolgoznak.

„De nehogy azt gondold, hogy csak azért megyek el szavazni, mert látom, hogy végre eljön az idő, amikor mindenkinek becsületes munkával kell megkeresnie a kenyerét. Látom, milyen sokat segítenek minket, erdélyi magyarokat. Meg azt is, hogy igyekeznek az országot fejleszteni, erősíteni. No meg azt is, hogy szinte Orbán Viktor az egyetlen Európában, aki normálisan viszonyul a migránsokkal kapcsolatos válsághoz. Ezért számomra érthetetlen, miért van annyi ellensége az országban. Nem hagyom, hogy onnan letaszítsák”–indokolta elhatározását ismerősöm.

Mosolyogva vettem tudomásul ismerősöm választásokkal kapcsolatos pálfordulását, és elgondolkodtam, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzet érdekében végzett munka még az ilyen szkeptikus személyt is képes befolyásolni. Messze van még április, de addig is tudatosítani kell minden potenciális állam- és választópolgárban: a magyar kormány csak akkor tud minket továbbra is támogatni, ha jövőre mi is segítünk.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
2018. július 29., vasárnap

Derűlátásra semmi okunk

A centenáriumi évben a felturbózott magyarellenesség nem használ azoknak, akik román-magyar vegyespárt létrehozásával próbálkoznának. 

2018. július 29., vasárnap

Btk-módosítás: romániai magyar szürkeség

A büntető törvénykönyv módosítása közösségünk szempontjából egy fekete–fehér történet lehetett volna, ebből mi mégis szürkén „jöttünk ki”. 

HIRDETÉS
Somogyi Botond 2018. július 28., szombat

Színes francia öröm

Világszerte pikáns újságcikkek, mémek és a közösségi oldalak hozzászólásának százezrei foglalkoznak a nemrég lezárult oroszországi labdarúgó világbajnokság győztesével, Franciaország nemzeti tizenegyével. Amelynek mintegy kétharmada színesbőrű játékos. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

HIRDETÉS
Borbély Zsolt Attila 2018. július 12., csütörtök

Az értékőrzés és értékteremtés fóruma

Az idei EMI-tábor a 2017-es szellemi pászmáján halad tovább. A fő előadók akárcsak eddig, nem pártpolitikusok, hanem nemzetben gondolkodó értelmiségiek.

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Péter Beáta 2018. július 05., csütörtök

A pincér

Tessék, kérem, egy pohár fehérbor és egy ásványvíz. Elnézést, kaphatnék egy tüzet? Ha nem bánják, csatlakozom. Elég gyenge menet van ma is. A bizalmaskodásnak is vége, amióta nem lehet bent cigizni.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Nyelv és manipuláció

Bár az RMDSZ honatyái az október 6-ai gyásznapon szimultán sajtótájékoztatókon ostorozták ...

Nánó Csaba: Pofonok magas szinten

Igaza van Kelemen Hunornak, valóban „a magyarokat szájba verték.” Nem is egyszer, sőt, mondhatni folyamatosan ezt ...

Makkay József: Közös ünneplés: egy miniszterelnöki látogatás margójára

Orbán Viktor miniszterelnöknek ma olyan elfogadottsága van a határon túli magyarság körében, mint ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS